Linkuri accesibilitate

Romania. Scorul Iohannis-Dăncilă: se mută ambasada la Ierusalim?


La întâlnirea de la Cotroceni: Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Teodor Meleșcanu
La întâlnirea de la Cotroceni: Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Teodor Meleșcanu

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a spus șefei guvernului Viorica Dăncilă, și ministrului de externe, Teodor Meleșcanu, că tensiunile interne pe teme de politică externă trebuie să înceteze imediat pentru ca Bucureștiul să rămână un actor credibil. Întâlnirea a avut loc în contextul disputei dintre președinte și guvernul condus de social-democrați în chestiunea mutării ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, după exemplul Statelor Unite.

Discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă nu par să fi dus la nicio concluzie. Din comunicatele de presă, date de cele două palate, rezultă că fiecare parte a plecat de la întrevedere cu aceleași păreri cu care a venit.

Klaus Iohannis are satisfacția că a apostrofat-o pe șefa guvernului, iar aceasta - că l-a pus la punct pe președinte. Dincolo de punctele marcate de fiecare jucător în parte, din documentul publicat de guvern ar putea rezulta că ar fi posibil ca executivul să facă pași înapoi în ceea ce privește mutarea ambasadei României de la Tel Aviv, acolo unde sunt toate reprezentanțele diplomatice ale statelor Uniunii Europene, la Ierusalim, unde tocmai s-a mutat ambasada Statelor Unite. Guvernul român a anunțat că ar vrea să facă această schimbare în trena SUA, în vreme ce președintele preferă menținerea poziției tradiționale a României, alături de majoritatea statelor UE.

Premierul Dăncilă a precizat astfel că opoziția de la Bruxelles făcută împreună cu Ungaria și Cehia este menită să demonstreze că România își menține angajamentul pentru o soluție care să consfințească existența a două state Israel și Palestina. La finele săptămânii trecute diplomația românească s-a opus proiectului declarației Uniunii Europene menite să condamne Statele Unite pentru relocarea ambasadei sale la Ierusalim. Șefa guvernului român susține că ieșirea României din rândul statelor europene ar fi în linie cu „limbajul și concluziile” adoptat la Consiliul European din decembrie 2017. În documentul adoptat atunci de șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se precizează succint „poziția UE cu privire la Ierusalim rămâne neschimbată”, iar statele membre reamintesc „angajamentul ferm” față de soluția bazată pe coexistența a două state.

Prim-ministrul Dăncilă se încurcă însă în demonstrație, fiindcă atunci când guvernul propune mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, se înțelege că Bucureștiul ar fi gata să recunoască orașul sfânt drept capitală a Israelului, cu toate consecințele care decurg de aici, trecând peste toate hotărârile internaționale și rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. După Războiul de șase zile din 1967, Israelul a ocupat și partea estică a Iersualimului, administrată atunci de Iordania și revendicată acum de palestinieni.

Președintele Klaus Iohannis, care s-a opus permanent demersului guvernului de mutare a ambasadei la Ierusalim i-a atras atenția premierului că politica externă a țării trebuie să țină cont de „câteva linii roșii” de la care „decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică”. Altfel spus, să nu părăsească echilibrul pe care diplomația autohtonă la menținut mereu în Orientul Mijlociu în ultimii 50 de ani. Iohannis i-a mai cerut șefei guvernului „cooperare instituțională loială”, „responsabilitate” și „discernământ” în luarea deciziilor majore de politică externă. Președintele i-a solicitat pe un ton destul de dur Vioricăi Dăncilă ca „tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat”.

Dacă guvernul se ține de cuvânt și face o analiză complexă a plusurilor și minusurilor pe care le-ar avea România în urma mutării ambasadei la Ierusalim, e posibil ca lucrurile să revină la normal. Pare să existe însă un anumit interes din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a escalada subiectul în continuare.

XS
SM
MD
LG