Linkuri accesibilitate

SUA afirmă că Coreea de Nord a livrat arme Rusiei pentru războiul din Ucraina


Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby (foto de arhivă)
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby (foto de arhivă)

Statele Unite spun că dețin informații care indică faptul că Coreea de Nord a livrat în ultimele săptămâni peste o mie de containere cu echipamente militare și muniții Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor pe 13 octombrie că Statele Unite au informații că Coreea de Nord ar fi furnizat armele în speranța de a obține în schimb tehnologii sofisticate de armament rusesc pentru a stimula programul nuclear al Phenianului.

Casa Albă a publicat un grafic care ar ilustra modul în care a avut loc transferul. Conform acestui document, între 7 septembrie și 1 octombrie, containerele au fost încărcate pe o navă sub pavilion rusesc, înainte de a fi transferate în vagoane de tren și mutate prin Rusia către un depozit de muniții aflat la aproximativ 450 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Condamnăm Coreea de Nord pentru că a furnizat Rusiei acest echipament militar, care va fi folosit pentru a ataca orașele ucrainene și a ucide civili ucraineni și pentru a continua războiul ilegitim al Rusiei", a declarat Kirby. „Vom continua să monitorizăm orice alte livrări de arme nord-coreene către Rusia”.

Statele Unite au acuzat anterior Coreea de Nord că a furnizat muniție, proiectile de artilerie și rachete Rusiei, încălcând rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Kirby a declarat că asistența militară pe care Phenianul dorește s-o primească de la Rusia include avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente de producție de rachete balistice și alte tehnologii avansate.

„Lumea ar trebui să știe despre sprijinul pe care Rusia îl poate da Coreei de Nord”, a spus el, adăugând că Statele Unite „monitorizează îndeaproape” dacă Moscova îl va furniza.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank din Washington, a publicat săptămâna trecută fotografii din satelit care, potrivit acestuia, arată o creștere bruscă a traficului feroviar de-a lungul graniței dintre Coreea de Nord și Rusia.

CSIS a constatat printre altele, în raportul publicat pe 6 octombrie, că imaginile din satelit de la instalația feroviară Tumangang din Coreea de Nord de la granița cu Rusia arată un număr fără precedent de vagoane de marfă. Raportul a precizat că numărul de vagoane era de 73, ceea ce este cu mult mai mare decât nivelul de trafic observat pe acel tronson în ultimii cinci ani.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a călătorit luna trecută în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și pentru a vizita unități și instalații militare cheie, stârnind speculații potrivit cărora Coreea de Nord ar plănui să trimită muniție în Rusia, în condițiile în care invazia Kremlinului în Ucraina pierde teren și întâmpină dificultăți în aprovizionare din cauza sancțiunilor internaționale.

În timpul călătoriei lui Kim în Rusia, oficialii celor două țări au declarat că au discutat despre intensificarea legăturilor lor în domeniul apărării, dar nu au dezvăluit niciun pas specific.

După întâlnirea cu Putin, Kim a ordonat creșterea exponențială a producției de arme nucleare și ca țara sa să joace un rol mai mare într-o coaliție de națiuni care să se confrunte cu Statele Unite „într-un nou Război Rece”, a scris presa de stat nord-coreeană.

XS
SM
MD
LG