Linkuri accesibilitate

Saakașvili, arestat și eliberat la Kiev (VIDEO)


Ucrainenii încearcă să împiedice arestarea lui Mihail Saakashvilii la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Ucrainenii încearcă să împiedice arestarea lui Mihail Saakashvilii la Kiev

Fostul președinte al Georgiei și fost guvernator al Odesei, Mihail Saakașvili, a fost astăzi din nou in prim planul vieţii politice regionale, prin desfășurări dramatice. El s-a opus reținerii de către forțele de securitate, s-a refugiat pe acoperişul casei de la Kiev, fiind apoi înghesuit de forțele de ordine într-un microbuz, apoi eliberat la presiunea suporterilor săi și apoi ţinând un discurs fulminant, cerând ucrainenilor să protesteze și să-l oblige pe președintele Petro Poroșenko să demisioneze.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Într-un miting spontan, imediat după ce suporterii săi au oprit microbuzul în care fusese înghesuit de forțele de ordine, fostul preşedinte al Georgiei si fost guvernator al Odesei, Mihail Saakașvili a cerut demisia președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, acuzându-l de trădare și cerând „tuturor ucrainenilor, fiecărui ucrainian autentic să ceara demisia lui”. Protestatarii s-au adunat în fața Radei Supreme de la Kiev și Saakașvili îi îndemna să meargă sa protesteze in Piaţa Independenței, faimosul Maidan...

Cu numai doua ore înainte, Mihail Saakașvili fusese eliberat de suporterii săi, care au blocat drumul microbuzului în care fusese reținut de forțele de politie, după ce îl coborâseră cu forța de pe acoperiș, unde făcuse un apel la ucraineni, în limba rusă:

„Cer ucrainenilor să nu permită să fiu răpit. Mă adresez locuitorilor Kievului: nu lăsați fărdelegile să se întâmple. Nu lăsaţi haosul să pună stăpânire. Nu lăsați hoțiile să continue să fie făcute de Poroșenko și de banda lui. Ucraina este într-adevăr în primejdie. Acești oameni au uzurpat complet puterea.”

Agenţi ai serviciilor de securitate ucrainene au descins astăzi în zori – la 6 dimineața – la locuinţa fostului guvernator, acuzându-l de legături cu fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Forțele de securitate ucrainene îl acuză pe Saakașvili, care a fost guvernatorul regiunii Odesa din 2015 până în 2016, că ar fi stabilit legături cu fostul președinte ucrainean fugit în Rusia, Victor Ianukovici. Procurorul general Iuri Luțenko a declarat la o conferință de presă că protestele lui Saakașvili ar fi finanțate de o grupare a „crimei organizate” condusă de Ianukovici.

Într-o declarație facută serviciului ucrainian al postului nostru de radio, Saakașvili a spus că acuzațiile ce i se aduc sunt complet „absurde” și ridicole și că el nu îi cunoaște pe oamenii despre care forțele de ordine spun că ar fi în cârdășie cu el.

„Nu există în lume dușman mai mare decât mine al lui Putin și acuzația că aș avea legături cu Rusia este complet absurdă”, a spus Saakașvili, care a cerut și demisia procurorului general Iuri Luțenko:

„Cazul este despre cooperarea unui număr de politicieni, mai ales Mihail Saakașvili și membri ai grupării de crimă organizată condusă de Ianukovici, mai ales Serhei Kurcenko. Pentru banii lor, Saakașvili și oamenii lui au inițiat și finanțat proteste menite să preia puterea în Ucraina și să acorde sprijin grupării de crima organizată condusă de Ianukovici.”

Ambasada Statelor Unite la Kiev a făcut apel „la toate părțile să aplaneze tensiunile și să evite violența”, după ce politicianul de opoziție Mihail Saakașvili a fost reținut de forțele de ordine, dar eliberat ulterior de suporterii săi.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova urmăreşte „cu interes” evoluţiile din Ucraina, dar că nu comentează „declaraţiile făcute de persoane aflate pe acoperișuri”.

Liderul de la Kiev nu a comentat în nici un fel declaraţiile fostului său colaborator, dar ministrul de interne, Arsen Avakov, a scris pe Twitter că singura modalitate de a rezolva situaţia creată este „prin aplicarea legii”, căreia trebuie să i se supună și Mihail Saakașvili, care trebuie sa răspundă în fața justiției față de acuzaţiile care i se aduc, a scris ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov.

XS
SM
MD
LG