Linkuri accesibilitate

Serviciul de asistență juridică pentru aleșii locali (VIDEO)


Sigla CALM.
Sigla CALM.

O inițiativă IDIS Viitorul & CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova).

Serviciul de asistență juridică pentru aleșii locali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

O recentă anchetă a Centrului pentru Investigații Jurnalistice arăta că din 2013 până în 2017 procurorii moldoveni au intentat peste o sută de dosare penale în privința primarilor și președinilor de raioane. Cel mai des, în atenția instituțiilor de drept ajung aleși locali care reprezintă partidele de opoziție. Din cauza veniturilor modeste, puțini primari își permit serviciile unui avocat. În plus, un jurist care ar vrea să se angajeze într-o primărie sătească ar ridica lunar maxim două mii de lei sau mai puțin de o sută de euro. Pentru a acoperi acest gol, IDIS Viitorul și Congresul Autorităților Locale din Moldova au lansat Serviciul de asistență juridică pentru aleșii locali. Programul funcționează deja de două luni, iar primele rezultate sunt sintetizate în relatarea Allei Ceapai.

Aleşilor locali le vor acorda consiliații trei jurişti cu experiență. Aceştia au recepționat, în primele două luni de la lansarea programului, circa 50 de cereri din 21 de raioane ale ţării. Majoritatea provin din localități rurale unde e lipsă acută de jurişti. 74 la sută din solicitări sunt de la primari. Ei obţin consultanță juridică prin telefon, e-mail şi prin fax, dar se pot adresa şi la oficiul juriștilor. Cele mai multe adresări ţin de domeniul civil şi relaţiile de muncă, după care urmează cazuri legate de patrimoniu, achiziţii publice şi cele penale, a spus juristul Institutului Viitorul, Viorel Pîrvan.

El a precizat că iniţial programul îşi propunea să consulte aleşii locali până la depunerea dosarelor în instanţă. Dar pentru că numărul acestor cazuri e în creştere, juriştii au decis să-i ajute pe aleşi să se apere în instanţă, inclusiv in situatiile in care edilii suporta presiuni din partea organelor de drept.

„Aleșii locali trebuie să fie mai bine pregătiți pentru a se apăra și pentru a rezista eventualelor acțiuni ilegale și nejustificate ale organelor de drept”, a spus Viorel Pîrvu.

Viorel Furdui
Viorel Furdui

Directorul executiv al Congresului Autorităţilor locale (CALM) constată că problemele pe care le semnalează aleşii locali par a fi sistemice, prin urmare va fi nevoie cel mai probabil şi de modificări legislative:

„În momentul actual o problemă foarte mare care se întrevede este o foarte largă marjă de interpretare a legislaţiei în raport cu autorităţile locale. O mică virgulă, o greşeală neintenţionată îndată este interpretată ca o infracţiune.”

Directorul Institutului Viitorul Igor Munteanu consideră că deseori legislaţia este interpretată abuziv în raport cu aleşii locali.

Un exemplu recent este invalidarea scrutinul local din capitala Moldovei Chișinău.

Cristian Diaconescu: „Un precedent de-a dreptul inacceptabil pentru orice democrație”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:53 0:00

Igor Munteanu a mai spus că autorităţile centrale sunt tentate să subestimeze mecanismele puterii locale, iar primarii sunt adeseori intimidați de puterea centrală cu dosare și controale excesive. Iar serviciul de asistență juridică pentru aleșii locali ar avea şi scopul de a consolida autonomia locală:

„Urmărim două scopuri. Unul tactic, astfel încât primarii să nu rămână singuri în faţa tuturor. Al doilea scop este strategic în care noi trebuie să formulăm exact direcţiile pentru o politică de descentralizare care să funcţioneze în beneficiul autorităţilor locale.”

Primarul de Coloniţa Angela Zaporojan a insistat ca în atenţia grupului de jurişti să ajungă inclusiv cazurile complicate şi controversate ca cel al ei. Ea a fost condamnată penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu şi suspendată din funcție de consiliul local în lipsa unei condamnări definitive.

Cazul primăriţei din Coloniţa face parte din cele considerate de experţi ca fiind motivate politic, în care justiţia este folosită ca o bâtă împotriva aleşilor locali aflaţi în opoziţie faţă de actuala guvernare.

Astfel de cazuri s-au multiplicat, spun experţii, mai cu seamă urmare a trecerii la sistemul electoral mixt, in vara anului 2017. Rolul și importanța administrației publice locale a crescut esențial în asigurarea vizibilității viitorilor candidați. Astfel se explică dorința guvernării, spun expertii, să dețină controlul administrativ, politic, financiar şi judiciar asupra autorităților locale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG