Linkuri accesibilitate

Sânt alegerile americane din toamnă mai periculoase pentru Trump decît numeroasele sale probleme cu legea?


Un recent sondaj arată că 62% dintre alegători cred că Donald Trump conduce o administrație haotică.

Multi analisti politici considera ca alegerile pentru Congres, din toamna sint de fapt despre soarta presedintiei Trump. Care sint ratiunile? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Analisti cred ca echipa lui Trump incearca sa focalizeze atentia alegatorilor republicani catre posibilitatea ca, daca partidul pierde Camera Reprezentantilor si Senatul, este posibil ca presedintele sa fie pus sub acuzare. Ei sint de parere ca constientizarea acestei primejdii ii va face pe conservatori sa se prezinte la urne si va mari sansele republicanilor.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00
Link direct

Trump insusi isi avertizeaza sustinatorii sa nu lase Congresul pe mina democratilor care vor sa-l puna sub acuzare. Un consilier al presedintelui a spus – sub beneficiul anonimatul – ca alegerile din toamna sint mai periculoase pentru Trump decit numeroasele sale probleme cu legea.

Teoria este ca investigatiile legale genereaza pareri impartite, unii crezind ca sint justificate, altii ca reprezinta o vinatoare de vrajitoare. Dar pericolul unei puneri sub acuzatie in Congres e real.

Presedintele crede ca alegerile din toamna trebuie transformate intr-un referendum cu privire la performanta sa la Casa Alba si nu un test al ideilor republicane. Fostul sau strateg Steve Bannon este de parere ca conservatorii se vor prezenta la vot doar daca cred ca doar asa il pot mentine pe Trump in fruntea tarii.

Democratii pe de alta parte evita sa vorbeasca despre punerea sub acuzatie a presedintelui, tocmai pentru ca asta aduce energie in tabara opusa. Pentru a cistiga controlul in Camera, democratii au nevoie sa recistige 24 de locuri, acum in posesia republicanilor. Asta pare plauzibil, cred analistii.

In Senat este mai complicat pentru ca democratii au de aparat zece locuri in state cistigate de Trump. Ramine de vazut daca presedintele este sau nu un vehicul pentru victoria partidului sau.

Un recent sondaj arata ca 62% dintre alegatori cred ca Donald Trump conduce o administratie haotica, o crestere de patru procente din martie.

XS
SM
MD
LG