Linkuri accesibilitate

Statuia fondatorului poliției politice sovietice a fost inaugurată la Moscova


Monumentul lui Feliks Dzerjinski, lider bolșevic și șef al primei organizații a poliției secrete sovietice, considerat parte a patrimoniului cultural al Rusiei, într-un parc din centrul Moscovei, 25 februarie 2021
Monumentul lui Feliks Dzerjinski, lider bolșevic și șef al primei organizații a poliției secrete sovietice, considerat parte a patrimoniului cultural al Rusiei, într-un parc din centrul Moscovei, 25 februarie 2021

La Moscova, în curtea sediului central al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse din Iasenevo, a fost dezvelit un monument dedicat lui Felix Dzerjinski, relatează TASS . Directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, a luat parte la ceremonia de inaugurare a monumentului.

Jurnaliștii l-au întrebat pe oficial dacă este simbolic faptul că privirea lui Dzerjinski este orientată spre nord-vest - spre Polonia și țările baltice. Statuia lui Dzerjinski de lângă clădirea KGB din piața Lubianka, monument dezmembrat în 1991, privea în aceeași direcție.

Amenințarea din partea Poloniei și a țărilor baltice rămâne, a declarat Narîșkin . „Monumentul ridicat este o copie exactă, oarecum redusă, a celebrului monument, realizare a unui sculptor sovietic remarcabil, așa că pur și simplu nu aveam dreptul să schimbăm direcția în care privește eroul reprezentat de acest monument. Iar faptul că există amenințări din nord-vest la adresa țării noastre, la adresa cetățenilor noștri, da, este evident", a afirmat șeful Serviciului de Informații Externe.

Fondatorii CeKa: F. Dzerjinski și membrii Colegiului
Fondatorii CeKa: F. Dzerjinski și membrii Colegiului

După Revoluția bolșevică din 1917, Felix Dzerjinski a condus Cheka, poliție secretă care, în timpul Războiului Civil, a desfășurat acțiuni de teroare împotriva persoanelor acuzate de implicare în activitățile organizațiilor contrarevoluționare.

În 1958, la Moscova a fost ridicat, în memoria lui Dzerjinski, un monument impunător lângă clădirea KGB (al cărui succesor legal este FSB) de la Lubyanka. În 1991, demonstranții au cerut demontarea acestuia după eșecul putschului Comitetului de Stat pentru Situații de Urgență, considerând monumentul unul dintre simbolurile regimului sovietic și ale represiunii. Monumentul a fost îndepărtat prin decizia Consiliului municipal al Moscovei, pentru a evita să fie demolat de protestatari. În prezent, se află în parcul „Museon”.

În februarie 2021, la Moscova a fost organizat un vot pe tema instalării unuia dintre cele două monumente în piața Lubianka - Felix Dzerjinski sau prințul Alexandru Nevski. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că autoritățile orașului nu vor ridica un monument în piața Lubianka și a anulat votul pe pagina „Cetățean activ”. Potrivit primarului, a decis să oprească votul din cauza disputelor și a puternicelor divergențe de opinie ale alegătorilor.

Cei care se opun revenirii monumentului îl consideră pe Dzerjinski un simbol al terorii și represiunii, în timp ce susținătorii îl văd ca pe un simbol al restabilirii ordinii, unii vorbesc, de asemenea, despre „reconcilierea cu istoria” sau laudă meritele artistice ale sculpturii lui Evgheni Vucetici.

XS
SM
MD
LG