Linkuri accesibilitate

Trolii „lui Putin” se amestecă masiv în alegerile din Rusia


Imagine provenită din „Fabrica de troli” rusă
Imagine provenită din „Fabrica de troli” rusă

O anchetă și comentariu RFE de Robert Coalson și Dmitr Volcek.

De mai bine de trei ani se vorbește despre Centrul pentru Cercetarea Internetului de la Sankt Peterburg, mai bine cunoscut sub numele de „Fabrica de troli a lui Putin”. De cele mai mult ori în contextul discuțiilor despre modul cum Rusia a încercat și încearcă să influențeze procesele electorale din Occident. Cazul cel mai discutat și mediatizat este desigur activitatea trolilor ruși în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016 în sprijinul candidaturii președintelui Donald Trump. În acest context, luna trecută s-a anunțat că finanțatorul Centrului de la Sankt Petersburg, oligarhul Evgheni Prigozin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, este în atenția anchetei condusă de procurorul special american Robert Muller.

Numai că cei mai mulți angajați ai Centrului nu se ocupă de piața occidentală ci de cea rusească, treaba lor fiind să dezinformeze, să calomnieze, să semene neîncredere și teamă, să sprijine răspândirea zvonurilor celor mai fantastice – într-un cuvânt să facă totul pentru a sprijini politica și țelurile Kremlinului. Iar în ultimele luni desigur, să sprijine candidatura președintele Vladimir Putin în alegerile din 18 martie.

Recent, corespondenții Europei Libere au intrat în contact, scris, cu „Kremlbot” – are un cont pe Telegram și susține că este angajat al Centrului de la Sankt Petersburg în redacția sau secția rusească. Adică un trol. Corespondenții noști nu au putut stabili identitatea lui „Kremlbot”, dar foști angajați ai aceluiași Centru au confirmat acuratețea celor descrise de „Kremlbot”.

Are un salariu de circa 35 de mii de ruble pe lună (în jur de 500 de dolari) și o primă lunară de 5-10 mii e ruble, pe care o ia însă rar pentru că directorii „Fabricii de troli” își penalizează des subalternii.

Treaba lui este să „patruleze” portalul YouTube și să scrie comentarii – mai simplu spus „să înjure” oriunde poate. „Kremlbot” vorbește și despre alți troli care fac același lucru, unii vechi „clienți” ai Europei Libere.

Potrivit lui „Kremlbot”, lucru s- a schimbat cu timpul: la început „trebuia să venim cu argumente, să căutăm date statistice sau cel puțin să cităm din Wikipedia. Acum este suficient să înjurăm”. Țintele sunt oponenții sau criticii Kremlinului, începând cu Alexei Navalnîi, activistul anticorupție care ar fi vrut să candideze în alegerile de duminică, 18 martie, împotriva președintelui Putin. Dar nu a fost înscris din cauza unor vechi condamnări penale, pe care el le califică drept motivate pur politic.

„Care este scopul? Să creăm un fel de model asociativ. Unde apare numele Navalnîi, noi adăugăm epitetul gunoi. Cu timpul, când auzi Navalnîi îl vei asocia automat cu epitetul gunoi. Nu știu dacă funcționează” – mai scrie „Kremlbot” – „dar asta este teoria”.

De ce s-a schimbat strategie? „Pentru că trebuie să vorbim maselor și trebui să vorbim pe înțelesul tuturor. Pe cei care critică politica Kremlinului nu are rost să încerci să le schimbi părerea. Nici o „șansă” mai scrie „Kremlbot” pe contul său de Telegam.

Țelul Kremlinului în alegerile de duminică este să fie o participare cât mai mare la un scrutin, în care Putin nu are un contracandidat credibil. Toți angajații „Fabricii de troli” trebuie să meargă la vot și să o dovedească. Iar treaba lor acum este să combată campania lansată de Navalnîi, care îndeamnă la boicotarea alegerilor.

Notorietatea de care se bucură Centrul de la Sankt Petersburg în ultimul timp a complicat munca trolilor. „Ironia este că acum, mulți cred că orice comentariu pro-Kremlin este plătit, comandat”.

Redacția sau secția de limbă engleză rămâne o partea cheie a Centrului dar este izolată. „În ultimii anii, a crescut mult dar mai este până să ajungă la dimensiunile redacției rusești” mai scrie Kremlbot.

[Traducere și adaptare: Ileana Giurchescu]

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG