Linkuri accesibilitate

Guvernul american a publicat „lista lui Putin”, pentru Kremlin „un act neprietenos”


Așa numitul „raport Kremlin” conține numele a 114 personaje politice influente și a 96 de oligarhi care au dobândit averi sau putere grație relațiilor cu președintele Vladimir Putin.

Ministerul finanțelor din Statele Unite (Departamentul Trezoreriei) a dat publicității o mult-așteptată listă de ruși aflați în legături strânse cu președintele Vladimir Putin, care ar putea deveni țintele unor noi sancțiuni americane. La câteva ore după publicare, Putin a spus că lista este un „act neprietenos” care va dăuna relațiilor bilaterale, dar că răspunsul Moscovei va fi temperat. „Nu intenționăm să escaladăm situația”, a spus Putin, la un miting electoral.

Iar analistul rus Andrei Kolesnikiv, de la fundația „Carnegie” de la Moscova, atrage atenția că lista pare mai degrabă o „înșiruire birocratică”, care-I va ajuta însă pe președintele Putin să evoce din nou spectrul „țării sub asediu” în cursul campaniei electorale pentru prezidențialele din 18 martie.​

Așa-numitul „raport Kremlin”, publicat marți la Washington, cuprinde numele a 114 personaje politice influente din Rusia și 96 de oligarhi care au dobândit averi sau putere grație relațiilor cu președintele Vladimir Putin.

În mod neoficial, raportul a fost numit „lista lui Putin”.

Moldova, infografic Ce așteptări au rușii în 2018
Moldova, infografic Ce așteptări au rușii în 2018

Pe listă se află 43 de consilieri ai președintelui rus, inclusiv purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, 31 de membri ai cabinetului de miniștri, inclusiv premierul Dmitri Medvedev și ministrul de externe Serghei Lavrov, parlamentari de rang înalt și șefii serviciilor de informații rusești. Sunt prezenți, de asemenea, directorii executivi ai marilor companii de stat, inclusiv șeful Rosneftului, Igor Secin, șeful băncii Sberbank Gherman Gref, cai și magnați ca Roman Abramovici, Alișer Usmanov, Mihail Prohorov, Olef Deripaska sau fondatorul firmei Kaspersky Lav, Evgheni Kaspersky.

Pe de altă parte, însă, administrația președintelui american Donald Trump a înștiințat Congresul că nu va impune la această fază noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Raportul Kremlin a fost înmânat la 29 ianuarie Congresului american, așa cum prevede legea sancțiunilor împotriva „adversarilor” Americii (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act, pe scurt: CAATSA). Lista a fost publicată puțin după miezul nopții, la 30 ianuarie, adică la 7 dimineața, ora Moldovei.

Luni, 29 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Statele Unite de folosirea listei ca o încercare de amestec în alegerile prezidențiale rusești de la 18 martie, pe care Putin are șanse foarte mari să le câștige.

„Credem cu adevărat că este o tentativă directă și evidentă de a face ca unele măsuri să coincidă cu alegerile, pentru a exercita o presiune asupra lor”, le-a spus Peskov jurnaliștilor.

Ceva mai devreme, tot luni, Departamentul de Stat al Statelor Unite spunea că dacă se vor adopta noi sancțiuni, „ele vor fi îndreptate în primul rând asupra entităților ne-ruse răspunzătoare de tranzacții de amploare cu sectorul militar și de informații al Rusiei”.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a spus că legea CAATSA din 2017 împiedică vânzări de miliarde de dolari de armament rusesc pe piața internațională și că dacă legea americană deja existentă își face efectul n-ar mai fi nevoie deocamdată de noi sancțiuni.

Legea sancțiunilor a fost criticată de Trump când a promulgat-o. El a spus că are „lipsuri serioase”.

La 29 ianuarie, purtătoarea de cuvânt Heather Nauert a spus că legea din 2017 este folosită „pentru a face presiuni asupra Rusiei să ia măsuri în urma îngrijorărilor noastre legate de agresiunea ei din Ucraina, amestecului ei în treburile interne ale altor țări și încălcarea drepturilor omului”.

Nauert a mai spus că „guvernele străine și firmele private au fost avertizate, atât în public, cât și în particular, inclusiv de către Departamentul de Stat și alți oficiali guvernamentali americani […] că tranzacțiile semnificative cu entități rusești vor duce la impunerea de sancțiuni”.

Oficiali ruși au criticat și ironizat marți noua listă de persoane apropiate Kremlinului care ar putea fi vizate în viitor de sancțiuni americane.

Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, Leonid Sluțki, a spus că publicarea listei „subminează posibilitatea dialogului” cu Statele Unite.

Șeful Comisiei de relații externe din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov, a spus că efectele publicării listei sunt „toxice”. Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, aflat și el pe listă, a spus că „Rusia nu-și va pune coada între picioare” din cauza publicării listei. Iar președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a spus că publicarea listei va contribui la „consolidarea opiniei publice” în Rusia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG