Linkuri accesibilitate

Spaţiu public murdărit


Mai multe mass-media şi mai multe pagini de pe reţelele de socializare au difuzat în aceste zile o ştire care pare minoră pe lângă recentele scumpiri, programul de modernizare a transportului sau vizita vicepremierului Oleg Serebrian la Tiiraspol. Ştirea e aceea că doi tineri au fost surprinşi de camera de filmat scuipând pe oglinda unui ascensor din Chişinău. Pe alocuri această ştire a generat multe comentarii şi nedumeriri, oamenii cerând amendarea tinerilor cu pricina sau întrebându-se care e explicaţia acestui comportament reprobabil.

Fireşte, fapta tinerilor a fost remarcată şi discutată tocmai pentru că a existat o cameră de filmat care i-a surprins, alte zeci şi sute de asemenea contravenţii rămânând neremarcate. E uşor de presupus că fiecare dintre noi, aici, în Republica Moldova, a văzut ascensoare murdare, chiştoace şi sticle aruncate în ronduri, scaune stricate în staţiile de troleibuz sau expectoraţii nazale înşirate pe trotuare. Nu e vorba deci de lucruri insolite. Şi nici nu e apanajul tinerilor. Oameni de toate vârstele pot să scuipe pe jos.

Discutând cu mai mulţi moldoveni care au călătorit în străinătate, am auzit opinii diferite. Cineva se referea la carenţe în educaţie, altcineva la amenzile mici, dar şi la faptul că la noi de multe ori spaţiul public e neglijat şi de accea e mai murdărit decât în alte ţări. Ideea multor interlocutori era aceea că la noi deseori cetăţeanul nu vede o legătură între ograda sa şi spaţiul de dincolo, adică spaţiul public. Iar ca să cultivi respectul pentru spaţiul public, al tuturor, e nevoie de mai multă vreme, de efortul susţinut al familiei, al şcolii, şi al instituţiilor statului.

Cum însă peste tot există oameni care murdăresc spaţiul public, o metodă eficientă e pretutindeni amenda. Ministerul Afacerilor Interne a avut amabilitatea să ne spună ce fel de amenzi avem aici: „Nerespectarea regulilor şi normelor de folosire, deservire tehnică şi de întreţinere sanitară a locuinţelor, a locurilor şi a instalaţiilor de uz comun, a terenurilor aferente blocurilor locative, se sancționează conform Codului Contravențional cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 10 la 30 de ore. Cât priveşte distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor străine, dacă fapta nu reprezintă o infracţiune, conform Codului Contravențional, se sancţionează cu amendă de la 18 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore.

Vă lăsăm pe voi, stimaţi ascultători, să constataţi dacă trebuie sau nu înăsprite aceste pedepse.

XS
SM
MD
LG