Linkuri accesibilitate

Statalitatea R. Moldova a intrat într-un proces de degradare evidentă (Oazu Nantoi citat de IPN)


â
â

Revista presei de la Chișinău.

Nicolae Negru comentează într-un editorialul din Ziarul Național intenția guvernului de a oferi bugetarilor o vacanță de 9 zile la sfârșit de august. E un „simulacru” și o „bizarerie” care țintește cu o pușcă administrativă ruginită, rămasă din perioada sovietică, în „amploarea” mitingului antiguvernamental din 26 august, consideră Negru. „Efectul ar putea fi invers: un impuls pentru cei care stăteau la îndoială dacă face sau nu să meargă la protest. Fructul oprit e mai dorit”, remarcă editorialistul. „O vacanță anti-miting continuă șirul de acțiuni care discreditează guvernarea și urâțesc până la dezgust fizionomia „democrației” din Republica Moldova”, mai scrie autorul. După părerea sa această mișcare ar reconfirma că de la un timp „coordonatorul” coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc „calcă în străchini, ia decizii compromițătoare, comite gafe și tactice, și strategice”, scrie Nicole Negru.

„Actualul regim nu poate fi înlocuit prin alegeri libere”, la această concluzie ajunge jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-un editorial pe cotidianul.md. Această țară mai poate fi salvată prin două modalități – ambele momentan fanteziste, precizează jurnalistul. Prima soluție pe care o identifică el este apariția unui nucleu de oameni incontrolabili politic în justiție și la procuratură. „A doua șansă de salvare poate fi generată de contextul regional. Plahotniuc se simte confortabil în Moldova pentru că în România și Ucraina guvernează indivizi cu aceleași „bube” ca și el. O eventuală schimbare politică în România și în Ucraina este visul de coșmar al celor care țin astăzi Moldova în captivitate”, crede Vitalie Călugăreanu.

Agenția de presă IPN continuă să publice opinii despre cei 27 de ani de independență ai R. Moldova. Analistul politic Oazu Nantoi susține că statalitatea R. Moldova a intrat într-un proces de degradare evidentă din momentul în care guvernanții i-au trădat pe alegătorii care au susținut parcursul european. Această trădare a accelerat exodul celor care nu acceptă realitățile sufocante din Moldova și, respectiv, zi de zi se reduce numărul celor care au nevoie de R. Moldova în calitate de stat de drept democratic. „Dacă cetățenii nu se vor opune, atunci în situația când nici UE, nici SUA și nici NATO n-au interese legate de acest teritoriul fără cetățeni, va veni izolarea internațională și „redeschiderea” spre „lucoarea de la Răsărit”, spune Oazu Nantoi.

IPN publică şi opinia moldoveanului stabilit în Italia, Alexandru Cazacu. El spune că pentru ca să revină acasă ar trebui să se întâmple un lucru foarte dificil – economia Moldovei să întreacă economia Italiei. Ar trebui țara să dea un semn ca îi vrea pe cei plecați acasă. „Dragostea trebuie să fie reciprocă, daca noi strigăm de atâția ani că ne iubim țara, ce-ar fi să ne spună și ea măcar o dată că ne iubește? Ce-ar fi să iasă măcar o dată un deputat la microfon să strige: Oameni dragi din diasporă, dragii noștri orfani de patrie, noi vă iubim, ne e dor de voi și vă vrem acasă! Veniți să băgăm hoții la pușcărie și să scoatem țara din noroi împreună!”, opinează Alexandru Cazacu.

„Canibalii media” este titlul editorialului semnat pe Tribuna.md de Dumitru Spătaru. El observă că fenomenul pe care-l definește „canibalism media” ia amploare odată cu apropierea alegerilor parlamentare. „Canibalii media… au fost scoşi „la lucru”. Tot mai des atacă jurnalişti şi instituţii media, asumându-şi rolul de mentori morali ai presei”, scrie comentatorul. După părerea sa, cu cât se vor apropia alegerile, cu atât va creşte pofta unor politicieni de a pune la respect mass-media ce nu le va conveni. „Canibalii media vor ataca în stânga şi în dreapta, încercând să creeze falsa impresie că toată presa e la fel”, mai notează Spătaru. El propune ca „ori de câte ori vom vedea pe cineva dând lecţii unor instituţii media sau unor jurnalişti, să ne întrebăm cine e el şi cu ce scop o face... vom ajunge la concluzia că avem de a face cu tentative de canibalism media, care, fiind tratate ca atare, vor acea un efect exact invers decât cel pe care au mizat iniţiatorii acestora. Iar dacă patronii politici vor vedea că atacul canibalilor media nu e eficient, vor renunţa la serviciile lor”, concluzionează Dumitru Spătaru.

XS
SM
MD
LG