Linkuri accesibilitate

Banca Centrală americană (Rezervele Federale), Donald Trump, și viitorul ei președinte


La expirarea mandatului lui Janet Yellen, Donald Trump l-a propus ca viitor președinte pe Jerome Powell.

In politica economica americana, Rezervele Federale, Banca Centrala, joaca un rol extrem de important. A decis presedintele Trump cine va conduce institutia? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

La expirarea mandatului lui Janet Yellen, actuala presedinta a Rezervelor Federale, Donald Trump l-a propus ca inlocuitor pe Jerome Powell. Anuntul a urmat unei indelungate perioade de incertitudine si speculatii, stiut fiind cît de important a fost si este rolul Bancii Centrale in stabilirea ratelor dobinzilor si crearea de locuri de munca. „Este puternic, dedicat si destept” - a spus Donald Trump despre optiunea sa. Powell era favoritul la nominalizare, avindu-i ca rivali pe fostul guvernator Kevin Warsh, economistul de la Universitatea Stanford, John Taylor si seful consilierilor economici ai presedintelui, Garry Cohn.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct

O alta optiune pentru seful executivului era sa o mentina pe Yelllen. Relatia acesteia cu presedintele Trump a evoluat in timp. In timpul campaniei prezidentiale, omul de afaceri de la vremea respectiva a spus ca lui Yellen trebuie sa-i fie rusine pentru maniera in care conduce institutia, argumentind ca aceasta ar fi luat decizii din ratiuni politice, in sprijinul lui Barack Obama.

De cind a ajuns presedinte insa, atitudinea lui Trump s-a modificat si ieri, la anunt, el a elogiat-o pe actuala sefa a bancii, desi nu a propus-o pentru un nou mandat. Banca Centrala a majorat de patru ori rata dobinzilor in timpul mandatului lui Yellen.

In ciuda faptului ca numirea lui Powell era anticipata, pietele financiare au reactionat pozitiv, indicele Dow Jones al bursei new yorkeze crescind cu 60 de puncte dupa anuntul presedintelui.

Majoritatea expertilor considera ca este o alegere buna si ca Jerome Powell va continua linia predecesorarei lui, in cazul in care va fi confirmat de Senat.

Exista insa si critici, unii dintre ei fiind sceptici in legatura cu faptul ca Powell spre deosebire de alte persoane care au detinut functia, nu este economist cu doctorat, ci a practicat avocatura, a lucrat in sistemul bancar si in Ministerul de Finante, in timpul presedintiei primului presedinte Bush.

XS
SM
MD
LG