Linkuri accesibilitate

Donald Trump și imaginea SUA în lume


 Donald J. Trump
Donald J. Trump

Rezultatele unui nou sondaj al Centrului Pew, la care au participat 40 de mii de oameni din 37 de țări.

Concluzia studiului este că politicile noului președinte american sunt „nepopulare” în aproape toată lumea. Din 37 de țări cuprinse în sondaj, numai în două opinia despre Statele Unite s-a îmbunătățit de la venirea lui Donald Trump la putere: în Rusia și Israel.

Studiul a fost făcut între 16 februarie și 8 mai, comparând percepția despre Statele Unite la sfârșitul președinției Obama cu cea de la începutul președinției Trump.

Lumea și-a pierdut, în marea sa majoritate, încrederea în președinția americană. Iar pierderile cele mai mari sunt în țările considerate aliate tradiționale ale Statelor Unite: în Germania, 86% din cei chestionați au avut încredere în președintele Barack Obama, dar numai 11% au încredere în Donald Trump. Nu trebuie uitat faptul că după ce a criticat NATO, în campania electorală, drept o „organizație depășită”, Trump a încercat să modifice filozofia alianței într-una tranzacțională: fiecare primește „atâta securitate” cât plătește (adică în funcție de cheltuielile pentru apărare și securitate colectivă). Ceea ce a determinat-o pe cancelara Angela Merkel să remarce, după summitul NATO din luna mai că „Europa nu mai poate conta cu totul” pe vechii aliați.

Primul turneu în străinătate al președintelui Trump a început în Arabia Saudită, urmată de Israel, iar concentrarea pe Orientul Mijlociu și Israel în mod special se vede în rezultatele sondajului: printre israelieni, cota de încredere în președintele Donald Trump este cu câteva procente mai mare decât era în președintele Barack Obama. Sondajul Pew amintește însă că israelienii au fost mereu suspicioși față de Obama.

Când vine vorba de personalitatea noului președinte american, în majoritatea covârșitoare a țărilor incluse în sondaj, Trump este calificat drept „arogant”, iar în 26 din 37 de țări, peste 50% din respondenți îl consideră „un pericol”.

În foarte multe țări, mai ales din Africa și America centrală, este perceput drept un lider puternic. Dar în puține țări este considerat și „calificat” pentru poziția pe care o are.

Inițiativa de a limita intrarea în Statele Unite a cetățenilor din țări predominant musulmane și de a interzice temporar intrarea refugiaților din Siria nu i-a adus prea multă popularitate în lume. Din 37 de țări, inițiativa este sprijinită de o majoritate numai în Israel, Ungaria și Rusia.

Cu toate îngrijorările, în medie, 41% din cei cuprinși în sondaj nu cred că președinția Trump va afecta negativ relațiile țărilor lor cu Statele Unite. În Rusia și o serie de țări africane, majoritatea crede chiar că relațiile se vor îmbunătăți (53% din ruși). Țara cea mai pesimistă rămâne Mexic.

Centrul Pew sondează constant și opinia americanilor, iar ultimul raport arată că la cinci luni de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă, numai 39% din americani sunt mulțumiți de politica președintelui. Între alegătorii de culoare, numai 7%. Dar între republicani, membri si simpatizanți ai partidului lui Trump, peste 80% sunt mulțumiți de președinte.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG