Linkuri accesibilitate

Saakașvili, criticat de puterea de la Kiev pentru intrarea în țară fără pașaport


Mihail Saakașvili, părăsind Rzeszow, Polonia, îndreptându-se spre granița ucraineană, 10 septembrie 2017
Mihail Saakașvili, părăsind Rzeszow, Polonia, îndreptându-se spre granița ucraineană, 10 septembrie 2017

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a spus că Mihail Saakașvili este căutat sub acuzații „grave” după ce a intrat ilegal în Ucraina la 10 septembrie, provocând o încăierare la granița cu Polonia.

Avakov a numit acțiunea fostului președinte georgian și fostului guvernator al Odesei ucrainene „un atac asupra instituțiilor fundamentale ale statului” ucrainean. Avakov a mai spus că cei răspunzători de punerea la cale a acțiunii trebuie să se predea poliției.

Autoritățile ucrainene au lansat o anchetă penală după ce Saakașvili le-a sfidat, întorcându-se în țara care i-a revocat cetățenia în iulie.

Arsen Avakov
Arsen Avakov

Gestul lui a fost criticat aspru și de președintele ucrainean Petro Poroșenko, care a spus că Saakașvili avea posibilitatea de a contesta în instanță revocarea cetățeniei, dacă nu este de acord cu ea.

Premierul ucrainean, Volodimir Hroisman, a spus că incidentul a fost un atac împotriva „statalității” ucrainene.

Vorbind la Lvov luni, 11 septembrie, la o zi după incidentul de la graniță, Saakașvili a spus că nu se va da bătut, orice i-ar pregăti autoritățile ucrainene.

Saakașvili a spus că el nu luptă în interes personal, ci pentru stârpirea corupției promovată de statul dominat de oligarhi, care disprețuiește omul de rând.

Saakashvili la Lvov
Saakashvili la Lvov

Saakașvili a mai spus că nu mai are pașaport ucrainean pentru că el i-ar fi fost „furat” de poliție în autobuzul cu care a intrat în Ucraina.

Poliția din Lvov a dezmințit însă acuzația, spunând că „varianta” prezentată de Mihail Saakașvili nu corespunde adevărului.

Dacă va ajunge în instanță pentru incidentul de la graniță, unde el și suporterii lui au forțat un cordon de polițiști, Mihail Saakașvili poate fi condamnat la până la 5 ani de închisoare.

Saakașvili spune că statutul de apatrid i-a fost recunoscut de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și că a revenit în Ucraina pentru a-și redobândi cetățenia în justiție și pentru a reveni în viața politică de opoziție.

În afara riscului de-a fi condamnat în Ucraina, el poate fi și extrădat în Georgia, unde este dat în căutare sub acuzații de fraudă și abuz de putere – acuzații pe care Saakașvili respinge, considerându-le invenții politice.

Saakașvili a fost lipsit de cetățenie georgiană în 2015, după ce Poroșenko l-a numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa, un post care îl obliga să aibă cetățenie ucraineană.

În noiembrie 2016 Saakașvili și-a dat demisia din postul de guvernator al Odesei, plângându-se că nu este lăsat să lupte împotriva corupției. L-a acuzat pe Poroșenko de lipsă de onestitate și a spus că guvernarea de la Kiev „sabotează” reformele.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG