Linkuri accesibilitate

„Se fălea cu fotografiile cu Rogozin” (VIDEO)


Maria Butina în 2013
Maria Butina în 2013

Din ce motiv Maria Butina venea în Cehia și Slovacia?

Chiar înainte ca Maria Butina să-și înceapă activitatea în Statele Unite, prin intermediul organizației sale „Dreptul la arme”, ea a încercat să stabilească contacte cu asociații săi din Europa, mai concret, cu cei din Cehia și Slovacia. În ultimele zile despre acest lucru scrie presa ambelor țări.

Cehia

Într-un interviu acordat postului „Radio Liberty”, observatorul ziarului praghez „Hospodářské Noviny”, Ondřej Soukup, a declarat că, la sfârșitul anului 2013, Butina, care la acel moment nu avea nici 24 de ani, a participat la Praga într-o conferință convocată de organizația cehă LEX care se numește „Uniunea în apărarea drepturilor proprietarilor de arme”.

A făcut chiar și o scurtă comunicare-prelegere în limba engleză despre situația cu privire la dreptul cetățenilor de a purta arme în Rusia și despre activitatea organizației sale.

Activiștii LEX au organizat pentru Butina un tur prin Praga, precum și o vizită la câmp de tragere, după care domnișoara a spus că cehii trăiesc într-un „paradis de arme”, referindu-se la legislația relativ liberală a acestei țări referitoare la posesia armelor.

Serviciul ceh de contraspionaj a fost informat despre vizita Mariei Butina, dar nu a considerat că aceasta amenință cumva securitatea națională, deoarece era vorba despre o participare la un eveniment public legal, notează Ondřej Soukup.

În cadrul conferinței, Butina a reușit, totuși, să discute cu un angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Cehe, Milena Bachkovska, șefa departamentului Ministerului Afacerilor Interne care supraveghează problemele legate de posesia armelor. Însă această comunicare nu a avut vreo consecință.

– Cum poate fi interpretată acea vizită a Mariei Butina la Praga? A fost un fel de „minge de testare” din partea ei și a celor care se aflau în spatele ei? Aveți vreo explicație?

– Mi se pare că Butina și-a încercat puterile și a vrut să afle cine la noi este legat de asemenea organizații ca LEX. Aici, desigur, există o diferență enormă între Europa și SUA, unde Asociația Națională de Arme (NRA) include mulți politicieni de dreapta. La congresele și întâlnirile sale există posibilitatea de a intra în contact cu oameni foarte influenți. În cazul Republicii Cehe, este vorba mai degrabă de un grup de entuziaști cărora le place să poarte uniforme de camuflaj și să viziteze tirul, despre libertarieni cu viziuni extreme sau, pur și simplu, despre amatori de arme. Ei nu au un impact politic serios. În SUA, pentru Butina se deschideau mult mai multe oportunități.

– Cum a evoluat colaborarea dintre Butina și noii ei prieteni cehi?

– Aceste contacte s-au mai menținut încă ceva timp, dar apoi au încetat treptat, iar Butina a plecat în America.

Iar mediul activiștilor „de arme”, pe lângă episodul cu Butina, menține anumite relații cu Rusia?

– Mai degrabă, au contacte sporadice cu asociații lor din alte țări. Ei însăși spun că, din când în când, intră în contact cu entuziaștii asemănători din străinătate – îmi vorbeau despre Finlanda, Elveția și Germania. De obicei, aceste contacte se stabilesc prin intermediul rețelelor de socializare. Aș putea să conchid că ei nu au vreo activitate ce ar urmări anumite scopuri. Sunt organizații mici fără finanțare proprie, astfel încât nu fac multă muncă în domeniul internațional. Cu toate acestea, în Cehia, ei sunt destul de cunoscuți și bine contactează cu Ministerul Afacerilor Interne și cu un număr de deputați, însă activitatea lor ține anume de arme și de legislația respectivă. Este o situație complet diferită decât în Statele Unite, unde NRA este o forță reală care poate influența rezultatele alegerilor naționale, – spune jurnalistul de la Praga, Ondřej Soukup.

Slovacia

Pe lângă Republica Cehă, în aceeași perioadă (2013-2014), Maria Butina a încercat să stabilească contacte și cu un număr de organizații din Slovacia vecină. Analistul slovac Radovan Bránik menționează că „au fost confirmate două dintre vizitele ei în Slovacia, însă nu putem exclude încă câteva vizite pe termen scurt”.

Potrivit lui Bránik, în Slovacia, Butina a avut mai puțin succes decât în Cehia. El face trimitere la opinia membrilor unuia din cluburile de „arme”, care explică neîncrederea față de Butina prin cariera ei de prea mare succes:

„O organizație de un mega-succes care copiază NRA-ul american, sub conducerea unei foste vânzătoare de mobilă la vârsta de 20 de ani și ceva care nu-i prea reușea în trecut? Și asta în Rusia, într-o țară care, cel puțin în comparație cu SUA, nu este foarte liberală în ceea ce privește libera posesie a armelor, într-o țară în care autoritățile reacționează dur la inițiativele civile de masă? Chiar credeți în această poveste?”

Radovan Bránik susține că, la întâlnirea din Praga din noiembrie 2013, la care au participat și reprezentanții slovaci, Maria Butina „se lăuda” cu fotografiile cu domnul Dmitri Rogozin, pe atunci viceprim-ministru al guvernului rus (acum șef la „Roskosmos”), demonstrând legăturile sale înalte.

SUA

Drept patron al Mariei Butina se consideră fostul vicepreședinte al Consiliului Federației, acum șef-adjunct al Băncii Rusiei, Alexandr Torșin. La adresa lui în Spania au fost înaintate acuzațiile în legătură cu grupurile criminale organizate. În SUA, în aprilie 2018, Torșin a fost inclus în lista celor 24 de ruși din anturajul lui Vladimir Putin asupra cărora Washingtonul a impus sancțiuni.

În 2015, Torșin a vizitat Statele Unite, iar Butina l-au însoțit în calitate de asistentă.

În SUA, unde Maria Butina a fost arestată pe 15 iulie, apar noi detalii despre contactele ei. Potrivit ziarului „Washington Post”, activitatea rusoaicei Maria Butina a fost finanțată de către miliardarul rus Konstantin Nikolaev. Acest lucru rezultă din mărturia pe care ea a depus-o în aprilie la Comitetului de Spionaj al Senatului SUA.

Secretarul de presă al lui Nikolaev a confirmat că omul de afaceri a avut contacte cu Butina în perioada în care în Rusia a apărut grupul „Dreptul la arme”. Dacă omul de afaceri i-a oferit lui Butina și sprijin financiar, el a refuzat să confirme.

Nikolaev este directorul general al grupului „N-Trans” și co-proprietarul operatorului de transport feroviar „Globaltrans”. „Forbes” îi estimează averea la 1,2 miliarde de dolari.

În 2015, Butina a participat la întâlnirea lui Alexandr Torșin cu doi reprezentanți ai conducerii Sistemului Federal de Rezervă și ai Ministerului de Finanțe al SUA. Este vorba despre vicepreședintele de atunci al Sistemului Federal de Rezervă, Stanley Fischer, și despre Nathan Sheets, viceministrul Finanțelor pentru Afaceri Internaționale.

Întâlnirile cu Fisher și Sheets au fost organizate de Centrul pentru Interese Naționale, o organizație analitică cu sediul în Washington, care activează în domeniul politicii externe și, potrivit postului „Voice of America” adesea apără pozițiile pro-ruse.

Autoritățile ruse consideră arestarea lui Maria Butina drept una ilegală. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut ca ea să fie eliberată cât mai curând.

XS
SM
MD
LG