Linkuri accesibilitate

Soldatul american fugit în Coreea de Nord a ajuns în Statele Unite


Un ecran de televizor care afișează o imagine de arhivă a soldatului american Travis King în timpul unui program de știri la Gara din Seul, Coreea de Sud, 16 august 2023.
Un ecran de televizor care afișează o imagine de arhivă a soldatului american Travis King în timpul unui program de știri la Gara din Seul, Coreea de Sud, 16 august 2023.

Soldatul american care a fugit în Coreea de Nord peste frontiera foarte fortificată dintre cele două Corei, acum mai bine de două luni a fost transportat joi la o bază militară din Texas pentru examinări medicale și interviuri după întoarcerea sa în Statele Unite, conform Pentagonului.

Coreea de Nord a anunțat brusc, cu o zi înainte, că îl va expulza pe soldatul Travis King. Întoarcerea sa a fost organizată cu ajutorul Suediei, aliată a Statelor Unite, și a Chinei, rivala Americii, conform Casei Albe. Cu toate că oficialitățile au declarat că King, în vârstă de 23 de ani, este în stare bună de sănătate și că accentul imediat va fi pus pe îngrijirea sa și reintegrarea sa în societatea americană, problemele sale sunt probabil departe de a se fi încheiat.

King, care a în armata americană în Coreea de Sud, a fugit în Coreea de Nord în timpul unei excursii civile într-un sat de la granița la 18 iulie, devenind primul american confirmat că a fost reținut, în aproape cinci ani. La acea vreme, trebuia să se îndrepte spre Fort Bliss, Texas, după eliberarea sa din închisoarea din Coreea de Sud, unde ispășise o condamnare pentru agresiune.

El a fost declarat absent de la unitatea militară, dar nu considerat dezertor. Pedepsele pentru absență pot varia, și depind în parte de faptul dacă militarul s-a întors voluntar sau a fost prins. Absența de două luni a lui King și predarea sa de către nord-coreeni complică situația. King a ajuns în primele ore ale zilei de joi la baza aeriană Lackland din San Antonio și a fost dus la Centrul Medical Militar Brooke.

El va fi supus unui set de examinări medicale și psihologice și se va întâlni cu familia. La Pentagon, purtătoarea de cuvânt Sabrina Singh a declarat că King va trece prin procesul de reintegrare "în viitorul imediat". Ea a adăugat că durata acestui proces depinde adesea de persoana în cauză. Rămân multe întrebări cu privire la cazul lui King, inclusiv de ce a fugit și de ce Coreea de Nord - care are relații tensionate cu Washingtonul din cauza programului său nuclear, susținerea pentru războiul Rusiei din Ucraina și alte probleme - a fost de acord să îl predea. Casa Albă nu a comentat relatările media nord-coreene că King ar fi fugit din cauza nemulțumirii sale legate de discriminarea rasială și inegalitatea din armată și societatea americană.

XS
SM
MD
LG