Linkuri accesibilitate

Șevciuk sugerează că nu se va retrage din politica transnistreană


Evgheni Șevciuk, preluând funcția de președinte autointitulat, la Tiraspol, 30 decembrie 2011
Evgheni Șevciuk, preluând funcția de președinte autointitulat, la Tiraspol, 30 decembrie 2011

Procuratura moldoveană spune că nu are nici un dosar împotriva fostului lider separatist de la Tiraspol.

Cazul lui Evgheni Șevciuk, fostul lider separatist transnistrean, continuă să fie unul din subiectele importante ale actualității politice moldovenești. Domnul Șevciuk a scris pe pagina sa de Facebook că locuinţa sa, a părinților săi și a soției sale au fost percheziționate de milițiile transnistrene. Cum se știe, domnul Șevciuk spune că a plecat noaptea cu taxiul de la Tiraspol și că a venit la Chișinău, unde s-ar simți mai în siguranță decât în republica nerecunoscută internaţional al cărei lider a fost timp de 5 ani. Procuratura moldovenească a anunțat oficial că nu există dosare penale împotriva sa.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Fostul lider al regiunii separatiste transnistrene, Evgheni Șevciuk, care susține că se află pe partea Republicii Moldova controlată de autoritățile de la Chişinău, scrie pe Facebook că forțele de ordine transnistrene i-au percheziționat „în mod ilegal” locuința sa din Străiești și casele rudelor sale, inclusiv ale părinților și socrilor săi. Iar actualul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a dat asigurări în cadrul unei emisiuni televizate că procesul predecesorului său va fi unul deschis și l-a invitat pe Șevciuk să vină la Tiraspol pentru a se putea apăra în instanță. Krasnoselski a declarat că în cazul în care instanța va demonstra vinovăția lui Șevciuk, acesta va face pușcărie. Procurorul șef al regiunii, Anatoli Gurețki, a declarat că fostul lider transnistrean riscă 12 ani de privațiune de libertate.

Șevciuk, care se declară nevinovat, spune că șeful concernului Sheriff, Victor Gușan, a comandat asasinarea sa, acesta fiind principalul motiv pentru care a fost nevoit să plece din regiunea separatistă. Prin intermediul mai multor postări pe Facebook, acesta neagă acuzațiile care i-au fost aduse și susține că toate sunt motivate politic – reprezentanții holdingului Sheriff ar dori astfel să-l elimine ca pe un potențial concurent din viața politică a regiunii.

Cele cinci dosare penale care au fost deschise pe numele fostului lider transnistrean vizează furtul unor sume mari, de peste 8 milioane de dolari, din fondul special pentru gaze al regiunii, grațieri ilegale, coordonarea unei rețele de contrabandă cu țigări și alcool, dar și evaziune fiscală în favoarea unor întreprinderi pe care le controla. Un alt capăt de acuzare ține de reținerea pe parcursul unui an a 30% din pensiile și salariile bugetarilor din stânga Nistrului.

Într-un interviu acordat portalului Alfa, din regiunea transnistreană, care, potrivit unor surse, ar fi finanțat chiar de el, Șevciuk a respins toate acuzațiile legate de pretinse furturi din fondul pentru gaze. Acesta a publicat copiile unor acte care ar demonstra că toți banii care au fost acumulați în fondul de stabilizare au fost folosiți pentru finanțarea unor necesități în domeniul militar, de infrastructură, social, etc., și nu pentru cumpărarea de mașini și apartamente, așa cum susțin procurorii.

Iar într-o postare pe Facebook, Șevciuk neagă și acuzațiile legate de pretinsul caracter ilegal al grațierii a doi deținuți care ar fi dat depoziții împotriva concernului Sheriff, spunând că grațierea ține de competențele directe ale liderului administrației.

În interviul de pe portalul Alfa, Șevciuk mai spune că nu va renunța la lupta politică pentru preluarea puterii în regiunea transnistreană, iar dosarele care îi sunt incriminate au fost puse la punct pentru a-l denigra atât în Transnistria, cât și în Federaţia Rusă.

Autoritățile moldovene confirmă că Evgheni Șevciuk nu are cetățenia Republicii Moldova și anunță că au luat act și vor investiga declarația acestuia că ar fi fost amenințat cu moartea în stânga Nistrului. Portalul Deschide.md îl citează pe șeful poliției moldovene, Alexandru Pînzari, care a declarat că Șevciuk nu a solicitat protecție autorităților de la Chişinău, precizând că obligația poliției este de a garanta securitatea tuturor persoanelor care se află pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de cetățenia pe care aceștia o dețin. Iar ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, spune că Șevciuk nu figurează în registrul de stat al populației Republicii Moldova și deci, nu are cetățenie moldovenească.

Previous Next

XS
SM
MD
LG