Linkuri accesibilitate

Firmele rusești cheltuiesc milioane pe lobby în UE


...sugerează un ultim studiu al Transparency International

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Firmele rusești cheltuiesc milioane pe lobbying în UE, pentru a putea trece peste sancțiunile europene și în general occidentale. E ceea ce reiese din ultimul raport publicat de branșa rusească a organizației Transparency International.

Studiul analizează activitățile firmelor de lobbying în favoarea Rusiei în 13 țări europene, fie prin ONG-uri presupuse independente, fie direct prin contactarea, sau chiar mituirea unor parlamentari.

Așa cum ar fi fost poate de așteptat, firma rusească cea mai activă este Gazprom, gigantul trust al gazului controlat de stat și condus de un apropiat al lui Putin, Alexei Miller.

Gazprom cheltuiește, potrivit unor studii independente, aproape un milion de euro pe an în activități de lobbying. In Austria, e pildă, interesele Gazprom sunt reprezentate în principal de compania de petrol și gaz OMV, care participă și la proiectul rusesc Nord Stream. Doar pentru OMV, Gazprom cheltuiește circa 100.000 euro pe an.

In 2015, Uniunea Europeană a reprezentat 44,8% din comerțul extern al Rusiei (in 2014, a fost 48,1%). Inte timp, criza economică, sancțiunile, eforturile războiului din Ucraina și Siria au redus considerabil schimburile economice între Rusia și Uniunea Europeană.

Principalele țări cu care Rusia are schimburi comerciale rămân Germania (44,2 miliarde euro), Olanda (43,5 miliarde) și Italia (30 miliarde).
In principiu, companiile și firmele de lobbying trebuie să se înscrie la Bruxelles într-un registru depus pe lângă Comisia Europeană și Parlamentul European, în care respectivele firme trebuie să-și înscrie interesele și să-și explice demersul.

Deocamdată, înscrierea în acel registru rămâne facultativă, motiv pentru care foarte multe companii și firme de lobbying, chiar dintre cele mai mari, nu o fac. Parlamentul European insistă însă ca înscrierea în acel registru să devină obligatorie.

La nivel național, însă, majoritatea țărilor membre nu au un asemenea registru obligatoriu al companiilor de lobbying.

In sfârșit, apropo de lobbying, să mai amintim și de fostul cancelar german socialist Gerhard Schröder, care, după ce și-a încheiat mandatul în fruntea guvernului Germaniei, în 2005, a fost angajat de Vladimir Putin, prin Alexei Miller, în grupul de directori executivi ai Gazprom, punând deodată la îndoială întreaga politică a Germaniei vizavi de Rusia pe care el o practicase până atunci, inclusiv favorizând financiar proiectul Nord Stream.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG