Linkuri accesibilitate

Sondajul de opinie al companiei Lake Research Partners: Percepția publică despre guvernare, partide politice, sistem electoral


La conferința de presă de la Chișinău
La conferința de presă de la Chișinău

Respondenții par preocupaţi în proporție de 50% de întrebarea ce sistem electoral trebuie să existe în Republica Moldova.

Astăzi au fost date astăzi publicității rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Partidul Democrat. Cercetarea se deosebește de altele prin faptul că a fost încredințată unei companii americane – care a conlucrat, ce-i drept, cu IMAS – și prin eșantionul neobișnuit de mare de respondenți, anume peste 12.000, față de o mie-două, cât aveau altele. Altă particularitate este cât de mare spațiu se acordă problemei intens mediatizate de putere a schimbării sistemului de vot.

La prezentarea rezultatelor sondajului...
La prezentarea rezultatelor sondajului...

Democraţii, care au insistat mai întâi pe un sistem uninominal, iar apoi au acceptat mixtul avansat de socialişti, au comandat până acum mai multe sondaje. Toate au arătat că ideea schimbării sistemului ar fi extrem de populară. Au existat însă şi două cercetări, comandate de organizaţii non-guvernamentale, în care schimbarea sistemului nu mai era la fel de mult agreată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Compania americană Lake Research Partners care a dat publicităţii cercetarea nouă spune că a descoperit, cu o anumită surpriză, interesul mare al cetăţenilor faţă de această temă. Ciudăţenia e, au afirmat autoriii, că în jur de 50% din respondenţi par cu adevărat preocupaţi de întrebarea ce sistem electoral trebuie să existe în Republica Moldova.

În alte ţări, iar cercetătorii americani spun că au efectuat diferite studii în peste 20 de state, oamenii se gândesc la cu totul alte probleme şi, mai spun autorii, de obicei agreează sistemele de vot cu care s-au obişnuit. În Moldova, care aşa dar apare ca un caz aparte, 40% din oameni şi-ar dori sistemul uninominal, 17% pe cel mixt şi 35% păstrarea sistemului proporţional.

Deocamdată, semne că sondajul ar putea fi apreciat în mediul experţilor ca unul cu destinaţie precisă nu există. O temă ar putea fi totuşi considerată neobişnuită: compania americană a căutat neapărat să măsoare încrederea faţă de autorităţile publice de diferit nivel. Concluzia ar fi că oamenii sunt satisfăcuţi de primari şi consilii raionale şi deloc, dar de loc de partide.

Mai aflăm din sondaj că dacă mai există cineva care răspunde aşteptărilor cetăţenilor acela e preşedintele pro-rus Igor Dodon, aflat la nici un an de mandat. Tot el e pe locul 1 al încrederii cetăţenilor. Pe locul 2 vine Pavel Filip, democratul din fruntea guvernului. Şi, pe 3, lidera formaţiunii de opoziţie PAS, Maia Sandu.

Cam aceeaşi este şi atitudinea faţă de partidele acestor politicieni. Preferatul numărul 1 al cetăţenilor este incontestabil PSRM-ul (simpatizat de 54% din respondenţi), pe când PD-ul şi PAS-ul atrag simpatiile a doar câte 11% din intervievaţi.

Compania americană pretinde că un eşantion atât de vast oferă avantajul unei marje extrem de mici de eroare.

Într-un interviu apărut astăzi în presa română, liderul democrat Vlad Plahotniuc a numit studiul respectiv „cel mai mare sondaj realizat vreodată în Republica Moldova” şi a spus că oamenii le indică clar politicienilor că vor schimbarea de sistem, prin urmare trebuie ascultaţi.

Plahotniuc observă şi scorul înalt din sondaje al preşedintelui Igor Dodon şi sugerează că ceea ce l-ar ajuta sunt scandalurile şi dificultăţile politice, pe care tot acesta le-ar provoca.

Previous Next

XS
SM
MD
LG