Linkuri accesibilitate

Scandalul medicamentelor în Bulgaria


Medicamente în valoare de câteva sute de milioane de euro sunt importate anual în Bulgaria, vândute pe hârtie unor pacienți fictivi, iar apoi exportate în Germania și în alte țări mai bogate din UE.

Procuratura anticorupție de la Sofia a început anchetarea unor companii farmaceutice pentru pagube de zeci de milioane de euro aduse Casei naționale de sănătate. Legat de aceasta sunt menționate în presa companii care aparțin omului de afaceri Veselin Mareșki, vicepreședinte al Parlamentului.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Medicamente în valoare de câteva sute de milioane de euro sunt importate anual în Bulgaria, vândute pe hârtie unor pacienți fictivi, iar apoi exportate în Germania și în alte câteva țări mai bogate din Uniunea Europeană unde prețurile sunt de 2-3 ori mai mari. Autorii schemei criminale căștigă dublu, odată prin plățile din Casa națională de sănătate și a două oară din exportul medicamentelor.

Pe baza unei investigații realizate de ziarista Valia Ahcieva din Televiziunea naționala BNT, Procuratura specializată anticorupție a deschis o anchetă.

Au atras atenția două cazuri concrete. O mică farmacie din rețeaua națională „Mareșki”, în orașul cu 30 000 de locuitori Silistra, ocupă primul loc în țară după vânzările medicamentului scump pentru artrită „Humira”: peste 2,5 milioane de euro pe an compensate de către Casa Națională de Sănătate.

Un milion de euro pentru vânzările aceluiași medicament au fost decontate unei farmacii într-un sat de munte cu câteva sute de locuitori.

În Germania, „Humira” costă de aproape trei ori mai scump decât în Bulgaria. Modelul criminal se aplică și în cazul altor medicamente scumpe, afirma ziaristă Valia Ahcieva.

La aceasta schemă participă spitale și clinici, informează site-ul „Afera.bg”. Este menționată Clinica Nr.4 din orașul Varna.

Omul de afaceri Veselin Mareșki se află printre cei mai mari trei jucătorii pe piața farmaceutică bulgară. El este proprietar al unei rețele naționale de peste 100 de farmacii și a mai multor companii farmaceutice în Bulgaria de nord. Partidul „Volia” al acestuia a obținut 5% din voturi în alegerile anticipate de la 26 martie. Veselin Mareșki este acum vicepreședinte al Parlamentului. Fără a participa într-un mod oficial la guvernare, partidul „Volia” sprijină cel de al treilea guvern al lui Boiko Borisov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG