Linkuri accesibilitate

27.12.1989 - Studioul special al „Actualității românești”- mesajul Regelui Mihai


Regele Mihai
Regele Mihai

Mesajul Regelui Mihai; știri din București și toată țara: două relatări semnate de Emanuel Valeriu; Valeriu citește și scrisoare din 22 decembrie prin care afirmă că s-a retras din Partidul Comunist; Mircea Carp comentează apelul autorităților către români să evite adunările și mitingurile și vorbește despre libertatea de adunare; revista presei din Suedia și mesajul compozitorului Mihai Dumbravă.

27.12.1989 Actualitatea românească (Regele Mihai; Emanuel Valeriu)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:46:08 0:00
Link direct


Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Suntem din nou în emisiune, puțin descumpăniți din nou, pentru că ascultăm chiar în clipa asta la Radio București, că prin decret al președintelui Frontului... Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, a fost numit primi-ministru - Petre Roman. De asemeni, printr-un decret, un articol unic, ministru al Apărării a fost numit Nicolae Militaru. A fost un decret pe care însă n-am reușit să-l aud de la început. Așteptăm de la Radio Bucureşti hârtiile și vă vom ține imediat la curent.

Până atunci, un mesaj telefonic, primit din partea doamnei Pica Nicola, din Düsseldorf, care a organizat expedierea câtorva tone de medicamente și alte produse în România. Doamna doctor Pica Nicola anunță că cei care doresc să trimită medicamente sau echipament medical în România, au prilejul să o facă cu ajutorul unei firme de lângă München, care pune un avion la dispoziție, în mod gratuit. Avionul va pleca joi, 28 decembrie, deci produsele de expediat trebuie să ajungă până miercuri seara. Se poate lua contact cu organizatorii acestui transport la prefixul 08135 - e vorba de localitatea Maisach - și numerele sunt 1585 sau 1283.

S-a anunțat din nou acum la Radio Bucureşti că Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale a ales în funcția de președinte pe Ion Iliescu și în funcția de vice-președinte pe Dumitru Mazilu.

Revin la anunțurile pe care le-am făcut, deci un grup de români au la dispoziție un avion care va pleca din Germania Federală joi, 28 decembrie, și mai e loc în acest avion pentru produse de expediat în România. Doritorii să se adreseze la telefonul 08135 - prefixul - și numerele 1585 sau 1283, 1270. Medicamentele și produsele de primă necesitate în acest moment ar fi: antibiotice, antiseptice, dezinfectante, conserve de plasmă, anestezice locale și generale, medicamente contra durerilor, pansamente, material chirurgical de cusut răni, seringi, echipament chirurgical, echipament anestezic, vaccinuri antitetanice, material pentru radiografie.

Și încă un anunț. Mai mulți români din străinătate se pregătesc să plece cât mai curând în România, ca să-și vadă rudele și prietenii, pe care nu i-au mai văzut de peste 40 de ani. E firesc ca ei să plece încărcați cu alimente și îmbrăcăminte, cu daruri sau ajutor personal.

După cum știu, desigur, actualele autorități române, din ordinul fostului tiran, trecerea vămii era o adevărată calamitate, un calvar de-a dreptul umilitor - călătorii fiind tratați cu dispreț, insultați cu brutalitate și tratați cu suspiciune. Călătorii erau obligați să aștepte ore întregi, până la 7-8 ore, în frig sau ploaie, și să scoată toate lucrurile din mașină. Românii din străinătate apelează la Consiliul Frontului de Salvare Națională - să dea directive pentru ca, începând de acum încolo, controlul vămii să se efectueze în mod civilizat, conform uzanțelor din țările occidentale. Firește, în acest mod critic, vameșii trebuie să se asigure că în bagaje nu sunt ascunse arme, stupefiante sau articole de contrabandă. Dar nu vedem cu ce am fi păgubit statul român dacă particularii care intră pe teritoriul românesc ar aduce câteva pachete cu mâncare, conserve, ciocolată, ulei și alte articole de care locuitorii români au fost lipsiți sub dictatura odioasă a fostului despot. ( Mircea, avem un grup de mesaje pe care suntem în măsură să le difuzăm acum).

Radioascultător: Sunt preotul Gheorghe Ursache din Geneva, biserica ortodoxă română din Elveția. Întru ajutorarea guvernului provizoriu din București, întru ajutorarea familiilor fraților, surorilor, celor dintr-o rudenie cu noi din țară, care își varsă sângele pentru noi, Radio Jura din Elveția, împreună cu un grup dintre noi, a adunat suma de 170.000 de franci elvețieni pe care îi pune imediat la dispoziția guvernului provizoriu din București. Dumnezeu să vă ajute!

Radioascultător: La microfon Alexandru Ureche, președintele Comitetului pentru Transilvania, începând de ieri, restructurat în Comitet pentru Libertatea României. Facem cunoscut tuturor locuitorilor României că un apel al comitetului nostru a fost adresat pe calea televiziunii, Tele5, întregii industrii farmaceutice, alimentare și de îmbrăcăminte din Germania, pentru a obține cât mai multe ajutoare pentru victimele bandelor teroriste din România. Pentru a ușura intervenția persoanelor particulare, s-a apelat și la ministrul Federal German al Poștelor, domnul Schwarz Schilling, pentru a reduce sau a scuti de taxe poștale pachetele ce se îndreaptă spre România. Comitetul va trimite, independent de această acțiune, un transport de medicamente și îmbrăcăminte la București, în cursul lunii ianuarie. Vă rog, anunțați, la București, pe doamna doctor Rodica Megelea, că va fi destinatara acestui transport. Vă mulțumesc. Mult noroc! Să vă ajute Dumnezeu!

Radioascultător: Mă numesc Radunici Ionel, sunt din Köln, Republica Federală Germania. Familiei Ciura Ofeliei din Timișoara și familiei Radunici din Timișoara, ne pare foarte rău că bucuria primului sfânt Crăciun în liberate n-o putem sărbători cu voi. Vouă și celor care au pierdut suflete dragi în luptă, vă dorim ca Dumnezeu să vă ajute! Noi n-am încetat să ne gândim în aceste clipe grele la voi. Irina, Valentin, Zina, Silvia și Ionel Radunici, Crăciun fericit!

Radioascultător: Dragi români, vă vorbește Albu Remus din (…) președintele comitetului local de solidaritate cu lupta poporului român. Iată că după 25 de ani de dictatură a lui Ceaușescu, aceasta a fost dărâmată, desființată numai și numai datorită vouă și sacrificiului de care ați dat dovadă voi, cei care ați luptat pe baricade și v-ați vărsat sângele vostru pentru libertate și democrație, împotriva frigului, foametei și terorii ceaușiste. Noi, românii din exil, suntem gata să revenim în țară, să participăm la democratizarea țării, să ne aducem aportul nostru. Dragi locuitori ai Clujului meu drag, iată că momentul mult așteptat a sosit. Să facem ca Clujul nostru drag, capitala Transilvaniei, să redevină ceea ce a fost înainte, să revină la bunul prestigiu pe care l-a avut dintotdeauna. Să fim mândri de el. Dragi colegi de la Institutul de Cercetări Miniere din Cluj, sper din tot sufletul că în viitor, care, sper, [să fie unul] foarte, foarte apropiat, să revin în rândurile voastre, să refacem totul împreună, tot ceea ce dictatura ceaușistă a reușit să distrugă în acei 25 de ani. Trăiască România liberă! Vă urez tuturor Sărbători Fericite și La Mulți Ani!

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Televiziunea română liberă a anunțat că va difuza în cursul zilei de astăzi un film privind procesul și executarea lui Nicolae Ceauşescu și a Elenei Ceauşescu. Filmul urma să fie prezentat ieri seară, însă televiziunea de la București a făcut cunoscut că, din cauza luptelor, transportarea peliculei originale complete ar fi fost cu mult prea riscantă. Într-un comunicat al Consiliului Frontului Salvării Naționale, dat publicității astăzi, la televiziune, se arată că filmul original este un document istoric, distrugerea lui putând fi o pierdere ireparabilă.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Pe de altă parte, ziarul Adevărul, care apare acum la București, a anunțat că înaltul funcționar al Ministrului de Externe, Mircea Răceanu, a fost eliberat din închisoare. Ziarul Adevărul este citat de Radio Bucureşti și spune că Răceanu a fost eliberat în timpul revoluției. După cum ne amintim, Răceanu a fost arestat în ianuarie trecut și acuzat de spionaj. În trecut, el deținuse diferite funcții diplomatice în SUA, în anii ”70. Din anul 1986 până la arestarea lui, Răceanu a fost director adjunct al directoratului din Ministerul de Externe român pentru America Centrală și de Sud. Asta este știrea pe care, cu ajutorul ziarului Adevărul, citat de Radio Bucureşti, ne lămurește despre situația lui Răceanu. Amănunte nu cunosc deocamdată.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Adevărul, care până mai ieri se chema Scânteia. (Întreb regia: avem înregistrarea cu Vintilă Horia? O avem.)

Se pune pe platan și așteptăm să fie difuzată. Vă amintim că ascultați Radio Europa Liberă emisiunea noastră specială, care poate fi auzită la această oră în benzile de 16, 19, 25, 31si 41 metri.

Nicolae Stînișoară, în această dimineață s-a anunțat că domnul Ion Iliescu a fost numit președintele Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale, că adjunctul său este domnul Dumitru Mazilu, de acum bine cunoscut în toată lumea pentru atitudinea curajoasă și pentru raportul pe care l-a făcut pentru demascarea regimului Ceauşescu. De asemeni, România are la această oră un prim-ministru în persoana dlui Petre Roman și un ministru al Apărării, în persoana generalului colonel Nicolae Militaru. Sunt primele două decrete ale Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Național. Acest Front al Salvării Naționale are și o schiță de program, care, fără doar și poate, este întocmită rapid, dar care conține în ea cam toate elementele pe care trebuie să le aibă o programare a unui guvern, a unui regim democratic.

Nicolae Stînișoară, care este părerea dumneavoastră cum vedeți prezența acestui program, situația acestui program posibilitatea ca el să devină realitate în contextul în care se află în acest moment România.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Armata a jucat un rol decisiv în înlăturarea dictaturii lui Ceauşescu, dar în România nu s-a instaurat o dictatură militară sau un guvern militar.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Spre cinstea și spre slava noastră.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Tocmai. Să mai auzim și asemenea vorbe despre țara noastră și despre noi. Și conducerea a fost preluată de către un Consiliu al Frontului Salvării Național, iar Consiliul Militar Superior, care coordonează întreaga activitate a armatei și a unităților Ministerului de Interne, trecute sub conducerea Ministerului Apărării, acest Consiliu Militar se subordonează Consiliului Frontului Salvării Naționale, din capul locului - relații clare, care încep deja să prefigureze ceea ce în program este indicat ca punct important: separarea puterilor în stat. Bineînțeles, este vorba de principiul clasic în democrație: separarea între puterea executivă, judecătorească și cea legislativă.

Dar este de remarcat, în primul rând, programul propus de Consiliu Frontului Salvării Naționale, aș zice, se distinge de documentele asemănătoare, apărute la începutul și de-a lungul procesului de democratizare din celelalte țări din Răsăritul Europei printr-o mare claritate de gândire și prin eliminarea, din capul locului, a anumitor formule de tranziție sau ambiguități,care n-ar fi putut decât să întârzie procesul de refacere și de reconstrucție în România. De pildă, punctul unu spune: „abandonarea rolului conducător al unui partid, al unui singur partid și statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernământ”...

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Este câștigul cel mai important, având în vedere câte discuții au fost în toate celelalte țări, care au luat-o pe drumul democratizării în legătură cu abandonarea acestui principiu, principiu care încă în Uniunea Sovietică nu a fost abandonat, în ciuda propunerii categorice a acum defunctului academician Saharov.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Tocmai. Începi să simți un fel de reabilitare a gândirii politice românești, pentru că noi ne obișnuisem să fim demoralizați, deprimați față de ceea ce părea incapacitatea politică a țării noastre, într-un moment când în jurul ei se producea cea mai importantă transformare din acest secol, după o dominație care fusese cea mai neobișnuită dominație asupra țărilor din răsăritul Europei, iată că gândirea politică românească se arată a fi, în aceleași timp, realistă, dar și curajoasă, și rapidă, și acesta e un semn bun. După articolul acesta, a cărei importanță am subliniat-o, urmează consecința lui directă.

Punctul doi, „organizarea de alegeri libere în cursul lunii aprilie”. Iată și aici această rapiditate de mișcare românească nu se amână alegerile pentru un termen mai îndepărtat, cu toate că există dificultăți, nu avem structurile necesare, care, eventual, în alte țări din răsăritul Europei, existaseră ori sub forma unor grupări deja organizate în cadrul societății civile, cum ar fi Carta 77, în Cehoslovacia, sau Forumul Democratic, chiar și sub forma așa-numitelor partide de front guvernamental. Erau, în fond, niște partide-fantomă, ai putea să spui...

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Dar care aveau niște structuri și care existau.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Ba, unele dintre ele care începuseră deja încet-încet să își afirme anumite puncte de vedere mai proprii. Deci, acolo erau structuri. Cu toate că nu avem structurile acestea - și acesta e un pericol pe care noi nu trebuie să-l subestimăm - iată că cei care au luat acuma inițiativa salvării României, căci așa se numește Consiliul - Consiliul Salvării Național și e vorba cu adevărat de o salvare. Dacă cuvântul a fost odată potrivit și nu o simplă formulă retorică, acum este el într-adevăr potrivit.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Și e limpede în toată lumea, inclusiv pentru autorii acestui program, că alegerile libere sunt atributul esențial al oricărui pas spre democrație, spre democratizare. Nu se poate fără alegeri libere, fără reprezentanți aleși liber, fără oameni capabili, în stare să suflece mâinile și să-i mobilizeze pe ceilalți la reconstruirea acestei țări, care a avut atât de suferit în ultimii 25 de ani.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Faptul că se merge în profunzime este dovedit de pasajul în care se spune tot atât de clar: „un comitet de redactare a noii Constituiții va începe să funcționeze imediat”. E nevoie de Constituție, e nevoie de o lege fundamentală a țării, pentru că această lege fundamentală stabilește structurile sistemului pluralist. Din această lege fundamentală vor emana legile, și orice fel de lege va fi verificată în ce măsură este constituțională. Constituționalitatea legilor va fi principiul, să zic așa, absolut al viitorul stat român liber.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Iar Constituția aflată acum în vigoare este caducă, în primul rând, pentru că consfințește, între altele, rolul conducător al partidului, ne mai vorbind că este plină de zgura tuturor intervențiilor ceaușiste, pentru a-i asigura lui și familiei lui monopolul puterii absolute în România. Din păcate, asta a fost o lipsă de atenție... sau incapacitatea juriștilor români care au stabilit introducerea acestor noi articole în constituție, de a împiedica un tip de talia sau de teapa lui Ceauşescu să-și asume în întregime puterea, nu numai în partid, ci și în stat.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Urmează punctul patru, citez: „restructurarea întregii economii naționale pe baza criteriilor rentabilității și eficienței; eliminarea metodelor administrativ birocratice de conducere economică centralizată și promovarea liberei inițiative și a competenței în conducerea tuturor sectoarelor economice”. Iarăși o formulare, în același timp, lapidară și foarte cuprinzătoare. Pentru că nu e vorba numai de ceea ce se numește Perestroika, chiar și în Uniunea Sovietică câteodată, cu sensul numai de reorganizare, de intensificare a eficienței, ci este afirmat, pe lângă dorința de eliminare a sistemului de economie de comandă, este afirmată și promovarea liberei inițiative. Ceea ce arată că ne găsim într-adevăr în pragul unor schimbări creatoare în economia românească.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Mai ales, în ceea ce privește formele de proprietate din România, care au fost cu atâta hotărâre respinse de Ceauşescu și de echipa lui până mai alaltăieri, dacă ne aducem bine aminte.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Pentru mine, unul dinte lucrurile cele mai revoltătoare, în afara de inițiativa de demolare a satelor...

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): ... și a bisericilor!

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Și a bisericilor, era faptul că, în loc să respecte, cât de cât, micul sector de agricultură particulară, care mai rămăsese în România, și care se dovedea extrem de productiv, și noi am arătat de atâtea ori că mari procente din producția de lapte, de carne, de ouă etc. veneau din acest sector particular. Ceauşescu căuta în ultimul timp, prin toate mijloacele, să subordoneze și aceste gospodării individuale sistemului dezastruos și falimentar al agriculturii socialiste.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Pentru că el voia să lichideze ultimele celule de independență din societatea romanescă, care erau țăranii individuali - singurii încă proprietari ai unor instrumente, cum zic comuniștii, ai unor unelte de producție, și pământul fiind pentru ei un mijloc de producție.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Prin aceasta, Ceauşescu s-a arăta a fi exponentul aberant și de extremă al comunismului. Din capul locului, a avut o atitudine ostilă față de țara lui, tocmai pentru motivul pe care îl arăți dumneata, și anume, țăranul însemna o insulă de independență, deși relativă, însă total inacceptabilă sistemului totalitar comunist. Este bine că în acest punct se vorbește de sprijinirea mici producții țărănești. Eu înțeleg prin „producție țărănească”, mică proprietate țărănească, pentru că numai aceea este eficientă - lucrul acesta s-a dovedit pretutindeni.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Rămâne de văzut în această situație - câți din țăranii tineri mai sunt la țară, câți dintre cei plecați se vom mai întoarce. Pentru că tragedia este că Ceauşescu a reușit, printr-o industrializarea grăbită, forțată la extrem, să golească satele de oameni tineri, de oameni buni de muncă. La țară au rămas femei multe, și acestea în vârstă, și bărbați foarte în vârstă, plus un număr de activiști și imbecili, care „activează” și nu muncesc, ceea ce înseamnă că îi împiedică pe ceilalți să muncească. E de văzut în ce măsură noua formație politică care s-a instalat la putere va reuși să asigure condițiile care să mobilizeze energiile creatoare ale acestor oameni, atât de dezamăgiți, atât de batjocoriți în ultimii 40 de ani. Însă nu mă îndoiesc că, dacă se vor găsi forme, se vor găsi structurile necesare, se va renaște și în țăranul român, sau în ceea ce a mai rămas din el, dorința de muncă, dorința de mai bine, dorința de a crea mai mult și mai bine, fără întreceri socialiste, fără toate atributele stupidității, care a însemnat „noua revoluție agrară”, sintagma care va trebui, iată, să o dăm și nou uitării.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Nu sunt specialist și nici consilier a guvernului de la București, însă îmi amintesc o experiență a mea, ca tânăr, după cel de-al Doilea Război Mondial, la noi în țară, s-a luat o inițiativă atunci - indiferent de transformările negative prin care ne pregăteam să trecem - s-a mai apucat să mai ia o măsură, și anume: s-au acordat credite țăranilor, micilor proprietari-țărani, cei pe care mai târziu comunismul i-a numit „chiaburi”, micilor proprietari-țărani, indiferent că erau ceea ce pe urmă s-a numit „țărani mijlocași” sau „chiaburi”... Deci, băncile populare și sătești care mai existau încă - pe urmă au dispărut - au acordat acestor țărani niște credite, nu prea mari. În câteva luni, ai putut să vezi cu ce elan încep să se miște diferitele gospodării ale țăranilor care erau proprietari pe micile lor bucăți de pământ. De ce nu s-ar acorda - în încercarea de a ușura refacerea legăturii dintre țărani și pământul care-i aparține - de ce nu s-ar crea un sistem de mici credite agricole, cel puțin pentru perioada de tranziție? Dacă statul a subvenționat atâtea proiecte falimentare, de ce nu ar subvenționa, cât de cât, și această renaștere a unei agriculturi productive, care ar însemna rezolvarea pe cale naturală și cu oarecare ușurință - pentru că pământul e generos - a problemei alimentare?

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Credite a acordat și Ceauşescu, și fostul regim Ceauşescu, din păcate, numai pentru acoperirea pierderilor uriașe înregistrate în agricultură, tocmai din cauza voluntarismului și a stupidității unei conduceri, care n-a ținut seama de realitatea imediată, concretă din satele românești, și asta ne-a împiedicat să mergem ceva mai înainte în realizarea unei producții agricole care să fie suficientă și pentru export, dar, în primul rând, pentru hrănirea corectă a populației din România. Facem o pauză. S-a reîntors Victor Moroșan în studio, pare să vină cu noutăți.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Da, și vrea să vă fac cunoscute câteva depeșe ale agenției Agerpres, extrem de interesante. Cea dintâi anunță faptul că Tineretul Liber a publicat luni, în numele tineretului liber din România, un apel către Statul Major al Armatei Române, cerându-i să ordoneze mobilizarea tuturor trupelor de rezervă specializate în diversiune, ale trupelor paramilitare și ale trăgătorilor de elită, care sunt sub vârsta de 36 de ani și locuiesc în București. În apel scrie: „Noi, cei care ne-a sacrificat pentru patrie, suntem în cea mai mare parte ofițeri în rezervă și particulari, iar instrucția pe care am avut-o ne permite să luptăm cu succes în luptele de stradă, luând în considerație faptul că mercenarii folosiți în luptele de stradă și într-un oraș complet ostil și necunoscut lor…”,- scrie în depeșa transmisă în limba engleză, pe care încerc să o rezum rapid, -„căci numai trupele specializate - și tineretul României cere mobilizarea acestor trupe specializate ale armatei - poate lupta cu succes în București pentru eliberarea orașului de mercenari folosiți în clipa de față”, de teroriștii momentului.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Acuma, numai un moment. Vreau să subliniez încă o dată că nu putem să ne obișnuim cu gândul că pe teritoriul României se pot duce acțiuni teroriste și fanatice de genul celor care se petrec. Asta e tot emanația gândirii și nebuniei lui Ceauşescu, pentru că gândirea lui era nebunie. Or` într-adevăr am înțeles și noi de aici, de la distanță, că armata cu metodele ei clasice, în general, se descurcă greu în ceea ce se numește „războiul cu gherilele orășenești”, dar aicea este vorba nu de simple gherile, care s-ar fi aranjat sau ar fi apărut cât de cât spontan, ci e vorba de un plan diabolic. Ei dispun de tot felul de mijloace excepționale, de acțiune individuală sau mic grup, pe care armata nu le are, și pe care ei și le-au consolidat de-a lungul anilor, și asta e de remarcat, în vederea, probabil, a unor situații care vor cere asemenea intervenții.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Le era frică. Se știau neiubiți, se ştiau detestați.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Tocmai. Noi ne întrebam câteodată: în ce măsură omul acesta, care pierduse contactul cu realitatea, își dădea seama cât de urât este? Își dădea seama - într-un sistem de schizofrenie, în care, pe de o parte, își dădea seama, pe de altă parte, i se părea că este erou național. Or` armata nu putea să tragă cu tunurile și să intre cu tancurile în blocuri de locuit, în case particulare. De aceea, într-adevăr, este nevoie de echipe specializate, însă puse sub comanda armatei.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Da, dacă îmi permiteți, sentimentul meu, este că termenii folosiți de depeșa Agerpres-ului în limba engleză este foarte sugestiv, este clar, se vorbește de mercenari folosiți într-o luptă de supraviețuire, într-un oraș care le este complet ostil și necunoscut.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Se întrebuințează termenul „necunoscut”, eu n-am fost atent, ceea ce a fi o sugerare că ar fi chiar mercenari străini.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): „Mercenari străini” - așa cum a apărut în depeșele de presă, așa cum transmitea într-o depeșă Associated Press, dacă nu mă înșel, informații primite de la Budapesta, de la consulul sirian de la Budapesta, care spunea că, probabil, sunt folosiți studenți sirieni în această acțiune.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Bineînțeles că și aici este vorba de o minoritate de rătăciți. Aici nu este vorba de popoarele arabe, care și-ar fi trimis autorul lor.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Evident. Pe de altă parte, asta explică îndârjirea cu care acești teroriști nenorociți continuă să lupte într-o țară în care situația s-a schimbat. Deci, sunt programați.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Sunt programați, bun. Eu n-aș pune numai pe seama cunoscutului fanatism al unor grupuri arabe similare. Din păcate, de data asta, sunt și români de-ai noștri, care au putu să fie în asemenea măsură modificați, transformați în zombi ai lui Ceauşescu, transformați în roboți fanatici bestiali.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Se vorbește chiar - și s-ar putea să nu fie lipsit de temei - că mulți sau, poate, toți acești teroriști sunt sub efectul unor droguri care le stimulează agresivitatea și ferocitate. Pentru că s-au petrecut scene - și am văzut și noi la televiziune urmările acestor scene - de o atrocitate greu de imaginat. Televiziunea austriacă și-a cerut chiar scuze...

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Și televiziunea franceză! Corespondentul Antene2 la București anunța ieri că regretă că sunt siliți să transmită asemenea imagini.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Și a și refuzat în prima parte să transmită aceste imagini, ca să preîntâmpine protestele.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Totuși, mi se pare sugestiv. Numai niște mercenari străini - care nu cunosc și nu realizează în clipa de față ce se întâmplă în țară, care e situația reală - nu se predau și luptă ca disperații, fiindcă nu au ieșire.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Desigur, sunt ei, dar sunt și români printre ei. Sigur. Comanda nu este a lor. Este aicea o structură organizată de Ceauşescu. Noi nu trebuie să uităm că s-a reușit transformarea unor români în instrumente bestiale de luptă pentru o cauză evident pierdută. Ceea ce la mentalitatea românească e greu de înțeles. Mai ușor aș înțelege-o despre un palestinian sau despre un fanatic dintr-o altă zonă, dintr-un alt cerc de cultură, dintr-un alt destin național.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): În lista aceasta a Agerpres-ului de depeșe interesante, despre ce au reușit să facă acești teroriști mercenari, este una intitulată „Acțiunile barbare împotriva culturii: Biblioteca Centrală Universitară din București este complet arsă”. Și vă rezum foarte pe scurt ceea ce spune depeșa: Totul a fost ars și distrus, de la edițiile rare sau princeps, de la manuscrisele lui Eminescu până la cărți unice și periodice de valoare extrem de mare, aproape totul a fost ars, iar ceea ce nu a fost distrus prin foc, a fost distrus de apa care a inundat pentru a stinge [focul]. Și aș încheia această rapidă trecere în revistă a depeșelor de la București cu informații pe care nu le-am aflat exact de la radio, cu o declarație a lui Mircea Malița în legătură cu situația învățământului, care spune, între alte, citez: „Aș putea spune că o politică sistematică, incorporată în ordinele diabolice date zilnic de către EL a afectat la toate nivelele învățământul, persoanele, științele umane, a creat tabuuri”.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Mircea, cât de lung este mesajul lui Vintilă Horia? Să facem o scurtă pauză. în studio a intrat colegul nostru de la serviciul de documentare Michael Shafir și pentru a vedea despre ce este vorba, vă propun să ascultăm mesajul lui Vintilă Horia. Reamintesc că Vintilă Horia este scriitorul care a scris romanul „Dumnezeu s-a născut în exil”. Dumnezeu renaște acum în România.

Radioascultător: Numele meu e Ostwald Schritte Constantin și pentru familiile din București (...) pentru nepoata mea Ileana Angel și familia din București, pentru prietenul meu Chihaia Horia și familia din București, pentru Gheorghiu Ion, fratele meu din Constanța și familia lui, pentru prietenul meu Vasile Florică din București, pentru prietenul (...) din Câmpul Lung - le urez la toți să aibă o mare încredere în viitorul luminos al României, care va începe. În afară de asta, pentru colectivul uzinei Laromet, unde am lucrat cinci ani de zile în București, le doresc multă fericire. În această fabrică am fost persecutat de comuniști între anii 1959-1964. Atâta am avut de spus și vă mulțumesc și dumneavoastră de la Radio Europa Liberă pentru marile eforturi pe care le faceți pentru a informa corect publicul din toată lumea. Vă mulțumesc frumos!

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Evident, n-a fost mesajul lui Vintilă Horia. Se întâmplă mici încurcături în regie, absolut normale, având în vedere că lucrăm sub stres. Cine are de comunicat ceva?

Europa Liberă (Michael Shafir): Am cercetat fișierul nostru, pentru că ne întrebăm cine este Petre Roman, noul prim-ministru al României, așa cum s-a anunțat de curând de către Radio Bucureşti .

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Este Michael Shafir, care a venit tocmai acum...

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Am anunțat.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Ai anunțat? Bun.

Europa Liberă (Michael Shafir): În fine, nu știm dacă vorba de același Petre Roman, dar fișierul nostru are o singură personalitate cu acest nume. Este vorba de un inginer, care a fost director tehnic al Combinatului de Cărbune din Valea Jiului, în anii 50, apoi, director general al Centrului De Cărbune de la Petroșani, în 1970, post pe care l-a pierdut în 1972. De atunci, fișierul nostru nu conține nimic despre Petre Roman. Nu putem garante, desigur, că este vorba de aceeași persoană. Vom încerca să află și, dacă vom afla, vom comunica, desigur, ascultătorilor noștri.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): O întrebare, Michael Safir, faptul că fișierul nostru nu mai conține nimic din ”72 încoace, n-ar fi un mic semn bun?

Europa Liberă (Michael Shafir): Ba, da. Ar fi un semn chiar excelent.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Pentru faptul că el n-a mai făcut parte din nomenclatură si, probabil, a dispărut din atenția presei, din atenția organizațiilor de partid și organelor de partid și, probabil, va fi muncit pe undeva.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Să explică totuși - ce a însemnat 1971, nu?

Europa Liberă (Michael Shafir): Da, desigur. Este vorba de perioada care a venit imediat după așa-zisa „revoluție culturală” de tristă amintire, care n-a fost nici „revoluție” și cu atât mai puțin „culturală”, când multe personalități din cultura românească, dar nu numai din cultură, și-au pierdut posturile, atunci când au încercat să opună chiar o minimă rezistență față de dispozițiile regimului de tristă amintire.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Sunt informat că în acest moment se înregistrează mesajul ziaristului Petru Mihai Băcanu, direct de la București. Reamintim, Petre Mihai Băcanu nu demult a fost condamnat de către un tribunal din București pentru complot, împreună cu Anton Uncu și Mihai Creangă. El este cel care, mi se pare, s-a aflat la Rahova, dacă nu mă înșel. A fost eliberat în aceste zile și așteptăm mesajul lui. Între timp, în regie se caută cu febrilitate mesajul lui Vintilă Horia. Am primit o hârtie cu câteva reacții din București după anunțarea sentinței și executării lui Nicolae Ceauşescu. Agențiile de presă au început să ia interviuri de la cetățenii Bucureștiului. Se remarcă de la bun început că Radio Bucureşti a spus îndată după anunțarea sentinței și executării ei: „O, ce veste minunată! Anticristul a fost suprimat!” Un alt crainic a declarat: „In sfârșit putem fi fericiți în noul an”. Mulți bucureșteni au fost însă dezamăgiți că nu s-au difuzat scenele promise de la executarea tiranilor, scene, care sunt anunțate din nou pentru astăzi.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Trebuie să spun că eu am aflat și că mulți bucureșteni au dat telefoane la diverse instituții care funcționează acum, exprimându-și regretul că nu a avut loc un proces public sau anumite elemente, cel puțin, de proces public, care să preceadă această condamnare.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Regret care a fost exprimat, am anunțat deja, și pe plan internațional, imediat după anunțat, în Telejurnalul de seară al Televiziunii franceze, de către ministrul Lionel Jospin, care ține locul interimar, în absența lui Michel Rocard, primul ministru francez.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Însă filmul n-a fost transportat, pentru că, aseară, clădirea televiziunii se mai afla în centrul unor atacuri teroriste și s-a căutat evitarea pierderii acestui film, evident, devenit de acum unul istoric.

Cineva din cercurile Consiliului Salvării Naţionale a spus că secvența cu cei doi, cu fețele obosite și îngrozite, era evident, suficientă. O funcționară din București, întrebată ce crede de știrea execuției și-a ridicat brațele spre cer și doar a dat un ciot de bucurie.

Alți bucureșteni și-au exprimat nemulțumirea și regretul că Ceaușeștii n-au fost judecați în văzul poporului. O femeie însă a adăugat, si, probabil, este un lucru de bun simț: „Dacă i-ar fi scos în public, mulțimea i-ar fi rupt în bucăți. Pentru moment, trebuie să fim mulțumiți că au dispărut pe veci”.

Vă reamintesc că, în acest moment, ascultați Radio Europa Liberă Emisiunea Specială, care poate fi ascultată în benzile de 16,19,25,31 și 41 de metri. S-a găsit Vintilă Horia? Nu s-a găsit. Ok. Cu ce continuăm? Nicolae Stînișoară?

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Mi-a venit acuma o mică piesă de știri, extrase din presă. În primul rând, agenția Reuters, care relatează că Libia a dezmințit din nou că libieni s-ar afla printre teroriștii din România. Libia a anunțat totodată că va trimite ajutor medical în Romania în cursul zilei de azi, marți, 26 decembrie. Agenția oficială libiană anunță că ajutoarele au fost ordonate după ce ambasadorul român a fost convocat la Ministerul de Externe luni seara, pentru a se protesta contra știrilor că libieni ar fi implicați, alături de aceste forțe teroriste pro-ceaușiste. De asemenea, este menționată de către Reuters o emisiune a postului de radio libian, ascultată în Cipru, care adăuga că un trimis român, al cărui nume nu a fost amintit, a declarat că este autorizat de Frontul Salvării Naţionale din România să dezmintă știrile acestea despre luptători libieni, subliniez, e vorba despre luptători libieni, în rândurile teroriștilor. Pe dea altă parte, televiziunea română, care este controlată de Consiliul Salvării Naţionale, a anunțat că mercenari străini ar fi pătruns în țară cu ajutorul teroriștilor lui Ceauşescu. Iată, deci, pe de o parte, dezmințiri libieni, asociate și cu o confirmare români că nu ar fi fost libieni, pe de altă parte, televiziunea română vorbește de mercenari străini, care au pătruns în țară. Deci, problema aceasta este departe de a fi fost complet lămurită.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Iar agenția Tanjug anunța astăzi dimineață că mercenarii pot fi identificați la libieni și sirieni - o informația a agențiilor de presă, evident.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): Să ne amintim că încă de azi noapte, agenția Reuters cita pe directorul Spitalului de Urgență din București, domnul Andrei Firică, care a făcut cunoscută internarea a doi libieni răniți, care făceau parte din forțele ceaușiste. De asemeni, agenția maghiară MTI a relatat, pe de altă parte că, la Arad, soldații armatei române au făcut prizonieri mai mulți teroriști libieni, care luptau alături de forțele de securitate pro-Ceauşescu. Așa că dezmințirile de la Tripoli nu au prea mare valoare, cunoscând, de altfel, câte adevăruri spune „fratele Gadaffi”.

Europa Liberă (Victor Eskenasy Moroșan): Să amintim, de altfel, că nici Ion Iliescu, în momentul de față - președintele al Frontului Salvării Naţionale, nu a dezmințit în mod categoric în Le Monde faptul că ar fi vorba de mercenari străini, de luptători teroriști arabi, spunând că nu vrea să comenteze pentru moment, urmând să se discute mai târziu.

Europa Liberă (Neculai Constantin Munteanu): După cum știm, după ce a fost numit președintele Frontului Salvării Naționale, al Cărui adjunct, prim vice-președinte, este Dumitru Mazilu, au fost date primele decrete astăzi. Primul dintre ele este cel privind numirea în funcția de prim-ministru al României, până la alegeri, a domnului Petre Roman. Iar al doilea decret, cu un articol de asemeni unic, a fost numit în funcția de ministru al Apărării Naționale generalul colonel Nicolae Militaru. Decretele sunt semnate de Ion Iliescu, președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale. Am ezitat pentru că până acum se numea „Consiliu Provizoriu” și acuma văd că se cheamă doar „președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale”. Mai avem doar câteva secunde până la viitorul buletin de știri.

(Transcris de Diana Benea)

XS
SM
MD
LG