Linkuri accesibilitate

Statele Unite salută gestul de solidaritate al autorităților moldovene cu Marea Britanie


Ambasada SUA la Chișinău
Ambasada SUA la Chișinău

Chișinăul a decis expulzarea a trei diplomați ruși, premierul Pavel Filip declarând că Republica Moldova este obligată să fie solidară cu UE.

Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a lăudat astăzi guvernul moldovean pentru decizia „de a acționa în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi” în cazul Skripal. Chișinăul a declarat marți persona non grata trei diplomați ruși, premierul Pavel Filip declarând că Republica Moldova este obligată să fie solidară cu Uniunea Europeană cu care are un Acord de Asociere.

Într-o declarație difuzată de ambasada americană la Chișinău se spune că „fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilității internaţionale, de amenințare a suveranității şi securității ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare și discreditare a instituţiilor occidentale”.

Reacționând la expulzarea diplomaților săi, ambasada Rusiei la Chișinău a spus că este un „act neprietenos” și că răspunsul Moscovei „nu se va lăsa așteptat”. Decizia guvernului a fost criticată aspru și de președintele Igor Dodon. Aliații occidentali și alte țări au expulzat până acum 144 de ruși. Moscova neagă implicarea în otrăvirea cu gaz militar a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și fiicei acestuia în sudul Angliei, pe 4 martie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG