Linkuri accesibilitate

Statele Unite și procesul de pace în Orientul Mijlociu


Mahmoud Abbas și Donald Trump, New York, 20 septembrie 2017.
Mahmoud Abbas și Donald Trump, New York, 20 septembrie 2017.

Corespondența zilei de la Washington.

La începutul administrației sale, Donald Trump spunea că ginerele lui, consilierul prezidențial Jared Kushner, va găsi o soluție pentru conflictul israeliano-palestinian. Exista vreun progres vizibile?

Săptămâna trecută, președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a refuzat sa stea de vorbă la telefon cu consilierul prezidential american Jared Kushner după ce Statele Unite au amenințat că vor închide biroul de la Washington al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Palestinienii au avertizat că dacă biroul va fi închis nu vor mai sta de vorba cu partea americană. Motivul invocat de secretarul de stat Rex Tillerson pentru închiderea biroului este faptul că palestinienii au încalcat o lege americană care spune ca nu pot cere Tribunalului Penal Internațional să pună sub acuzare Israelul pentru acțiunile sale.

Ori Abbas tocmai asta a cerut în septembrie de la tribuna Adunării Generale ONU. În consecință, Departamentul de stat a respins cererea biroului palestinian de a-și extinde prezenta la Washington.

În replica, Abbas a interzis oficialităților palestiniene sa se întîlnească cu reprezentanți americani, pentru orice fel de chestiune asta pina cind, se arata in comunicat “revin asupra deciziei si ne trateaza echitabil”.

Partea americana spera ca amenintind cu inchiderea biroului ii va face pe palestinieni sa trateze negocierile cu Israelul cu mai mare seriozitate.

In conditiile in care licenta biroului Palestinian – care joaca rolul unei misiuni diplomatice – este reautorizata la fiecare sase luni, Trump poate tine biroul deschis daca Autoritatea Palestiniana face eforturi vizind pacea cu Israelul.

Mai multre administratii successive de la Washington au incercat sa rezolve conflictul, dar Trump a promis când a fost inaugurat un acord definitiv.

Planul de lucru este inca crearea unui stat palestinian si mentinerea unor asezari evreiesti in teritorii ocupate. In decembrie vice-presedintele Mike Pence se va intilni atit cu premierul israelian Benjamin Netanjahu cit si cu liderul Palestinian, Mahmoud Abbas.

Multi observatori cred insa ca planul lui Kushner vizeaza o perspectiva regional mai larga, care sa aiba drept consecinta rezolvarea conflictului. In acest sens cu atentie sint urmarite situatia din Siria, echilibrul precar de putere din Liban, schimbarile politice care pot antrena o realiniere diplomatica, in Arabia Saudita, tensiunile dintre suniti si siiti si in acest context, rolul Iranului.

Daca aceste falii se vor deplasa se vor produce mutatii si in procesul de pace.

XS
SM
MD
LG