Linkuri accesibilitate

Donald Trump se confruntă cu marile ligi de fotbal și baschet americane


Trump a folosit cuvinte jignitoare la adresa jucătorilor de footbal american, care au replicat la ceremoniile preliminare ale meciurilor.

Disputele culturale declansate de presedintele Trump in America continua in fortă odată cu noua dispută pe care o are cu doua ligi majore de sport din America - cea de fotbal american - NFL si cea de basket, NBA. Ce semnificatie are aceasta noua controversă? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Esenta este urmatoarea. In urma cu circa un an, Colin Kaepernick, care la vremea respectiva juca in echipa profesionista din San Francisco a optat sa se puna in genunchi atunci cind era intonat imnul national si un sa stea in picioare, cum se obisnuieste pentru a onora drapelul si imnul. El a facut asta pentru a crea un curent de opinie in legatura cu ceea ce considera represiune rasiala si brutalitatea politiei fata de comunitatea negrilor americani. De-atunci incoace Kaepernick si-a pierdut locul in echipa si nici o alta un i-a oferit un contract.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

In campanie, Donald Trump a facut referiri dese la acest incident, condamnind atitudinea jucatorilor care i s-au alaturat lui Kaepernick, in gestul respectiv. La aceasta s-a adaugat de curind un alt aspect. Este un obicei ca echipele care cistiga campionate in America, profesioniste si de colegiu, in sporturile populare sa viziteze Casa Alba la un moment dat, in anul urmator. Asa ar fi trebuit sa se intimple si cu campioana de basket Golden State Warriors. Doar ca principalul jucator – Steve Curry – antrenorul si alto coechipieri au exprimat indoieli că vor sa faca deplasarea.

Confruntat cu aceasta situatie, Trump a spus ca invitatia este retrasa, desi un fusese niciodata trimisa de fapt. Referindu-se la cele intimplate, in mitinguri de campanie, Trump a folosit cuvinte jignitoare la adresa jucătorilor de fotbal american si in replica multi dintre acestia, dar si antrenori si propietari de echipa, fie au ingenuncheat fie au ramas la cabine, cind a fost intonat imnul. Multi jucatori din NBA au reactionat de asemenea, LeBron James numindu-l pe presedinte „vagabond” si altii spunind ca vizita la Casa Alba era o onoare cind Donald Trump un se afla acolo. Toate aceste schimburi au evidente tonuri rasiale.

Ambele ligi – NFL si NBA – sint dominate de jucatori negrii americani, desi protestului i s-au alaturat si numerosi colegi albi. O alta asociatie sportiva profesionista – NASCAR, cea a curselor de automobile – unde marea majoritate a soferilor si fanilor sint albi, multi din state din sud, sint de partea presedintelui. Indiferent de pozitia fata de controversa, fapt este ca presedintele Trump inflameaza diviziuni si-asa existente in societatea americana, le acutizeaza, in timp ce rolul traditional al sefului executivului este sa reduca astfel de vatamatoare tensiuni.

XS
SM
MD
LG