Linkuri accesibilitate

Suspansul se prelungește în dosarul cetățeniei moldovene a lui Traian Băsescu


Traian Băsescu în studioul Europei Libere de la Chișinău
Traian Băsescu în studioul Europei Libere de la Chișinău

Traian Băsescu a obţinut cetăţenia moldovenească în iunie 2016 de la președintele de atunci, Nicolae Timofti.

Suspansul se prelungește cu o săptămână în cazul cetățeniei moldovene a fostului președinte român Traian Băsescu, după ce Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău și-a amânat astăzi decizia finală. Băsescu a fost efectiv cetățean moldovean numai câteva luni, de la sfârșitul lui 2016, când a primit-o fiindu-i acordată de fostul președinte Nicolae Timofti, până la începutul lui 2017, când i-a fost luată înapoi de noul pe atunci președinte Igor Dodon. Iar de atunci nu se mai termină procesele.

Suspansul se prelungește în dosarul cetățeniei moldovene a lui Traian Băsescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct


Curtea Supremă de Justiţie a anunţat că amână examinarea recursului din motivul „studierii suplimentare” a cauzei. Şedinţa de judecată a avut loc în lipsa părţilor. Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, spune ca e de neînţeles această amânare anunţată după aproape şapte ore de la începerea şedinţei de judecată. O eventuală explicaţie ar putea fi lipsa unui judecător din completul de cinci magistraţi, crede avocatul:

Andrei Bivol
Andrei Bivol

„Dacă unul dintre ei nu este în această zi la serviciu din motiv de boală sau este la un seminar, curs de plasare de serviciu, de exemplu, decizia nu poate fi publicată. Chiar dacă ea a fost deja luată ei nu pot să o publice doar pentru că în mod formal astăzi trebuie să aibă loc examinarea.”

Avocatul Andrei Bivol notează că în completul de cinci judecători care examinează recursul fac parte şi magistrați care şi-au anunţat demisia acceptată marți de CSM. Nu este limpede dacă acest fapt are vreo legătură cu amânarea examinării recursului, spune avocatul:

„În mod normal ei rămân în funcție până la schimbarea lor cu alţi judecători până la aprobarea demisiei de către parlament. de asta nu ar trebui să se schimbe completul din cauza aceasta. Dar nu ştiu în ce măsură puteau să afecteze.”

Andrei Bivol nu exclude că examinarea cauzei ar fi tergiversată în mod intenţionat:

„Nu vreau să cred asta, dar admit că ar putea să existe şi o tergiversare, dar până la urmă e vorba de o săptămână doar.”

Recursul ar urma să fie examinat miercurea viitoare. Curtea Supremă de Justiţie ar putea lua una din trei decizii: fie să lase în vigoare hotărârile anterioare ale instanțelor moldovene care au decis să i se retragă cetăţenia lui Băsescu, fie să trimită la rejudecare cauza, fie să anuleze decretul lui Igor Dodon de retragere a cetățeniei.

Amintim că Traian Băsescu a obţinut cetăţenia moldovenească în iunie 2016 de la președintele de atunci, Nicolae Timofti. La scurt timp cetăţenia i-a fost retrasă de preşedintele Igor Dodon, imediat ce acesta a venit în funcție. Dodon susţine că Băsescu ar fi obținut cetățenia cu încălcări ale legislației, în particular că ar fi ascuns urmărirea penală din România pe numele său.

Traian Băsescu l-a atacat în justiție pe Dodon pentru că i-a retras cetăţenia în mod „arbitrar”, dar două instanțe au menținut în vigoare decizia şefului statului.

Traian Băsescu l-a atacat în justiție pe Igor Dodon pentru că i-a retras cetăţenia în mod „arbitrar”...

Înainte de a i se retrage cetățenia moldovenească, Traian Băsescu devenise președinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, formaţiune politică moldoveană ce optează pentru unirea R. Moldova cu România.

Mai mulţi susţinători ai lui Traian Băsescu, activişti ai Partidului Unităţii Naţionale au protestat azi în faţa Curţii Supreme de Justiţie scandând „Dreptate pentru Traian Băsescu”, „Pedeapsă lui Dodon” şi Unire. Prim-vicepreşedinta formaţiunii, Ana Guţu, a declarat că ar fi fost bine ca procesul privind cetăţenia moldovenească a fostului preşedinte român Traian Băsescu să se încheie până la începerea campaniei electorale, astfel încât Băsescu, dacă obţine câştig de cauză, să ajungă cap de listă electorală a unioniştilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG