Linkuri accesibilitate

Studiu: 30% din moldoveni caută soluții pentru a înlocui ambalajul din plastic


Circa 36% din cetățeni ar saluta interzicerea prin legislație a utilizării produselor de unică folosință din plastic, arată Studiul privind nivelul de utilizare a produselor din plastic și generarea de deșeuri din plastic în R. Moldova, publicat la începutul lunii iunie.

Cercetarea arată că îndeosebi persoanele implicate în activități de protecție a mediului au un comportament conștient și sunt pregătite de schimbările legislative privind interzicerea ambalajelor de unică folosință din plastic.


Peste 98 la sută dintre cetățeni continuă să cumpere produse ambalate în plastic, iar 30% caută să înlocuiască, dacă e posibil, ambalajul din plastic.

Potrivit studiului, 41 la sută dintre respondenți cumpără produse ambalate în plastic pentru că sunt mai ieftine, 32% ar renunța dacă prețul ar fi același. Doar 26 la sută aleg ambalajele non-plastic indiferent de preț.


În ceea ce privește agenții economici, 52,9% din respondenți consideră că este imposibil de redus cantitatea plasticului utilizat și este imposibilă înlocuirea acestuia cu alte tipuri de materiale, cum ar fi hârtia. Producătorii de produse chimice spun că nu au alternative pentru recipientele actuale. Ceilalți care și-au exprimat părerea că ar putea reduce cantitatea plasticului, au explicat că o pot face doar cu 10-30 la sută.

Legislația ar fi ineficientă, potrivit respondenților

Respondenții consideră că, în prezent, în R. Moldova nu există o legislație eficientă care ar îmbunătăți situația privind gestionarea deșeurilor.

Legislația nu motivează autoritățile publice locale să organizeze colectarea separată a deșeurilor din plastic, susțin în proporție de 100% ONG-urile, entitățile autorizate în gestionarea deșeurilor și agenții prestatori de servicii, de asemenea 96% dintre primăriile întrebate și 75% dintre producători și importatori.

Potrivit autorilor studiului, se atestă o suprapunere de acte legislative, care majorează povara fiscală a agenților economici și îi demotivează să participa la sistemul de responsabilitate extinsă a producătorului. De asemenea, respondenții consideră că amenzile și sancțiunile privind protecția mediului, care sunt stipulate în Codul Contravențional, sunt prea mici.

Studiului privind nivelul de utilizare a produselor din plastic și generarea de deșeuri din plastic în R. Moldova a fost realizat de Institutul Național de Cercetări Economice. Realizatorii au anchetat cu șase grupuri de subiecți-țintă: autorități publice locale, producători (importatori), antreprenori, companii de gestionare a deșeurilor, consumatori și comunitatea civilă. Datele au fost colectate în perioada 15 decembrie 2022-15 februarie 2023.
XS
SM
MD
LG