Linkuri accesibilitate

Sophia in 't Veld: „M-au dezamăgit declarațiile doamnei premier, care a avut o abordare defensivă, considerând totul știri false...” (VIDEO)


Sophia in 't Veld în Parlamentul European
Sophia in 't Veld în Parlamentul European

Interviu cu vicepreședinta grupului ALDE din Parlamentul European.

Sophia in 't Veld: „Avem un interes comun în a menține și respecta statul de drept”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00
Link direct


Europa Liberă: Doamnă in 't Veld ce impresie v-a lăsat discursul premierului Dăncilă și întreaga dezbatere despre România din această dimineață?

Sophia in 't Veld: „Am avut astfel de dezbateri și cu alte țări. Sunt foarte sensibile și emoționale, și am simțit și de această dată atmosfera încărcată. Sunt fericită că premierul României este angajată într-un dialog cu Parlamentul European, a fost aici atât săptămâna trecută, cât și acum. În același timp, m-au dezamăgit declarațiile doamnei premier, care a avut o abordare defensivă, respingând criticile și considerând totul știri false sau atacuri din partea adversarilor politici.

Or, este clar că nu acesta este adevărul. În cazul nostru, unul dintre membrii grupului nostru este membru al guvernului, iar noi suntem foarte îngrijorați. Este ca într-o familie, unde dacă apar probleme, acestea sunt discutate.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre ceea ce a spus premierul român despre MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare)? Doamna Dăncilă a spus că nu este un instrument în interesul cetățenilor români, ci al instituțiilor europene.

Sophia in 't Veld: „Este foarte clar că avem nevoie de instrumente variate pentru menținerea statului de drept în UE. Parlamentul a propus deja un mecanism care se va aplica în toate statele membre, și nu doar în unele, actualul MCV este prea dezechilibrat, iar premierii țărilor UE spun că nu este corect, că ceea ce e permis în anumite țări nu este permis în altele. Premierul român a întrebat cum de României nu îi este permis să facă ce fac altele. Acesta nu este o abordare constructivă.

Ar trebui să avem o dezbatere despre cum vom crea o cultură a statului de drept, a respectului legii, căci tocmai aceasta este ceea ce va face din UE cel mai important și puternic bloc de țări din lume. Nu să arătăm cu degetul către ceilalți și să spunem că ce au făcut alții este mai rău. O astfel de abordare nu ne ajută deloc.”

Sophia in 't Veld: „M-au dezamăgit declarațiile doamnei premier [Dăncilă]”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:12 0:00

Europa Liberă: Referitor la protocoalele secrete dintre serviciile secrete și justiția din România. Are Parlamentul European instrumente să deschidă o anchetă pentru a verifica dacă este sau nu adevărat?

Sophia in 't Veld: „Nu noi trebuie să verificăm și să demonstrăm

Am fost surprinsă să o aud pe dna premier întrebând cine a semnat acele protocoale? Pe noi ne întreabă?...

dacă este sau nu adevărat. Am fost surprinsă să o aud pe dna premier întrebând cine a semnat acele protocoale? Pe noi ne întreabă? Doamna Dăncilă este premierul țării, Domnia sa ar trebui să știe. Dacă există această suspiciune ar trebui investigată. După părerea mea, premierul ar trebui să investigheze imediat această chestiune.”

Europa Liberă: Comisia, Parlamentul cer României să aplice imediat recomandările Comisiei Veneția, ale GRECO, ale instituțiilor europene. Și dacă guvernul tot nu le aplică? Care vor fi consecințele?

Nu vreau să mă gândesc deja la sancțiuni, ci mai degrabă aș aștepta și aș conta pe înțelepciunea guvernului român...

Sophia in 't Veld: „Sper că guvernul va aplica toate recomandările GRECO și ale Comisiei Veneția. Dar cred că

Sper că guvernul va aplica toate recomandările GRECO și ale Comisiei Veneția...

trebuie să regândească și referendumul privind familia, și legile care restrictionează activitea organizațiilor neguvernamentale. Nu vreau să mă gândesc deja la sancțiuni, ci mai degrabă aș aștepta și aș conta pe înțelepciunea guvernului român, care sper că va aplica aceste recomandări și va opera schimbările cerute.”

Europa Liberă: Lucrurile nu sunt atât de grave în România ca în Polonia sau Ungaria, pentru a determina UE să declanșeze procedura de încălcare a tratatului european prin invocarea articolului 7?

Sophia in 't Veld: „Haideți să nu facem comparații. Nu este vorba de clasamente aici, ci despre îngrijorări pe care le avem cu privire

Avem un interes comun de a menține și respecta statul de drept....

la anumite măsuri specifice pe care guvernul român le ia. Nu dorim să facem comparații și să spunem ce țară este cel mai bun elev din clasă. Avem un interes comun de a menține și respecta statul de drept. Iar aceasta nu este o chestiune politică, ci are legătură cu funcționarea pieței interne, cu funcționarea cooperării judiciare și polițienești, a agendei noastre comune de securitate. Este foarte grav dacă apar cazuri ca în Polonia, unde ordinele judecătorilor polonezi nu mai sunt luate în considerare de judecători din alte țări. Nu putem permite să se întâmple asta în UE.”

XS
SM
MD
LG