Linkuri accesibilitate

Statele Unite condamnă atacurile teroriste asupra Israelului


Președintele SUA Joe Biden comentează atacurile teroriste din Israel la Casa Albă, Washington, DC, 7 octombrie, 2023.
Președintele SUA Joe Biden comentează atacurile teroriste din Israel la Casa Albă, Washington, DC, 7 octombrie, 2023.

Statele Unite au reacționat la atacul Hamas asupra Israelului. Pentru prima dată, un președinte din legislativul american a fost demis. Președintele Biden reafirmă sprijinul pentru Ucraina, în ciuda reținerilor din Congres. Elon Musk are un influent concurent pe piața sateliților: firma Amazon.

Săptămâna Americană

Este un nou produs al Europei Libere. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.

Liderii politici din Statele Unite au exprimat un sprijin puternic pentru Israel imediat după un atac surpriză al militanților Hamas, care a avut loc în zorii zilei de sâmbătă, soldându-se cu morți și răniți. Președintele Joe Biden l-a sunat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și a subliniat că America „sprijină pe deplin" dreptul Israelului la autoapărare, Netanyahu caracterizând sprijinul oferit de Biden drept "necondiționat". Casa Albă, Consiliul Național de Securitate, secretarul de stat Antony Blinken și ministrul apărării Lloyd Austin au condamnat atacurile și au exprimat angajamentul față de apărarea Israelului. Lideri ai Congresului din ambele partide, inclusiv liderul majorității din Senat, Chuck Schumer și deputatul Patrick McHenry, au exprimat, de asemenea, solidaritate cu Israelul, McHenry numind Israelul „cel mai sfânt aliat" al Statelor Unite. Senatorul Ben Cardin, președintele Comitetului pentru Relații Externe din Senat, a condamnat atacul terorist drept "brutal și continuu", adăugând că America stă alături de Israel în această criză și se angajează să asigure sprijinul necesar pentru apărarea țării. Lideri republicani și candidați la președinție, între care și Donald Trump, au condamnat atacul. Mai mult, aici.

Istorica demitere a lui Kevin McCarthy din funcția de Președinte al Camerei Reprezentanților

Camera Reprezentanților a scris istorie marți, votând pentru demiterea președintelui Kevin McCarthy, deschizând astfel calea către noi alegeri, săptămâna aceasta, fără să existe un succesor clar. Demiterea lui McCarthy a fost cerută de extrema dreaptă a grupului parlamentar republican, care deține o majoritate redusă, și a avut loc printr-un vot de 216-210, cu opt republicani alăturându-se tuturor democraților în favoarea demiterii. Deputatul de Florida Matt Gaetz a inițiat marți acest demers. Înainte de vot, liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries a declarat că „este acum responsabilitatea membrilor republicani să pună capăt războiului civil din interiorul grupului lor parlamentar”. Mai multe, aici.

Apelul lui Joe Biden către liderii mondiali pentru sprijinul Ucrainei

Președintele Joe Biden a convocat o conferință telefonică cu lideri mondiali marți, într-un efort de a-și asigura aliații cu privire la sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, după ce Congresul a adoptat un proiect de lege privind finanțarea guvernului pe termen scurt, care nu include ajutor pentru Kyiv. Apelul a venit în contextul îngrijorărilor Pentagonului cu privire la resursele reduse disponibile pentru a fi trimise în Ucraina în timp ce forțele ucrainiene încearcă să avanseze împotriva ocupantului rus. Decizia Congresului de a exclude Ucraina din pachetul de finanțare reprezintă un semnal de alarmă pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar, în ciuda acestei situații complexe, eforturile de a aproba ajutorul pentru Ucraina sunt în continuare susținute de majoritatea membrilor Camerei Reprezentanților, din ambele partide, cu excepția unui număr mic, dar foarte vocal, de membrii. Mai mult, aici.

Biden reia construcția zidului de la granița cu Mexicul

Decizia președintelui Joe Biden de a continua construcția zidului de la granița cu Mexicul, o inițiativă pe care democrații au condamnat-o în timpul administrației Trump, a șocat aliații și activiștii pentru imigrație. Biden a declarat că administrația va continua construcția pentru a respecta o obligație legală de a utiliza fondurile alocate, dar că nu crede în eficiența zidului. Presiunea crescândă din partea democraților din orașele mari și valul de migranți care solicită azil au dus la această schimbare de politică. Ea îi pune în dificultate pe democrații care sunt în general pro-imigrație. Această decizie vine pe fondul unei situații imigraționale tot mai grave, cu valuri de migranți care au copleșit autoritățile în această toamnă. Mai mult, aici.

Amazon intră în cursa pentru internetul spațial

Firma Amazon a lansat primul prototip de satelit în cadrul proiectului său numit Kuiper, marcând intrarea oficială a companiei în competiția pentru construirea unor constelații masive de sateliți care să ofere conectivitate globală la internet. Lansarea a avut loc vineri, când primele două prototipuri de sateliți pentru rețeaua Kuiper au fost trimise în spațiu. Această mișcare plasează Amazon în competiție directă cu SpaceX și sistemul său Starlink, al lui Elon Musk. Dacă misiunea este un succes, Amazon intenționează să adauge sute de sateliți pe orbită, construind o rețea de peste 3.200 de sateliți care vor oferi conectivitate la internet pe întreaga planetă. Acest demers face parte dintr-o revoluție în industria spațială, unde companiile precum SpaceX și OneWeb încearcă să aducă internetul de mare viteză direct la consumatori folosind sateliți în orbită joasă a Pământului. Această tehnologie ar putea revoluționa accesul global la internet, un pas important într-o lume în care aproape 3 miliarde de oameni nu au încă acces la internet. Mai mult, aici.

XS
SM
MD
LG