Linkuri accesibilitate

La București, mii, poate zeci de mii de oameni au protestat din nou împotriva guvernului


S-a cerut demisia guvernului, a liderilor Parlamentului, renunțarea la Legile Justiției și la reforma fiscală.

Mii de oameni au protestat duminică seară în fața guvernului, în Piața Victoriei, unde au cerut demisia cabineului și retragerea „Legilor Justiției”. Mai mult de zece mii de oameni au plecat după aceea spre Parlament, pentru a cere și demisiile senatorilor și deputaților care susțin modificarea Legilor Justiției. Înainte să ajungă, însă, la Casa Poporului se strânseseră deja 20.000, conform datelor Jandarmeriei.

În afara obișnuiților acestor proteste, care au început astă iarnă, duminică au venit și sindicaliștii, nemulțumiți la rândul lor de felul în care a fost schimbat Codul Fiscal. S-au strigat lozinci antiguvernamentale și mai ales împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea: „Dragnea, nu uita, puşcăria e a ta” sau „Erdogan de Teleorman”.

Pancarte nenumărate arătau nu doar imaginație, ci mai ales nervozitatea celor care protestează: „Mamă sunt în Piață să scap țara de mustață”, „Două fire, două paie, Dragnea du-te la pârnaie”, „Dragnea sper să umpli Biblioteca din Alexandria” (în legătură cu felul în care mulți oameni politici și-au scurtat condamnarea scriind o serie de cărți din închisoare), „Statul paralel = conducători paraleli” sau „Statul cu paralele” (alături de o fotografie cu politicieni aflați în spatele gratiilor).

Mulțimea s-a supărat la plecarea din Piața Victoriei fiindcă au venit jandarmii călare să însoțească marșul, o măsură folosită mai ales la sfârșitul meciurilor pentru descurajarea violenței. Blocul Național Sindical, compus din 34 de federații profesionale și Cartel Alfa cu 41 de federații plus 39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale au pus umărul la organizarea manifestației de duminică seară. În chemarea lor la proteste se arată că „Romania a ajuns intr-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ‘90, criza financiara si taierea salariilor bugetarilor din 2010”. Organizatorii se plâng că sistemul juridic - și statul în general - a fost „capturat” de către „o mafie politica care slăbeste legislatia anticorupție pentru a scapa de raspundere penală”, că țara a fost aruncată într-un „haos fiscal” și că tot ceea ce se întâmplă la nivel politic ar putea „arunca” România „în afara” UE și NATO.

Printre manifestanți a fost adus și un manechin îmbrăcat în jachetă roșie, cu figura președintelui Klaus Iohannis, sugerând în acest fel că prima participare a președintelui la protestele de la începutul acestui an ar fi fost agreată de oameni și că șeful statului este considerat principalul opozant politic al coaliției de guvernare formată din PSD și ALDE.

XS
SM
MD
LG