Linkuri accesibilitate

Sunteţi de acord ca Guvernul care nu foloseşte banii europeni să fie demis? (Ion. M.Ioniță/Adevărul)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei românești

Presa leagă tema referendumului inițiat de Partidului Social-Democrat de intervenția premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles, în Parlamentul European. Ion M. Ioniță scrie pe blogurile Adevărul: „În timp ce guvernarea doamnei Dăncilă se află în pregătiri pentru organizarea referendumului privind definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, Comisa Europeană atenţionează aceeaşi guvernare că e pe cale să piardă 800 de milioane de euro din fondurile europene”.

În paranteză fie spus: Dăncilă a fost aplaudată furtunos de colegii din guvern, la întoarcerea în țară, și lăudată de presa de propagandă rusă pentru acest discurs, care ar fi arătat demnitate și verticalitate în numele României.

„A susţine un discurs atât de dur în faţa Parlamentului European înseamnă a nu înţelege deloc menirea acestei instituţii şi, în general, a nu înţelege deloc ce înseamnă Uniunea Europeană. Deşi europarlamentar de mulţi ani, Viorica Dăncilă habar nu are că Uniunea Europeană desfăşoară acţiuni de sprjinire, de coordonare, de completare a acţiunilor statelor membre”, scrie și Adrian Niță, în Adevărul. „Parlamentul European este ŞI Parlamentul României. (...) este asemenea unui Parlament al unei federaţii (vezi, cazul Germaniei), iar cel românesc asemenea unui Parlament al unui land (cazul Bavariei, să zicem) (...)Critica lui Timmermans cu privire la statul de drept, la nevoia de respectare a valorilor şi principiilor Uniunii trebuia să fie văzută în acest context, nicidecum ca o critică din afară, ca o critică exterioară, a unui, să spunem, duşman al României”.

Și Ion M. Ioniță, la care revenim, încearcă să aducă opinia publică cu picioarele pe pământ: „Practic, Comisia Europeană a cerut guvernului de la Bucureşti, prin prim-vicepreședintele Frans Timmermans, să nu alinieze ţara cu Ungaria şi Polonia şi să rămână ataşată respectării legii şi statului de drept. (...)Comisia Europeană a făcut eforturi uriaşe pentru ca România să nu piardă mari sume de bani alocaţi tocmai pentru infrastructură, educaţie, sănătate. Bruxelles-ul a acceptat chiar şi finanţarea retroactivă a unor proiecte. (…)Nu ar merita un referendum pentru acest subiect? Cu întrebarea simplă: Sunteţi de acord ca Guvernul care nu foloseşte banii europeni să fie demis?”

Referendumul din 6 și 7 e inutil, repetă presa. Dacă va fi validat și răspunsul la deliberat absconsa întrebare care se va regăsi pe buletinele de vot (Sunteți de acord cu reformularea votată de Parlament a articolului cutare ?) va fi DA, nimic nu se va schimba de a doua zi. Nici acum nu se pot încheia căsătorii între persoane de același sex. Necum între oameni și animale, cum a binevoit să mintă la televizor președintele PSD Liviu Dragnea : „pe oameni îi sperie că există țări în care s-a legalizat căsătoria dintre un om și un animal”, a spus el. Nu, nu există, precizează Victor Pițigoi pe site-ul ziare.com. Și atunci ? Da, articolul actual din Constituție conține un echivoc : vorbește despre „soți”. Dar modificarea supusă referendumului nu va lămuri echivocul. Și nici „nu poate produce consecințe juridice după decizia Curții Europene de Justiție de la Luxemburg, din iunie, în cazul Coman-Hamilton, în care deja Curtea Constituțională a României a fost în situația să admită obligația statului român de a considera drept o familie un cuplu format din persoane de același sex, căsătorite în altă țară.

„Asistăm, mai scrie Cristian Pîrvulescu în Observator cultural, la o dublă instrumentalizare, ideologică și politică, a unui subiect societal: alteritatea sexuală”. Politic, referendumul va reactiva clivajul dintre rural și urban.

XS
SM
MD
LG