Linkuri accesibilitate

Noua politică energetică a administrației Trump


La semnarea ordinului executiv de impulsionare a construcției conductei Keystone XL
La semnarea ordinului executiv de impulsionare a construcției conductei Keystone XL

Președintele Trump este așteptat să anunțe orientarea SUA spre exporturile de petrol, gaze naturale și alte resurge energetice.

Pentru administratia Trump, saptamina viitoare este dedicata politicii energetice. Cum va fi prezentata aceasta? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Este o intreaga saptamina de evenimente, menite sa scoata in evidenta faptul ca Statele Unite vor juca un rol diferit pe piata energetica globala. Presedintele Trump va spune ca, dupa decenii in care Statele Unite au fost dependente de petrol importat, tara este pe cale sa devina exportator net de petrol, gaze naturala, carbune si alte resurse energetice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Acestea sint teme pe care Trump a pus accent si in campania electorala. Prima sa alocutiune s-a referit la exploatari in statul Dakota de Nord si impulsionarea productiei interne de energie. Aceasta tema a fost continuata, odata cu instalarea lui la Casa Alba, in ultimele cinci luni el punind in revers reguli impuse de Obama atit productiei cit si consumului de energie, provenita din resursele respective.

Joi, la Ministerul Enegiei, Trump va sustine ca exportul de titei, gaze naturale si carbune va mari influenta Americii in lume, va impulsiona aliantele existente si va contribui la stabilizarea pietelor internationale.

Aceasta concentrare pe exporturi se armonizeaza cu celelalte prioritati ale administratiei si anume reducerea deficiului comercial, cresterea sectorului manufacturier si imbunatatirea infrastructurii.

Dar administratia nu mizeaza doar pe sectorul extractiv, ci si pe vinzarea de echipamente menite sa obtina si foloseasca energie solara si eoliana, precum si o noua generatie de reactoare nucleare.

E posibil si ca impulsionarea productiei interne sa aiba si un impact negativ asupra industriilor bazate pe resurse naturale pentru că si asa excesul de oferta pe piata a contribuit la scaderea preturilor. Statele Unite ar putea produce anul viitor 10 milioane de barili de petrol pe zi, o cifra care depaseste recordul din 1970. Va exista in aceasta saptamina si o modificare semnificativa de terminologie. De unde pina acum se vorbea despre independenta energetica, Trump – conform suselor oficiale – ar putea folosi expresia dominatie energetica.

XS
SM
MD
LG