Linkuri accesibilitate

Argentina: e posibil ca submarinul dispărut să fi explodat 


Submarinul ARA San Juan, Buenos Aires, 2 iunie 2014.
Submarinul ARA San Juan, Buenos Aires, 2 iunie 2014.

Operațiunea de căutare a submarinului ARA San Juan va continua.

Argentina: submarinul dispărut ar fi putut exploda

INTRO: Speranțele rudelor celor 44 de marinari de la bordul unui submarin argentinian dispărut au suferit o grea lovitură joi, când armata a dezvăluit informații privind o posibilă explozie.

Purtătorul de cuvânt al marinei militare argentiniene, Enrique Balbi, a spus joi seară că operațiunea de căutare a submarinului ARA San Juan va continua, în ciuda unor informații ce par să sugereze că el ar fi explodat în urmă cu mai bine de o săptămână.

Marina militară americană și o organizație internațională care monitorizează testele nucleare au spus că pe data de 15 noiembrie, când s-a pierdut contactul cu submarinul, în zona respectivă a fost înregistrată o „anomalie hidro-acustică”.

„Potrivit acestor informații, a existat o explozie… ale cărei cauze nu le cunoaștem”, a spus Balbi reporterilor la Mar del Plata, baza unde urma să revină ARA San Juan. El a descris „anomalia” ca fiind „singulară, scurtă, violentă și non-nucleară”.

Associated Press relatează că rudele marinarilor, venite la Mar del Plata pentru consiliere psihologică, au izbucnit în lacrimi și s-au îmbrățișat la aflarea știrilor. Câțiva dintre ei și-au exprimat și mânia față de armată, insistând că submarinul ar fi fost în stare tehnică proastă.

Submarinul de construcție germană cu motor diesel electric din clasa TR-1700 a fost livrat în 1985, fiind reșapat ultima dată în 2014. Nava a pierdut contactul când pleca din portul sudic Ushuaia. Căpitanul a raportat despre o defecțiune a bateriei.

Marina argentiniană și experți independenți au spus că chiar dacă submarinul ar fi intact, echipajul avea oxigen numai pentru 10 zile. Un expert american citat de AP, căpitanul în rezervă James H. Patton Jr., a spus că sunetul de care vorbesc acum autoritățile ar fi putut fi rezultatul „imploziei” submarinului la mari adâncimi.

Argentina continuă operațiunea de căutare a submarinului, ajutată de alte câteva țări, pe o suprafață egală cu cea a Spaniei. Speranțele într-un deznodământ fericit au fost amplificate de câteva ori de sunete detectate în Atlanticul de sud, dar niciunul nu a fost până la urmă de la submarin.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG