Linkuri accesibilitate

Summitul UE-Brexit pune în lumină nepregătirea totală a Londrei


Sculptura lui Matt Marga „One Million Queen" fotografiată la Londra, 10 decembrie 2018
Sculptura lui Matt Marga „One Million Queen" fotografiată la Londra, 10 decembrie 2018

Britanicii nu vor fi încântați să afle că vor plăti 7 euro pentru o viză de trei ani pentru a călători în UE după 2021.

Theresa May s-a întors la Londra cu mâinile goale. A căutat să smulgă concesii, dar exasperarea a fost palpabilă printre cei 27. Unii au vorbit în privat de o tentativă de extorsiune.

La Londra, ea a fost de îndată atacată astăzi de fostul lider al partidului independentist și anti-european UKIP, Nigel Farage, care a vorbit de un eșec total, ce arată inutilitatea strategiei guvernului May în negocierile cu UE.

După tensiunile de joi 13 decembrie, au urmat cele de vineri, când s-a discutat în cadrul summitului de la Bruxelles bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027 și când cei 27 au trebuit să vadă cum vor remodela ansamblul bugetului UE în absența previzibilă a celor 12 miliarde pe an cu care contribuia până acum Marea Britanie.

Era un subiect important, așa cum a fost și viitorul zonei euro, sau imigrația, iar cei 27 speraseră inițial să poată regla problema Brexit încă din noiembrie.

Angela Merkel se opune de altfel unor noi negocieri cu Marea Britanie pe tema Brexit. Merkel a spus azi: „Ne pregătim la nivel european și european la un Brexit fără un acord. Nu vom reveni la masa negocierilor."

La rândul lui, de obicei imperturbabilul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, nu și-a putut ascunde iritarea: „Prietenii noștri britanici trebuie să ne spună clar ce vor. Dezbaterea a fost nebuloasă, imprecisă.”

A devenit limpede de mult că Brexit-ul a fost decis fără nici o pregătire, fără un plan, iar negocierile s-au derulat într-un haos total din partea britanică, arătând că decizia a fost luată fără nici o reflecție anterioară.

Doi ani și jumătate mai târziu, nimic nu s-a făcut, iar negocierile rămân împotmolite în același punct mort. Theresa May este obligată să vină să ceară concesii, deși acordul păruse definitivat în luna noiembrie.

Cum a spus-o și Emmanuel Macron (care s-a întâlnit bilateral cu May): „Depinde ce se înțelege prin concesii, căci nu există nici o singură chestiune de fond care să fie acceptabilă pentru cei 27, dar în același timp să îi satisfacă pe adepții cei mai duri ai Brexitului de la Westminster.”

Este, de pildă, exclus ca filetul de securitate, acel backstop care cauta sa evite instaurarea unui frontiere in Irlanda de Nord, să fie limitat in timp. „Prin definiție”, cum a spus un diplomat, „nu există găuri intr-o plasă de securitate.”

May dorea însă să se asigure de caracterul temporar al „plasei de siguranță”, backstop, un dispozitiv care prevede ca ultim recurs menținerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE, pentru a evita revenirea la o graniță fizică în Irlanda.

De altfel, britanicii nu vor fi încântați să afle că vor trebui să plătească 7 euro pentru o viză de trei ani pentru a călători pe continent după 2021.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG