Linkuri accesibilitate

Soarta fostului lider catalan Carles Puigdemont este acum în mâinile Belgiei


Carles Puigdemont, cântând imnul catalan „Els Segadors”, după sesiunea Parlamentului de la Barcelona din 27 octombrie

Puigdemont știe ce îl așteaptă în Spania. Opt membri ai fostului guvern catalan care s-au prezentat joi la interogatoriu au fost plasați în detenție preventivă. Teoretic, el riscă între 15 și 30 de ani închisoare.

Sigur, fragilul, delicatul guvern de coaliție al Belgiei e pus deodată în mare încurcătură. Dată fiind complicata structură federală, etnică și lingvistică a Belgiei e pusă în mare încurcătură de prezența lui Puigdemont la Bruxelles. Mai întâi a fost declarația personal a secretarului de stat pentru imigrație, Theo Francken, un membru eminent al partidului flamand ultranaționalist și separatist N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), Theo Francken, care a spus că Belgia i-ar putea acorda azilul politic liderului catalan Carles Puigdemont.

Omul, Theo Francken, e un exaltat, ultranaționalist flamand foarte dur, și mâna dreaptă a șefului partidului N-VA și primar în Antwerpen (Anvers) Bart De Wever.

Premierul Belgiei, Charles Michel, a reacționat imediat și i-a cerut omului, textual, într-un comunicat trimis agențiilor de presă, să nu «arunce ulei peste foc» («ne pas jeter d’huile sur le feu»).

Premierul Belgiei a declarat că o eventuală acordare a azilului politic liderului catalan - care nu a cerut-o, de altfel -, «nu este la ordinea zilei».

Nu „Belgia” a declarat asta, așadar, ci un controversat secretar de stat dintr-un partid flamand, separatist, din coaliția de la guvernare, care visează la rândul lui o Flandră independentă.

Cum se derulează eventuala procedură a extrădării? Odată ce sosește cererea oficială a Spaniei (deocamdată e nu a sosit încă), poliția belgiană îl poate aresta în orice moment pe Carles Puigdemont, în cazul în care acesta anunță că refuză să se întoarcă în Spania. El poate face atunci apel, iar procedura se poate târâi și prelungi luni de zile, dacă nu chiar ani. Cu atât mai mult cu cât Puigdemont a angajat un celebru avocat belgian, Paul Beckaert, un specialist în legislația extrădării, care a reușit deja, în anii 1980, să evite expulzarea spre Spania a unor membri ai organizației teroriste și separatiste basce ETA.

Deși prezența lui Puigdemont la Bruxelles este o potențială capcană pentru guvernul federal, ei se prevalează de faptul că justiția în Belgia e independentă și că executivul, coaliția guvernamentală, nu va avea nici un fel de influență asupra procedurii juridice în momentul sosirii cererii de extrădare. Rămâne de văzut cum se va derula în mod practic procesul arestării. Poliția e supusă ministerului de interne condus de unul din liderii partidului naționalist flamand N-VA, Jan Jambon, simpatizant al cauzei independenței Cataloniei.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG