Linkuri accesibilitate

Popularitatea președintelui Putin conform unui ultim sondaj de opinie al Centrului Pew


Rușii sînt preocupați de creșterea prețurilor (93%), corupția la nivel înalt (89%), șomajul și lipsa unei perspective de angajare (87%), terorismul (81%)...

Centrul de cercetări sociologice PEW, a difuzat astazi un sondaj realizat in Rusia, din care reiese ca rușii continuă să aibă încredere în președintele lor, dar nu cred că ar putea să biruie în lupta cu corupția.

Potrivit cercetării, nivelul de încredere al populației în Vladimir Putin s-a menținut în mare parte la același nivel de după anexarea Crimeii în 2014. Experții însă observă o erodare a popularității președintelui.

În prezent 63% din ruși apreciază cum gestionează Putin relația cu Ucraina. Cifra este însă cu 20% mai mică față de 2015, când era de 83%.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Scăderi ușoare sunt și în ceea ce privește gestionarea relațiilor cu Uniunea Europeană, China și Statele Unite. Cifra este în medie cu 15% mai mică în 2017 față de 2015. Totuși, majoritatea rușilor spun că rolul țării lor pe arena internațională a devenit mai important în ultimii zece ani.

Studiul menționează că rușii susțin intervenția în Siria a lui Putin din anul 2015. Totuși, doar jumătate din aceștia (49%) cred că sprijinirea președintelui sirian Bashar al-Asad ar trebui să fie o prioritate. Circa 84% cred că armata rusă ar trebui să se ocupe prioritar de înfrângerea grupărilor extremiste, iar 88% protejarea vieții civililor.

Principalele probleme de la ei de acasă sunt, potrivit rușilor: creșterea prețurilor (pentru 93%), corupția la nivel înalt (pentru 89%), șomajul și lipsa unei perspective de angajare (pentru 87%), terorismul (pentru 81%) dar și diferența dintre săraci și bogați (pentru 84%).

Alte probleme enumerate de respondenți se referă la nivelul crescut al criminalității, corupția în rândul oamenilor de afaceri, conflictele interetnice și imigrația.

Când au fost întrebați în anul 2015 despre starea economiei lor, 73% din ruși spuneau că situația economică în țară este rea. În prezent opiniile sunt împărțite, iar 46% spun că este bună iar 49% că este rea. Totodată, 53% din respondenți menționează că se așteaptă ca situația economică să rămână la fel sau să se înrăutățească în anul viitor.

Întrebați despre modul lui Putin de gestionare a economiei, 55% din ruși, spun că apreciază acțiunile liderului de la Kremlin. În anul 2015, însă, acest număr era la 70%.

Studiul a chestionat 1000 de respondenți din Federația Rusă în perioada februarie-aprilie 2017.

XS
SM
MD
LG