Linkuri accesibilitate

Summitul coreean: „o nouă pagină de istorie”


Cei doi lideri coreeni la întîlnirea de la Panmunjom
Cei doi lideri coreeni la întîlnirea de la Panmunjom

Președintele sud-coreean Moon Jae In și liderul nord-coreean Kim Jong Un au avut discuții „serioase și oneste” despre denuclearizare.

În peninsula coreeană are loc primul summit al celor două Corei din ultimul deceniu, având pe agendă la loc de frunte problema arsenalului nuclear al Fenianului.

Președintele sud-coreean Moon Jae In și liderul nord-coreean Kim Jong Un au avut discuții „serioase și oneste” despre denuclearizare, a spus un purtător de cuvânt prezidențial sud-coreean vineri, 27 aprilie.

Kim Jong Un, în vârstă de 34 de ani, a devenit primul lider nord-coreean care calcă pe pământul Coreii de Sud, după ce a trecut linia de demarcație la Panmunjom, fiind întâmpinat călduros de președintele sud-coreean Moon Jae-in.

„Am fost nerăbdător să vă întâlnesc în acest loc istoric și sunt impresionat că ați venit până la linia de demarcație să mă întâmpinați personal”, i-a spus Kim președintelui Moon, căruia i-a dat mâna peste graniță.

„A fost decizia dvs. cea mare să veniți”, a spus Moon, care l-a invitat pe Kim să pășească peste graniță, pe trotuar. Într-un gest neașteptat, Kim l-a invitat pe Moon să facă și el un pas pe teritoriul Coreii de Nord.

„Suntem la o linie de plecare astăzi, unde scriem o nouă pagină de pace, prosperitate și relații inter-coreene”, a spus Kim înaintea începerii convorbirilor.

Scena întâlnirii este unul din puținele locuri de pe linia de demarcație unde nu sunt câmpuri minate sau sârmă ghimpată.

Cele două Corei se află tehnic vorbind în stare de război, căci conflictul armat din 1950-1953 s-a încheiat doar cu armistițiu, nu cu un acord de pace.

Precedentele summmit-uri au avut loc în 2000 și 2007 la Fenian, capitala Coreii de Nord.

În timpul discuțiilor de vineri, Kim i-a spus lui Moon că a auzit că-l trezește adesea dimineața devreme cu testele sale balistice, și a promis să renunțe la acest obicei.

Întâlnirea de vineri, care urma să se încheie cu semnarea unei declarații comune, are loc înaintea unui posibil summit între Coreea de Nord și Statele Unite, a cărui dată încă nu a fost stabilită.

Detensionarea relațiilor dintre nordul și sudul Coreii vine după ce Fenianul a semnalat că ar fi gata să renunțe la armele nucleare în schimbul eliminării sancțiunilor economice, al încetării manevrelor militare sud-coreene cu forțele armate americane și al unor garanții de securitate.

Agențiile de presă occidentale scriu însă că există și motive de scepticism. Cele două summit-uri coreene precedente din acest secol nu au dus la oprirea programelor nucleare ale Fenianului și nici nu au îmbunătățit relațiile dintre cele două Corei în mod durabil.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG