Linkuri accesibilitate

„Stropit cu apă pe ger năprasnic”. Ce se știe despre colonia de la Cercul Polar unde a fost transferat Navalnîi


Colonia nr. 3 „Lupul polar”
Colonia nr. 3 „Lupul polar”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, a cărui soartă stârnește îngrijorare în Occident, a ajuns la colonia penală cu regim special nr. 3 „Lupul polar”, din așezarea Harp, regiunea autonomă Iamalia-Neneția, situată dincolo de Cercul Polar arctic. Rudele și susținătorii săi au făcut anunțul pe 25 decembrie, după ce n-au mai auzit nimic despre el de aproape trei săptămâni. Colonia „Lupul polar” este considerată una din cele mai dure închisori din Rusia, și nu numai din cauza regimului special de detenție și a climei polare. Potrivit deținuților care și-au ispășit acolo pedeapsa, o metodă de tortură obișnuită pentru cea mai mică încălcare este stropirea cu apă pe ger năprasnic.

Este foarte dificil să ajungi la Harp, iar în colonia IK-3 „Lupul polar” nu funcționează sistemul penitenciar de poștă electronică (Ф-письмо). În ziua în care a ajuns Navalnîi, în penitenciar nu funcționa nici legătura video-audio cu deținuții prin sistemul „Zonatelecom”.

„Lupul polar”

Colonia penală nr. 3 „Lupul polar” a fost înființată în 1961, pe temelia unui fost lagăr al Gulagului stalinist. Așezarea Harp a apărut ulterior, pe lângă colonie.

Biserica din colonia „Lupul polar”
Biserica din colonia „Lupul polar”

Locuitorii din Harp (5 mii de persoane, în anul 2021) lucrează în principal la colonia nr. 3 „Lupul polar” sau la colonia penală cu regim special „Bufnița polară” din vecinătate. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, aici sunt trimiși, de regulă, criminali în serie, violatori, pedofili, recidiviști, condamnați pentru infracțiuni grave și deosebit de grave la 20 și mai mulți ani de închisoare. Împreună cu aceștia, autoritățile ruse trimit la colonia nr. 3 și deținuți politici.

„Cel mai faimos deținut al coloniei nr. 3 este Platon Lebedev (partenerul fostului oligarh Mihail Hodorkovski, condamnat în dosarul Yukos, care și-a ispășit aici pedeapsa în 2005-2006). Este cel mai faimos, probabil, dar nu mai puțin afectat de rânduiala locală și de tortură”, spune Olga Romanova, șefa Fundației „Rusia din spatele gratiilor” (Русь Сидящая). Potrivit ei, unul din foștii deținuți, eliberat în 2016, a povestit în detaliu, doi ani mai târziu, despre metodele de tortură folosite în colonia „Lupul polar”.

„Deținuții erau scoși în curte, pe jumătate îmbrăcați, iarna. Stăteau aliniați în rând și nu aveau voie să-și miște brațele. Este destul de greu să suporți așa ceva – să stai în frig, la minus 45-50 de grade, și să nu te miști în niciun fel. Dacă unul dintre ei se mișca, era stropit cu apă, pe un ger cumplit. Iar primăvara apărea o altă problemă - țânțarii și muștele mușcătoare. Dacă fluturai cu mâna - erai stropit cu apă. Tot rândul era stropit dintr-un tun de apă”, spune Romanova.

Localitatea Harp
Localitatea Harp

În colonia nr. 3, unde a fost transferat Aleksei Navalnîi, se află 1.050 de deținuți, potrivit activistei. „Colonia are o producție locală - tamburine din piele de ren, tablouri pictate cu spray și alte produse cu „lumini nordice”. În general, imaginați-vă condițiile: noaptea polară durează 9 luni, colonia este situată la 60 de kilometri deasupra Cercului Polar, la 30 de kilometri de orașul Labîtnanghi, un satelit al orașului Salehard, capitala regiunii Iamal. În colonia din Labîtnanghi, de exemplu, a fost încarcerat Oleh Sențov”, a mai spus Romanova.

Regizorul ucrainean Oleh Sențov, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia pentru „terorism” și a petrecut cinci ani în colonia nr. 8 „Ursul polar” (cu un regim mai puțin strict) din Labîtnanghi, a vorbit mai târziu despre tortură și abuzuri împotriva deținuților.

„Aici, încă din pragul ușii, ți se dă de înțeles că ai intrat în purgatoriu, unde nu ai niciun drept și nu ai cui să te plângi. Nou veniții sunt bătuți fără milă doar pentru faptul că există - aceasta este ceea ce se numește „primirea”, o procedură obligatorie, practic un ritual”, a scris Oleh Sențov. - Bătăile, umilințele, electrocutările, faptul de a fi ținut într-o celulă rece în pielea goală sau în haine ude nu sunt cele mai rele lucruri. Un deținut poate fi înfășurat într-o saltea și lăsat așa timp de 24 de ore. Mai rău, poate fi pus într-o ladă de metal, în poziția fetusului, ca într-un seif, unde practic nu are cu ce să respire și trebuie să urineze sub el însuși, pentru că nu există pauze pentru toaletă sau pauză de masă în aceste „distracții”. Dimpotrivă, amenințările cu violul și cu „punerea la pământ” însoțesc în mod constant abuzul”.

Localitatea Harp
Localitatea Harp

„Uitați-vă pe hartă. Este cea mai nordică dintre colonii, și cea mai dură. Locul în sine deja înseamnă condiții dure. În plus, Navalnîi va fi ținut într-o celulă, cel puțin în primul an, cu o curte foarte mică pentru plimbări. Atât de mică, încât nici măcar nu se poate vedea cerul, spune Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție. Și, în general, locul în sine este greu accesibil. Nu poți să ajungi oricând cu avionul, iar cu trenul durează foarte, foarte mult timp. Într-un cuvânt, sunt condiții dificile, la modul fizic. Este dificil să ne imaginăm în detaliu - Aleksei a ajuns acolo recent, se află încă în carantină, nu avem alte informații. Încă nu este clar cum vor afecta sănătatea sa noaptea și ziua polară, sau gerul polar feroce.”

„Nici măcar nu va vedea cerul deasupra capului prea curând. Și va fi izolat. În plus, înțelegem că, oricât de dură ar fi colonia, pentru Aleksei întotdeauna sunt organizate condiții „speciale”. Deja putem vedea că acolo funcționează același sistem de comunicare cu avocații - printr-un plexiglas întunecat. Este evident că acest lucru s-a organizat și în colonia nr. 3, pentru ca Alexei să nu-i vadă pe apărători. În condiții normale, comunicarea cu avocații este mai liberă. Din nou, nu există posibilitatea de a-i transmite nemijlocit avocatului niciun document, nu există o interacțiune directă”, mai spune Jdanov.

Drumul spre Harp
Drumul spre Harp

Potrivit lui, în timp ce susținătorii lui Navalnîi îl căutau în toate coloniile rusești, ei au aflat încă un lucru neobișnuit: șeful Serviciului Federal al Penitenciarelor, Arkadi Gostev, a vizitat personal „coloniile polare” din Iamal, în acest an.

„A fost și în localitatea Harp. A vizitat colonia nr. 18 „Bufnița polară” din apropiere. De asemenea, a vizitat colonia penală nr. 3, unde Alexei este deținut în prezent. Este un turneu foarte neobișnuit pentru șeful departamentului. El nu merge în colonii fără vreun motiv, mai ales atât de departe, dincolo de Cercul Polar. Este foarte probabil că această călătorie a pregătit transferul lui Aleksei Navalnyîi acolo, spune Jdanov. Totodată, au ascuns de noi cu atâta grijă informația despre noul loc de detenție al lui Aleksei, încât devine evident: au vrut să-l ascundă acolo pentru mult timp, dar ceva nu a mers conform planului”.

Jdanov a refuzat să dezvăluie detalii despre cum a fost găsit Navalnîi.

Навальный после ареста
Aleksei Navalnîi

„Am depus o muncă juridică imensă, o perioadă lungă de timp: am scris cereri, am verificat diferite centre de detenție preventivă, am exclus centrele în care Aleksei nu era sau nu figura pe listă. Și asta, îmi dau seama acum, este o muncă imensă. În cele din urmă, ea a dat rezultate”, spune Jdanov.

Susținătorii lui Navalnîi consideră că principala problemă este comunicarea cu colonia penală nr. 3.

„În alte colonii, de exemplu, funcționează sistemul de poștă electronică sau telecomul penitenciar „Zonatelecom”. În această colonie, în principiu, nu există astfel de sisteme, a declarat Jdanov. Poți să încerci să trimiți scrisori prin Poșta Rusă, dar aceasta este ceva total depășit. În plus, nu știi dacă scrisoarea a ajuns sau nu. Nu știi dacă a existat vreo posibilitate de a primi răspuns. Bineînțeles că nu este o coincidență - acesta este scopul trimiterii lui Aleksei atât de departe. Altfel nu puteau fi înrăutățite și mai mult condițiile detenției sale, dacă ținem cont că era ținut constant în celula de izolare.”

Olga Romanova spune că funcționarea sistemelor de email și telecom în colonia „Lupul polar” au fost oprite chiar înainte de transferul lui Navalnîi.

„Până nu demult, Zonatelecom a funcționat perfect în colonia nr. 3. Din câte am înțeles, a fost pur și simplu oprit. Sper că este vorba de o defecțiune, însă pare să fie o coincidență neîntâmplătoare”, spune Romanova.

XS
SM
MD
LG