Linkuri accesibilitate

De ce e important ca bugetele școlare din R. Moldova să fie transparente (VIDEO)


Imagine generică
Imagine generică

Directorii de şcoli deveni mai credibili, iar părinții înțeleg unde se duc banii alocați de stat pentru copii lor.

20 de instituții de învățământ s-au alăturat lunii inițiativei „Școala mea”, un proiect al Centrului Analitic Independent Expert-Grup care încearcă deja de patru ani să facă cunoscută printre elevi, părinți și profesori nevoia administrării transparente a bugetului școlii. Până acum, administrațiile a 80 de instituții au învățat să organizeze audieri publice a bugetului și să țină cont de propunerile participanților la dezbateri, între care autoritățile locale și cele raionale.

„Dacă bugetul şcolii este deschis, este cheltuit corect"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct


Școlile care s-au aliniat cerințelor proiectului și au scos la vedere bugetele au reușit să demonstreze că este posibilă adoptarea unor decizii agreate de elevi, părinți și profesori. Recompensa nu s-a lăsat așteptată. Managerii au devenit mai credibili, părinții au înțeles unde se duc banii alocați de stat pentru copii lor iar elevii au izbutit să convingă administrația că au și ei un cuvânt de spus atunci când este stabilită ierarhia priorităților, în care și-au făcut loc accesul la internet bunăoară sau dotarea bibliotecilor cu computere mai moderne.

Astfel managerii au învățat să-și asume responsabilitatea unor decizii colective și să renunțe uneori la impresia că doar ei știu ce este mai bine pentru instituție. Directoarea gimnaziului din satul Gura Camencii, raionul Florești, Valentina Perebecauțan, speră ca înrădăcineze practica dezbaterilor publice în cadrul instituției, convinsă fiind că astfel vor fi puse în valoare ideile tuturor verigilor din procesul educațional:

„Dacă este deschis, este cheltuit corect, este bine gestionat, atunci oamenii sunt beneficiu pentru instituție, deci putem găsi oameni cu idei bune, frumoase, care să ne fie de ajutor. Odată ce încurajăm activitatea consiliului de elevi, bineînțeles că ei au nevoile lor, au propuneri, le dăm și noi așa un curaj activității lor, pentru că de obicei viața școlii este viața elevului.”

Europa Liberă: Participarea elevilor în acest proces ce aptitudini le va crea?

„Cunoscând toate aceste lucruri, pe viitor, ei singuri, independent vor putea să organizeze diferite audieri publice, să discute diferite subiecte, ca să poată lua decizii corecte. Bineînțeles că trebuie implicați, ca să se învețe.”

Reformă şi învăţăminte...
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:14:18 0:00

Aproape două treimi din banii alocați de la bugetul de stat sunt înghițiți de salariile cadrelor didactice, restul cheltuielilor înseamnă întreținere, reparații și materiale didactice. Cam așa arată distribuirea cheltuielilor în majoritatea instituțiilor. Însă acolo unde au demarat audierile publice, chiar și în condițiile unor bugete mici, managerii au reușit să extindă intervențiile, și asta pentru că autoritățile locale sau părinți au acceptat să contribuie în cadrul unor proiecte suplimentare, iar banii economisiți au fost direcționați spre alte nevoi.

Tatiana Savva, coordonatoarea proiectului, a îndemnat novicii proiectului să mențină dialogul cu toți actorii și să abordeze public problemele:

Tatiana Savva
Tatiana Savva

„Dumneavoastră ca directori, puteți să vă faceți aliați în persoana părinților, elevilor, dar nu în ultimul rând a autorităților publice locale. Istoriile de succes au demonstrat că atunci când se cunosc necesitățile școlilor, au putut fi rezolvate probleme esențiale pentru școală, ca încălzirea, dotarea tehnico-materială și așa mai departe.”

Experiența altor școli arată că în timpul dezbaterilor, prioritățile instituției se schimbă și de exemplu, elevii optează mai degrabă pentru un bloc sanitar în interiorul școlii decât pentru reparația sălii de festivități. Directoarea Liceului Teoretic din satul Hârbovăț, Elena Zmeu, spune că și până acum a organizat audieri publice a bugetului, practică care a interesat îndeosebi părinții, de asta vrea să continue la un nivel mai avansat:

„Este foarte interesant să îi implici pe toți, ca să vadă din interior ce se face cu acest buget. Arătând părinților din ce este compus bugetul instituției, poți solicita și alte surse dacă crezi că asta te poate ajuta să câștigi un proiect. Asta le schimbă atitudinea părinților față de instituție ca atare, față de manager, pentru că îi faci prieteni, coparticipanți la actul decizional al instituției.”

Toate instituțiile care fac parte din proiectul „Școala mea” pot fi găsite pe pagina web cu același nume (www.scoalamea.md ), platformă care oferă informații despre bugete și cheltuieli, inclusiv performanța școlară a elevilor. Deși numărul directorilor implicați în acest proiect reprezintă cam 8 la sută din numărul total al managerilor, autorii proiectului speră că această inițiativă va fi preluată și de alte școli obțină în schimbul transparenței sprijinul comunității.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG