Linkuri accesibilitate

Statele Unite recunosc oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului (VIDEO)


Donald Trump arătînd documentul care proclamă Ierusalimul capitală recunoscută a Israelului.
Donald Trump arătînd documentul care proclamă Ierusalimul capitală recunoscută a Israelului.

Un gest contestat de Autoritatea Palestiniană și posibile consecințe pentru fragilul proces de pace.

Ceea ce americanii numesc „disruption”, care s-ar putea traduce printr-o terapie politică șoc, tulburarea ordinii existente, discontinuitate si asa mai departe s-a facut vizibila ieri cind presedintele Donald Trump a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala statului Israel si a spus ca va muta acolo ambasada americana. Care este calculul administratiei? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Una dintre caracteristicile gestului politic denumit cu termenul „disruption” este ca obliga pe cei din exterior sa-si puna astfel de intrebari, elementul surpriză fiind definitoriu. Asta functioneaza ca tactica de negociere in business, de acolo de unde Donald Trump provine, dar este valabil si in relatiile internationale? Probabil ca aceasta decizie ne va ajuta sa aflam. Zeci de ani de politica americana a evitat sa faca acest pas. Asta pentru ca statutul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase chestiuni, aflate in centrul negocierilor de pace. Or, gestul american pare sa transeze aceasta intrebare, intr-o directie nefavorabila palestinienilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Intrebarea care se pune este legata de momentul ales. In conditiile in care ginerele presedintelui Jared Kushner si echipa de negociatori incearca sa deblocheze procesul de pace, de ce sa vii cu un astfel de anunt, de natura sa destabilizeze situatia, cu potentialul de a provoca violente?

Unii sustin ca este maniera in care Trump negociaza, împingind una dintre parti intr-un loc ingust si punindu-i in fata riscul de a suferi pierderi majore, daca nu face concesii. O strategie agresiva. Altii spun ca de fapt planul administratiei este unul mai larg, care nu implica doar cele doua parti, ci unul regional, care reconfigureaza harta geostrategica.

Președintele Statelor Unite Doland Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

Realitatea este ca pina acum, procesul de pace a dus in cel mai bun caz la un status quo incomod si cele doua parti par sa traga de timp, in absenta unor solutii.

Administratia a oferit explicatii, prin voci care nu au dorit sa-si faca cunoscuta identitatea. O oficialitate a declarat ca pe termen scurt, Casa Alba este dispusa sa accepte ca procesul de pace va fi deraiat, pentru a indeplini una dintre promisiunile de campanie ale lui Donald Trump. Presedinte dupa presedinte al Statelor Unite s-a ferit sa ia o astfel de decizie – desi Trump nu e singurul care a mentionat-o – din ratiuni de securitate.

Voci din administratie exprima speranta ca acest posibil impas in procesul de pace va fi unul temporar. Se pare ca decizia a fost luata cu premiza ca presedintele o va face oricum, singura necunoscuta fiind momentul. Or, calculul este – declara oficialitati – ca mai bine acum, cind reluarea procesului de pace este inca indepartata, decit atunci cind el va fi fost demarat, in citeva luni.

Se pare ca hotarirea a fost luata cu consulatarea echipei de securitate nationala, problema pusa in fata lor fiind ce trebuie facut pentru ca promisiunea lui Trump sa fie tinuta, dar ea sa nu faca imposibil procesul de pace. Si acesta a fost un compromis acceptabil. Este insa un calcul bun?

Liderii palestinieni sint furiosi. Negociatorul sef Saeb Erekat a spus ca gestul american descalifică Statele Unite de a fi un mediator impartial in procesul de pace.

O oficialitate din administratia Trump a aratat „Decizia presedintelui nu este menita sa ajute echipa care incearca sa obtina pacea. Este menita sa obtina ceea ce el si-a dorit sa faca, dar respectind si celalalt obiectiv de a incheia un acord de pace istoric intre israelieni si palestinieni”.

XS
SM
MD
LG