Linkuri accesibilitate

NATO se întărește, după întoarcerea de 180° a lui Trump


Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele Statelor Unite Donald Trump, Casa Albă, Washington, 12 aprilie 2017
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele Statelor Unite Donald Trump, Casa Albă, Washington, 12 aprilie 2017
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Vizita recentă a secretarului general NATO Jens Stoltenberg la Washington, unde s-a întâlnit cu Donald Trump, a avut darul de a pune capăt tuturor ambiguităților care mai pluteau în jurul atitudinii noului președinte SUA vizavi de Alianța Nord Atlantică.

Donald Trump, a declarat astfel miercurea trecută că NATO „nu mai este depășită”, așa cum o considera în timpul campaniei electorale din 2016, după ce, potrivit lui, organizația militară a recunoscut necesitatea de a lupta contra terorismului.

Cu franchețea lui obișnuită, Donald Trump a spus despre NATO, într-o conferință de presă comună, la Casa Albă, cu Stoltenberg: „M-am plâns de ea în urmă cu ceva timp. Am spus că era depășită. Nu mai este depășită”.

Deja cu câteva zile înainte, Washingtonul îl informase direct pe secretarul general NATO Stoltenberg de iminența atacului american din Siria.

În discuțiile sale cu Stoltenberg, Trump a insistat o dată în plus asupra necesității ca membrii NATO să-și crească bugetul apărării până la obiectivul convenit de 2% din produsul intern brut (PIB).

La rândul său, Jens Stoltenberg a reafirmat că această creștere reprezintă una din „prioritățile” sale și că așteaptă ca toate țările membre să-și respecte promisiunea.

De asemenea, Donald Trump a luat decizia de a aproba aderarea Muntenegrului la NATO. Mica republică din Balcani, fostă parte a Iugoslaviei, va deveni astfel, în ciuda protestelor Rusiei, al 29-lea membru al NATO. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că aderarea Muntenegrului la NATO este o acţiune „profund eronată, care creează noi linii de demarcaţie în Europa”.

Oficialii muntenegreni se aşteaptă ca ţara să devină un membru cu drepturi depline în cadrul NATO după summit-ul de la Bruxelles de la sfârşitul lunii mai. Summitul liderilor NATO de la finalul lunii mai, la Bruxelles, va fi prima călătorie internațională a lui Trump, după preluarea mandatului prezidențial în luna ianuarie.

Rusia se opune, în condiţiile în care Muntenegru este un aliat istoric. Muntenegrul a fost bombardat de către aviaţia NATO în timpul războiului din Kosovo, în 1999, când făcea parte din fosta Iugoslavie. În prezent, statul din Europa de Sud-Est are o populaţie de aproximativ 620.000 de locuitori, iar moneda oficială este euro, deşi nu face parte din Uniunea Europeană.

Opoziţia din Muntenegru, care se concentrează în principal în jurul comunităţii etnicilor sârbi, se opune aderării la NATO, a boicotat Parlamentul şi a ameninţat cu organizarea unui referendum împotriva aderării.

Imediat după întâlnirea lui Trump cu Stoltenberg, Statele Unite au anunţat, vineri seară, trimiterea unor avioane militare de tip F-35 în ţări europene membre NATO, pentru misiuni de antrenament care intervin în contextul tensiunilor cu Rusia după atacul american în Siria.

„Avioanele urmează să participe la antrenamente alături de alte aeronave americane sau ale altor ţări europene membre NATO, în cadrul Iniţiativei Europene de Reasigurare", a precizat Pentagonul, fără a dezvălui în ce ţări vor ajunge aparatele de vânătoare.

Iniţiativa Europeană de Reasigurare (European Reassurance Initiative) include Operaţiunea Determinare Atlantică (Atlantic Resolve), care constă în măsuri de reacţie la presupusele ingerinţe ruse în conflictul din estul Ucrainei. Tot așa, exerciţii militare NATO, numite Summer Shield au început în Letonia, pe perioada 17-30 aprilie.

Peste 1.200 de militari din cele trei ţări baltice - Letonia, Lituania, Estonia, dar şi din Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Luxemburg, Bulgaria, România, Slovacia, Germania iau parte la manevre.

În cadrul Summer Shield, vor avea loc exerciţii de susţinere a artileriei, apărării şi explorării aeriene, exerciţii de luptă împotriva armamentului de distrugere în masă, apărării antitanc şi exerciţii în domeniul ingineriei militare.

Exerciţiile Summer Shield se desfăşoară în Letonia începând din anul 2004. Din 2014, când Rusia a invadat şi anexat Peninsula ucraineană Crimeea, ele fac parte din manevrele NATO. În 2016, la ele au participat 1.300 de militari.

XS
SM
MD
LG