Linkuri accesibilitate

Sondaj: Igor Dodon şi Maia Sandu, primii politicieni clasați într-un top al încrederii moldovenilor


Studiul sociologic „Vox Populi – ianuarie 2018” al Asociației Sociologilor și Demografilor.

Igor Dodon, Maia Sandu și Pavel Filip – aceștia sunt primii trei politicieni clasați într-un top al încrederii moldovenilor, cuprins într-un nou sondaj de opinie. Mai multe constatări din studiul sociologic „Vox Populi – ianuarie 2018”, prezentat astăzi de către Asociația Sociologilor și Demografilor.

Sondaj: Igor Dodon şi Maia Sandu, primii politicieni clasați într-un top al încrederii moldovenilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct


Cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, mai mult de jumătate dintre respondenți spun că nu au încredere în niciun politician sau că sunt indeciși. Încrederea în partidele politice e şi mai joasă - de doar 9%. Un alt indicator care ar trebui să îngrijoreze, spun autorii sondajului, e că o treime dintre cei chestionaţi nu ştiu cu cine să voteze în eventualitatea unui scrutin parlamentar şi doar fiecare al doilea e sigur că se va prezenta la urna de vot.

Politicienii cei mai cotați cu încredere sunt preşedintele Igor Dodon cu 25% şi lidera PAS Maia Sandu cu 9%. Cei doi domină sondajele încă înainte de scrutinul prezidențial din 2016 în care au fost contracandidați. Pe locul trei se plasează premierul Pavel Filip cu o cotă de încredere de 2%.

Favoriții cursei electorale sunt, ca şi în alte sondaje recente, trei formaţiuni cu şanse să acceadă în Parlament – PSRM cu 35%, PAS – cu 17 procente şi PD cu 7,4. Sondajul sugerează că actualul partid de guvernământ şi-ar fi dublat aproape scorul faţă de cel pe care îl avea la finele anului trecut. Preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, a precizat că preferinţele electorale au fost discutate cu respondenţi şi experţi, inclusiv în cadrul unor focus grupuri. Iar una din concluzii ar fi că deşi nu e limpede ce scor vor acumula partidele în circumscripţiile uninominale, accederea PD în viitorul Parlament e mai mult decât probabilă:

„Problema deja este următoarea: cu cine va guverna PD în viitorul Parlament. Va forma o coaliţie de stânga împreună cu PSRM, ori va forma o coaliţie de dreapta cu PAS. PSRM poate să facă coaliţie cu alte partide de stânga. PAS ar piutea face coaliţie cu PPDA- PD ar putea coaliza cu alte formaţiuni de centru. Nu este clar însă că dacă vor face coaliţie vor obţine un rezultat mai bun sau mai slab.”

Victor Mocanu spune că PSRM e în topul preferinţelor electorale pentru că e văzut ca cea mai puternică formaţiune parlamentară de opoziţie şi care promovează statalitatea. PAS este perceput ca cea mai importantă forţă extraparlamentară care se pronunţă împotriva corupţiei. Dar iată cum se explică ascensiunea Partidului Democrat de guvernământ:

„Respondenţii motivează prin faptul că acest partid şi-a asumat responsabilitatea de a conduce ţara în ultimii doi ani. A avut această îndrăzneală, a avut acest curaj de a merge la reforme. Cu toate că respondenții consideră că unele reforme sunt puţin reuşite.”

Datele sondajului par să-l contrazică însă pe Victor Mocanu. Ele arată că marea majoritate a respondenţilor nu sunt mulţumiţi de reformele promovate de actuala guvernare. Cele mai criticate sunt reformele din sistemul de pensii, din sfera economică şi din politica internă. O treime dintre respondenţi susţin sistemul de vot mixt aprobat anul trecut de democraţi şi socialişti. Iar peste 70% cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită în Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG