Linkuri accesibilitate

În ajun de olimpiadă, continuă disputele privind participarea rușilor


Președintele Vladimir Putin la o întîlnire recentă cu sportivii olimpici ruși

Thomas Bach: „Întrebarea este cum să reformezi și să salvezi integritatea unei organizații cu 206 membri”.

Multiplul campion olimpic Viktor Ahn și trei foști jucători de hochei din liga nord-americană NHL se numără printre cei 32 de sportivi ruși care au făcut apel marți ca să poată participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang – încă un episod în disputa legată de interzicerea participării delegației Federației Ruse, din cauza scandalurilor de dopaj.

Curtea de Arbitraj Sportiv a spus că va analiza cererile primite de la 32 de sportivi ruși miercuri, la Pyeongchang, iar AP scrie că dacă rușii vor forța până la urmă Comitetul Internațional Olimpic să-i invite, asta ar schimba dramatic raportul de forțe în câteva discipline sportive. Pe listă se află marele campion de patinaj viteză Viktor Ahn, campionul de schi fond Serghei Ustiugov sau campionul de biatlon Anton Șipulin, ca și trei foști jucători din NHL: Serghei Plotnikov, Anton Belov și Valeri Niciușkin. Dacă este invitată să participe patinatoarea artistică Ksenia Stolbova, ea ar putea intra în competiție chiar vineri dimineață, în prima zi a Jocurilor.

AP scrie că unii dintre cei 32 de sportivi ruși se află deja în țări din Extremul Orient ca Japonia, așa că vor fi aclimatizați dacă vor primi șansa să intre în concurs în Coreea de Sud.

Rusia a fost exclusă ca stat de la Jocurile Olimpice de Iarnă din cauza scandalurilor de dopaj, dar 168 de sportivi ruși „curați” tot au fost invitați, urmând să concureze sub un steag neutru ca „Sportivi olimpici din Rusia”. În practică, asta înseamnă că vor concura sub steagul olimpic, purtând uniforme fără simbolurile naționale, iar dacă vor câștiga medalii de aur, se va intona imnul mișcării olimpice.

Exluderea Rusiei a dominat, cum era de așteptat, reuniunea CIO ținută marți la Pyeongchang - ca și decizia Curții de Arbitraj Sportiv de a ridica sancțiunile aplicate unor ruși.

Denis Oswald, membru al CIO, a spus că decizia Curții este greu de explicat și șocantă, întrucât dovezile prezentate de forul olimpic fuseseră suficiente.

Richard Pound, fost președinte al Agenției Mondiale Anti-Dopaj (WADA), a spus că prin felul cum a abordat chestiunea rusă „în opinia unei marți părți a lumii, CIO i-a trădat pe sportivii onești”. Pound a spus că acei care au tras semnalele de alarmă privind dopajul rusesc au fost lăsați „fără protecție” de forul olimpic, iar echipa de sportivi „neutri” din Rusia este lăsată să aibă un caracter „mult prea specific rusesc”.

Împăciuitor, președintele Thomas Bach a spus că forul olimpic trebuie să reformeze cadrul legal al luptei împotriva dopajului, dar a adăugat, gânditor: „Întrebarea este cum să reformezi și să salvezi integritatea unei organizații cu 206 membri”.

XS
SM
MD
LG