Linkuri accesibilitate

Sondaj: favoriții cursei la Chişinău sînt Ion Ceban (PSRM) cu 27,6% şi Silvia Radu (independentă), cu 27,1%


Imagine generică
Imagine generică

Pe locul trei se situează liderul PPDA Andrei Năstase, cu 13,2%.

Rezultatele unui sondaj de opinie sugerează că socialistul Ion Ceban și fosta primăriță interimară a Chișinăului, Silvia Radu, au cele mai mari șanse să ajungă în turul doi al alegerilor din 20 mai pentru funcția de primar al capitalei. Potrivit rezultatelor sondajului Asociației Sociologilor și Demografilor, Ceban s-ar bucura de un sprijin la urne de 27,6 %, iar Radu de peste 27,1%. Pe locul trei s-ar clasa candidatul din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, cu 13,2%, toți ceilalți candidați situându-se sub 5%.

Sondaj: favoriții cursei electorale de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Asociația Sociologilor și Demografilor este deocamdată singura instituție care publică cercetări despre alegerile locale din 20 mai. Primul sondaj, cel din 2 aprilie, viza doar scrutinul din municipiul Chişinău, iar cel publicat azi, cu două săptămâni înainte de alegeri, include şi intențiile electorale ale votanţilor din municipiul Bălţi.

Sondajul e realizat la comanda președintelui Filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor membre ale CSI, Eugeniu Ştirbu. Amintim că Știrbu a condus în perioada 2005-2011 CEC fiind înaintat în comisie din partea Partidului Democrat, iar în perioada 1998-2001 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Blocul electoral „Pentru o Moldova Democratică şi Prosperă”, predecesorul actualului Partid Democrat de guvernământ.

Sondajul sugerează că favoriții cursei în Chişinău ar fi candidatul socialiștilor Ion Ceban cu 27,6 la sută şi independenta Silvia Radu, cu 27,1 la sută. Cei doi au acum un scor aproape egal, deși în aprilie diferența dintre ei era mai semnificativă. Pe locul trei se situează liderul PPDA Andrei Năstase, cu 13,2 la sută, un scor de două ori mai mic faţă de cel al primelor doi clasați.

Fiecare al cincilea respondent nu știe pentru cine să voteze. Prin urmare, în cele două săptămâni până la scrutin situaţia s-ar putea schimba, spune preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu:

„Au rămas două săptămâni de dezbateri televizate, de agitaţie în care vor participa candidații, se vor înarma cu informaţii noi sociologice, vor elabora mesaje noi, vor corecta mesajul adresat populației, situaţia poate să evolueze, să se schimbe. E clar că cele mai mari şanse le au Ion Ceban, Silvia Radu şi Andrei Năstase. Acești trei se vor bate pentru a accede în turul doi. E greu de spus acum cine va câştiga pentru că tot timpul candidaţii la funcţia de primar îşi concentrează eforturile în ultimele zece zile. În ultima săptămână se va da bătălia decisivă, se va decide cine accede în turul doi. Acum nu putem spune cu exactitate cine va accede.”

Victor Mocanu a mai precizat că scorul în creștere al candidatului independent Silvia Radu s-ar datora inclusiv mediatizării masive de care se bucură Radu.

„Da, ea s-a lansat mai târziu în campanie, dar, fiţi de acord că pe toată această perioadă Silvia Radu a fost foarte vizibilă, ea a fost mediatizată pe larg.”

Primul raport de monitorizare a presei realizat de experţii Centrului pentru Jurnalism Independent constată o favorizare fățișă a Silviei Radu de către televiziunile deţinute sau atribuite lui Plahotniuc: Prime, Publika, Canal 2 şi Canal 3, asta în condițiile în care aceste instituţii media au declarat că nu vor reflecta campania electorală şi nu vor organiza dezbateri. Silvia Radu a negat de fiecare dată că ar fi sprijinită de PD sau de Vlad Plahotniuc.

În municipiul Bălţi favoriții cursei ar fi candidatul socialiştilor Alexandr Usatîi cu 31,8 la sută şi candidatul Partidului Nostru Nicolai Grigorişin cu 28,9 la sută. Pe locul trei, cu 5,9 la sută, se situează candidata PPDA Arina Spătaru. Ea este urmată de candidatul de rezervă al Partidului Nostru Elena Griţco, cu un scor de 3,5 la sută. Dacă Griţco va fi retrasă cu o zi înainte din cursă în favoarea lui Grigorişin aşa cum a promis că va proceda formaţiunea fostului primar de Bălţi Renato Usatîi, atunci se poate presupune că Nicolai Grigorişin l-ar putea depăşi pe principalul său contracandidat, cel din partea socialiştilor.

Principalii candidați nu au comentat deocamdată rezultate sondajelor. Acestea au fost puse la îndoială însă de unii dintre candidați cotați cu cele mai slabe scoruri. Bunăoară, candidatul liberalilor la funcţia de primar al Chişinăului Valeriu Munteanu, care ar avea un scor de 2,5 la sută, a spus că e un sondaj „toxic” şi că ar fi vorba de „manipulări” şi „aberații „sociologice” ale lui Plahotniuc” care ar confirma că „Plahotniuc promovează imaginea lui Ilan Șor, pentru că Binomul ar vrea o coaliție parlamentară cu Șor.” Ceea ce l-a deranjat cel mai mult pe Munteanu este se pare că mai puţin din 9 la sută dintre respondenţi au spus că viitorul primar de Chişinău ar trebuie să preia experienţa primarului de orhei Ilan Shor.

Purtătorul de cuvânt al candidatului PUN Constantin Codreanu cotat în sondaj cu 4,8 la sută a comentat că cifrele sondajului nu par să reflecte realitatea. „Jocurile nu sunt făcute încă, nici pe departe… scopul primordial al sondajelor în R. Moldova e de a influența votul și în consecință inducerea în societate a unei apatii pentru exercițiul electoral din 20 mai sau e vorba de fraude care nu pot fi excluse”, a afirmat Ţurcanu citat de Deschide.md.

XS
SM
MD
LG