Linkuri accesibilitate

Protestele antiguvernamentale din Iran și reacția SUA


Poliția la Teheran
Poliția la Teheran

Anul a debutat in Iran cu manifestatii impotriva regimului. Cum reactioneaza administratia americana la aceasta evolutie, intr-o tara considerata dusman? e intrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington.

Analizele de pina acum nu sint concludente cu privire la originile si directiile manifestatiilor din Iran. Ele difera de cele de acum citiva ani, care isi avusesera originea intr-o frauda electorala. Revendicarile de acum sint economice si nu numai, si vizeaza regimul derivat din revolutia islamica, dar si personificarile sale considerate mai reformatoare.

Protestele dureaza de-acum de sase zile si, fireste, observatorii politici se intreaba daca este vorba despre un moment care poate avea consecinte serioase, mai ales in conditiile represiunii guvernamentale. Daca revedicarile initiale erau de natura economica, acum se aud des slogane politice anti-regim.

Oficialitatile americane – de la Casa Alba si Departamentul de Stat – au cerut Teheranului sa respecte drepturile cetatenilor de a protesta pasnic, stirile care circula insa indica faptul ca cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata, pina acum.

Administratia Trump incearca sa coaguleze sprijin pentru o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate, care sa condamne Iranul si sa ia in considerare sanctiuni. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a deplins si faptul ca regimul de la Teheran ingradeste accesul la retelele de socializare, punind intrebarea retorica: „De ce va e frica?” si adaugind ca Stetele Unite sprijina dreptul cetatenilor iranieni de a se face auziti.

Protestele ii ofera lui Donald Trump o ocazie sa se diferentieze de predecesorii sai, prin reactia la manifestatiile din Iran. Trump a scris pe tweeter: „Populatia din Iran se revolta, in sfirsit, impotriva regimului corupt si brutal. Toti banii pe care Obama i-a dat Iranului, cu nesabuinta s-au dus pe finantarea terorismului si in propriile lor buzinare. Oamenii au putina mincare, o inflatie mare si drepturile omului sint nesocotite”.

Aceasta remarca este o referire la acordul nuclear, incheiat de Obama cu Teheranul, care s-a materializat prin ridicarea de sanctiuni si pe care Trump il considera una dintre cele mai nocive intelegeri din istorie.

Aliatii lui Trump incearca sa sugereze o distinctie intre reactia timida a lui Obama in fata protestelor din Iran din 2009 si cea de acum, a sefului executivului. Atunci, in primul sau an de presedintie, Obama s-a ferit sa-si exprime sprijinul deplin fata de manifestanti, preferind sa incerce sa imbunatateasca relatiile cu regimul. Membrii ai administratiei Obama considera acum acea abordare ca fiind eronata.

XS
SM
MD
LG