Linkuri accesibilitate

Scepticism în creștere în Statele Unite în privința încrederii în Congres și presă


Cele două instituții care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației sînt agențiile de informații și tribunalele.

Sarbatoarea nationala americana gaseste o tara prospera si in reviriment economic, cu o forta militara incontestabila, dar pe de alta parte o tara profund divizata politic cu o populatie, care continua sa conteste sistemul. De ce nu au americanii incredere in institutiile care-i conduc? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este o intrebare dificila mai ales ca in Statele Unite, inca de la infiintare, populatia a privit statul cu scepticism, iar valorile individuale si de comunitate au primat si primeaza in fata abilitatii guvernului central de a rezolva probleme. Scepticismul americanilor nu este nou.

Ceea ce este relativ nou insa este faptul ca aceasta situatie, diviziunile profunde din societate, ingreuneaza pina la blocaj procesul decizional, ceea ce ar putea avea consecinte asupra indicilor prosperitatii si fortei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

Pe de alta parte, exista voci care semnaleaza si un derapaj in democratie. Un recent sondaj de opinie, realizat de colegiul Marist si postul de radio NPR arata ca administratia Trump nu se bucura de incredere, dar institutiile care stau chiar mai prost la capitolul incredere sint Congresul si presa.

In Statele Unite, conform sondajului, 37% din populatie are incredere in presedintele Trump, in timp ce 61% nu au incredere. Peste 40% spun ca nu au incredere deloc in administratie. Congresul, care incearca sa echilibreze actul decizional al executivului si in acelasi timp, fiind condus de republicani, sa aplice agenda presedintelui Trump, este privit cu scepticism de 68% dintre americani, doar 29% exprimind incredere.

La egalitate cu Congresul este presa, cu 68% procent de neincredere, presa fiind in ultima vreme tinta unor atacuri constante din partea presedintelui Trump, care i-a numit pe ziaristi „dusmani ai poporului”. Intre cele trei institutii, presa are cel mai mare procent al celor care nu au deloc incredere in ea. 30% dintre cei intervievati spun ca au incredere in presa, intr-o proportie considerabila.

Cele doua institutii care se bucura de cea mai mare incredere din partea populatiei sint agentiile de informatii si tribunalele. 60% din populatie are incredere in servicii si doar 37% sustin contrariul. Cifrele sint similare cind intrebarea vizeaza tribunalele. Increderea in administratie si in presa se muleaza pe preferintele politice, fiind un indicator al diviziunilor politice.

XS
SM
MD
LG