Linkuri accesibilitate

Sub presiunea lui Trump, NATO se alătură coaliţiei împotriva terorismului islamic (VIDEO)


Donald Trump și Jens Stoltenberg
Donald Trump și Jens Stoltenberg

În sfârșit, NATO se va extinde iarăși, prin cooptarea Muntenegrului, în momentul în care UE își pierde unul din membri prin ieșirea Marii Britanii.

NATO a decis astăzi să se alăture coaliției internaționale împotriva terorismului islamic, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii celor 28 de lideri ai țărilor Alianței, 29 în curând după aderarea iminentă a Muntenegrului.

Jens Stoltenberg a adus precizări în legătură cu ceea ce Alianța va putea contribui în mod precis la lupta împotriva terorismului islamic:

„Mai multe zboruri de avioane de tip AWACS, împărțirea informațiilor secrete și sporirea capacității de refacere a plinului avioanelor în zbor. Toți cei 28 de aliați sunt oricum membri ai coaliției globale, iar astăzi și NATO ca instituție se va alătura coaliției. Aceasta va trimite un mesaj puternic al angajării NATO în lupta împotriva terorismului. Vom îmbunătăți astfel și cooperarea în interiorul coaliției. Asta nu înseamnă însă că NATO se va implica direct în operațiuni militare. In același timp, vom decide să deschidem aici, la sediul NATO, o nouă celulă de analiză a terorismului. Vom îmbunătăți schimbul de informații, inclusiv în privința recruților islamiști occidentali, foreign fighters. Și vom numi un coordonator care să dirijeze eforturile NATO în lupta împotriva terorismului.”

Stoltenberg a insistat așadar că nu poate fi vorba de implicarea directã a NATO în operațiuni de luptă, militare, ci de o implicare directă a Alianței în reconstruirea instituțiilor din zonele afectate de terorism, precum și de coordonarea eforturilor în vederea combaterii rețelelor islamice. E limpede că un rol important in decizia NATO l-au jucat criticile președintelui SUA Donald Trump, aflat azi pentru prima oară la Bruxelles și care în campania sa electorală considera că NATO nu face îndeajuns pentru combaterea terorismului.

Donald Trump le cere aliaților NATO să cheltuie mai mult pe apărare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

Tot Trump insista că țările NATO nu cheltuiesc suficient pentru apărare, iar aici Stoltenberg a spus:

„Cealaltă mare temă astăzi va fi împărțirea justă a contribuțiilor financiare. În 2014, toți aliații au căzut de acord să cheltuiască mai mult și mai eficient pe apărare, mai ales căutând să atingă pragul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în următorul deceniu. In 2015 au fost oprite reducerile cheltuielilor militare. Iar în 2016, de-a lungul și de-a latul Europei și în Canada cheltuielile militare au crescut cu miliarde de dolari. Dar nu e vorba aici numai de bani, ci și despre modernizarea competențelor. Este vorba și despre contribuții importante la misiunile NATO, la operațiuni și angajamente. Astăzi o să luăm măsuri pentru a menține acest ritm. Vom hotărî să punem la punct planuri naționale anuale. Toate acestea vor arăta cum intenționează aliații din NATO să își îndeplinească angajamentele.”

Reuniunea NATO din 25 mai se concentrează pe terorism și finanțare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

în sfârșit, NATO se va extinde iarăși, prin cooptarea Muntenegrului, exact în momentul în care Uniunea Europeană își pierde unul din membri prin ieșirea Marii Britanii. Jens Stoltenberg a spus despre asta:

„Mesajul nostru este unul de bun venit adresat Muntenegrului ca cel de-al 29-lea membru al Alianței. Aderarea este importantă și pentru Muntenegru și pentru Balcanii de Vest, dar și pentru NATO în întregime. Asta dovedește că ușa Alianței rămâne deschisă. Asta mai arată și că Muntenegru a aplicat într-adevăr reformele necesare care îi permit să intre în NATO. Sunt bucuros că mă întâlnesc astăzi cu premierul Duško Marković și că voi fi prezent atunci când documentul aderării Muntenegrului va fi depus la Wahington.”

NATO nu va participa așadar, ca organizație, la operațiunile militare din Siria și Irak, dar își va aduce tot sprijinul coaliției internaționale, lăsând participarea efectivă pe teren în sarcina statelor membre ale Alianței, care o vor face individual.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG