Linkuri accesibilitate

Şansele şi miza referendumului


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

O dezbatere organizată de Agenția de Presă IPN.

În 19 noiembrie la Chişinău va avea loc un referendum local de revocare a primarului liberal Dorin Chirtoacă. Edilul suspendat din funcţie este cercetat penal în arest la domiciliu din luna mai pentru abuz în serviciu și trafic de influență în dosarul plănuitelor parcări cu plată din Chișinău. Partidul Liberal şi alte formaţiuni de centru dreapta au anunţat că vor boicota plebiscitul iniţiat de Partidul Socialiştilor. Şansele şi miza referendumului au fost discutate azi la o dezbatere organizată de Agenția de Presă IPN.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

Dezbaterea a ieşit cu scântei. În loc să folosească prilejul pentru a-şi argumenta poziţia faţă de referendumul de revocare a primarului Chirtoacă, Reprezentanții părților antagoniste - consilierul municipal socialist Ion Ceban şi cel liberal Ion Cebanu –s-au bruiat reciproc, acuzându-se de toate relele în proasta administrare a municipiului.

Cea mai mare parte a discuţiilor a fost despre eficiența sau ineficienţa Consiliului Municipal Chişinău, unde socialiștii constituie cea mai numeroasă fracțiune. Cei doi consilieri locali s-au învinuit reciproc de abuzuri, boicotări şi corupţie.

Cât despre referendumul anti-Chirtoacă, liberalul Ion Cebanu a spus că edilul este victima unei răfuieli politice, iar plebiscitul ar fi ilegal, inclusiv pentru că autoritățile electorale au respins cererea lui Chirtoacă de a fi înregistrat personal ca participant la referendum pentru a-şi apăra poziţia.

„Cetăţeanul nu are de ce să participe la o ilegalitate şi la un moft politic al socialiştilor care în 2015 au pierdut primăria municipiului Chişinău în nişte alegeri în faţa lui Dorin Chirtoacă. Atunci nu au putut să intre prin uşa din faţă în Primărie şi vor să intre pe fereastră acum.”

Socialistul Ion Ceban a negat că plebiscitul ar fi motivat politic şi a spus că boicotul anunțat de mai multe partide politice în legătură cu referendumul ar fi un spectacol regizat de actuala guvernare și de Partidul Liberal cu scopul protejării edilului suspendat.

„Nicio problemă, staţi acasă. Vă place să mergeţi pe trotuare sparte, vă place să mergeţi la primărie să vi se ceară mită pentru orice certificat, orice hârtiuță. Ei s-au unit toţi unul cu altul şi toţi fac această horă pentru a conserva status-quo. Noi chemăm ca aceste lucruri să se oprească.”

Experţii prezenţi la dezbatere - Ecaterina Mardarovici şi Igor Boţan – au insistat că până la urmă e la discreţia cetățenilor dacă vor sau nu să participe la acest plebiscit. Ambii au criticat faptul că nefiind condamnat Dorin Chirtoacă, cercetat penal în arest la domiciliu din luna mai, a fost privat de dreptul de a participa la acest referendum pentru a se apăra.

Ecaterina Mardarovici a afirmat că ambele tabere, atât socialiştii, cât şi liberalii se fac responsabile de declanșarea acestui referendum. Iar proasta administrare a oraşului Chişinău cade pe umerii tuturor consilierilor municipali, nu doar a primarului. Mardarovici s-a pronunţat totuşi împotriva acestui plebiscit spunând că primarul Chirtoacă ar urma să fie eventual taxat la următoarele alegeri locale. Iar unul dintre argumentele sale e că decizia Consiliului Municipal Chișinău privind organizarea plebiscitului nu ar fi fost suficient argumentată.

„Toate argumentele care sunt aduse în decizia CMC de fapt lipsesc. Sunt cuvinte generale. Nu este foarte concret. Sunt chestii generale. Pentru chestii generale orice primar poate fi demis. Argumentele de acolo sunt despre imoralitate. Cu aşa argumente Moldova ar trebui să rămână fără conducere de sus până jos.”

Partidele politice s-au împărțit în trei tabere pe chestiunea plebiscitului. Partidul Liberal şi alte formaţiuni din opoziţie de centru dreapta au anunţat că boicotează referendumul. Socialiştii şi comuniştii îndeamnă locuitorii capitalei să iasă la referendum şi să voteze pentru revocarea primarului. A treia tabără din care face parte şi Partidul Democrat de guvernământ a sugerat că nu sprijină nici plebiscitul şi nici boicotarea acestuia.

În ultimii doi ani au eşuat cel puţin două tentative, inclusiv una a socialiştilor, de revocare a edilului capitalei prin referendum, ambele fiind blocate prin instanţe. Unii experţi spun că socialiştii nu ar fi reuşit nici de această dată dacă organizarea acestui plebiscit nu ar fi fost pe placul guvernării democrate. PD nu s-a opus organizării plebiscitului pentru că ar fi anticipat eşecul acestuia. În caz contrar democraţii nu ar fi acceptat să piardă la un eventual scrutin local anticipat controlul asupra primăriei, pe care îl deţine acum prin viceprimarul Nistor Grozavu, constată experţii.

De ce tot mai multe voci spun că referendumul, pentru care se vor cheltui 9 milioane de lei, nu va lua foc? Pentru că, explică experţii, pentru a fi revocat, primarul ar trebui să i se dea tot atâtea bile negre câte voturi a obținut la alegerea sa în funcţie. Ceea ce se arăta a fi o sarcină dificilă chiar în condiţiile în care edilul este țintă permanentă a nemulțumirilor exprimate de locuitori ai capitalei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG