Linkuri accesibilitate

Caragiale, mereu în actualitate


„Dacă mă iubeşti, mai lasă-ne în pace, coane Iancule. Cel puțin până scăpăm de năpastă.”



Parol, coane Iancule, ar fi timpul să te retragi. Păi spune şi dumneata, monşer, dacă nu ne râd şi curcile de prin Dealu’ Cotrocenilor că fix la douăzeci şi unu de ani trecute de la rivuluțiune, vrem-nu-vrem, tot pe matale te citim. Între timp, Nația a dat mari scriitori, unii chiar fascinanți până-n-tracolo că marinari încercați la cârma navei ghidată între o Scillă austeră şi o Barossană Caribdă îi tot citesc de ani de zile şi tot nu apucă să-i finiseze. Țal, coane, mai lasă loc şi altora.

Paregzamplu, deunăzi mai ieri erai pe toate (ei, nu chiar toate; numai pe cele la care se uită omu’ cum se uita pe vremuri la bulgari) posturile de televiziune. O noapte foarte furtunoasă, stârnită de un te-miri-ce, un fleculeț al cârcotaşilor ăia din serviciile mogulilor. Cică s-a ratat o ocazie. Ba nu, cică s-a pierdut o scrisoare. O depeşă mai egzagt. Una în care preşedintele republicii noastre ploieştene să-şi fi cerut pardon pentru gafa de fi gândit monstruos, de parcă era un ortac. Da’ ce-i mostruos, monşer, în ce zise prezdentu’ ? Nu vezi că din înalta-i postură de mediator a inspirat masele, că până şi Miron Cozma a cerut arestarea ăluia pentru trădare de Patrie? Şi mai spuneau belferii că nici asta nu era obligat s-o facă, că la urma-urmei ar fi ajuns şi o depeşă în care să-i fi urat ăluia „La mulți ani”. Păi ce, poate preşeditele unui ditamai stat să trimită depeşe oricărui cetățean? Când ar mai apuca să conducă? N-ajunge că-i naş la tot felul de figuri care fac cinste țării, că petrece cu ei nefăcând diferența dintre vlădica Paul certată cu legea la Londra şi opinca Bercea certată cu legea unde nu? Parcă ce, un preşedinte trebe să se bage în toate certurile? Ei se ceartă, ei se-mpacă, ce-am avut şi ce-am pierdut?

Mata zici că-i serios, că Europa stă cu ochii pe noi? Da’ să ne mai dea pace şi Ieuropa asta, dom’ne, ce, noi ne băgăm în treburile ei? Esportăm romi şi nu îi cerem un sfanț pentru asta. Uite Finlanda, coane Iancule. Prezidentu’ spune că îi înțelege pe finlandezi, iar ei ingrați şi maghiari cum sunt, ne blochează şenghenu’. Curat murdar! Da’ las’ că le-a spus-o prezidentu’. D-aia s-a întâlnit şi cu Barroso, să i–o zică. Şi cum o zice bibicu’, mai rar. Şi-atunci, când era să mai trimită depeşa? Şi-apoi, dacă prezidentu’ are depeşă de dat, pac la „Telegraf”.

Cum că de ce nu fuseră miniştrii lui la parlament la şedința aia solemnă? Numai Hunor? Păi ce să te-aştepți de la un bozgor? Nu fuseră că erau ocupați, că doar de-aia sunt miniştri. Hunor a fost şi la prânzu’ oferit de ăia pentru politicieni şi oameni de artă şi cultură. Ba a şi stat lângă prințesa Margareta. Cu Iliescu ocupând locul din stânga Reginei Ana. Ce reconciliere, domnu’, mai lasă-mă şi mata, că te ştiu om serios. Se poate? Ce istorie, domnu’, că de istorie avem noi acum nevoie? Scuze, stimabile, da’ te ştie lumea monarhist. Nu eşti obiectiv. Şi-apoi, dumitale îți dă mâna să vorbeşti de la Berlin, că nu mănânci salam cu soia. Da las’ că Baconski (pardon Baconschi) se ocupă şi de voturile de la Berlin. Să-mi zici mie giacuzi dacă nu ți-o place Noua Republcă. Curat umflat, şi tot de un neamț. Da-i neamțu’ nost’.

Că de ce n-a fost preşedinta Camerei la şedința la care invitase ea însăşi, alături de Geoană? Parcă nu stii mata, treburi femeieşti… Ceilalți membri PDL? Sinucigaşii au fost, l-am văzut cu ochii mei pe Radu F. Ef de la Feldman, înțelegi? Restul? Ei d’ale carnavalului, monşer. Au decis probabil să aplice noua constituție a lui Băsescu. Să vadă nația că-i mai bine cu mai puțini. Principial. Pentru că o soțietate fără de prințipuri, vasăzică că nu la are. Aşa că, dacă mă iubeşti, mai lasă-ne în pace, coane Iancule. Cel puțin până scăpăm de năpastă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG