Linkuri accesibilitate

Rusia este agresorul, și nu victima (Klaus Iohannis/Hotnews.ro)


Revista presei românești.

Rusia este agresorul, și nu victima (Klaus Iohannis)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00
Link direct

După ce Rusia a atacat Ucraina noaptea trecută, mai multe publicații din România, printre care Evenimentul zilei, scriu că Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu cere Parlamentului declararea stării de urgenţă, că autoritățile moldovene au decis și închiderea spațiului aerian al țării, în timp ce Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a anunțat stabilirea unui nivel moderat de alertă teroristă.

La București, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării au ajuns la presă declarațiile șefului statului. Klaus Iohannis a dat asigurări că „România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”. „Rusia a ales forța tancurilor în detrimentul vieții oamenilor", a spus Iohannis, citat de Hotnews, așadar „Rusia este agresorul, și nu victima”.

Ministerul român al Afacerilor Externe a activat celula de criză pentru Ucraina

Același ziar anunță că Ministerul român al Afacerilor Externe „a activat celula de criză pentru Ucraina”, iar „personalul consular este în contact cu cetățenii români aflați pe teritoriul statului vecin, care doresc să revină în țară”. Deocamdată, 30 și-au anunțat intenția de a părăsi Ucraina. În paralel, autoritățile române se pregătesc pentru o criză a refugiaților. Postul de televiziune digi24 a prezentat imagini cu cetățeni ucraineni (câteva zeci, se spune pe site-ul postului) care au venit pe jos și așteptau în vama Siret să treacă în România.

În timpul zilei, ziare.com a difuzat informația venită din surse ucrainene că rușii le-ar cere grănicerilor de pe Insula Șerpilor să se predea. Potrivit ziarului Curierul Național, oficialii români nu confirmă însă nimic pe această temă.

România a solicitat Alianței Nord Atlantice activarea articolului 4 din Tratatul NATO, anunță G4Media, explicând și că o asemenea solicitare se face atunci când un stat membru consider considera că îi este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea. Potrivit Hotnews, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a confirmat deja că au avut consultări legat de activarea acestui articol, solicitată de asemenea (scrie cotidianul Libertatea) și de Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Dincolo de reacțiile la nivel de stat, spotmedia.ro difuzează apelul Patriahului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române „la încetarea războiului în Ucraina”. Înaltul prelat constată că Rusia a declanșat un „război împotriva unui stat suveran şi independent și își exprimă speranța că „forţele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei şi al întregii Europe”. Patriarhul exprimă „deplina solidaritate cu creştinii români ortodocşi care trăiesc în Ucraina, precum şi disponibilitatea de a-i ajuta după propriile puteri”.

Ucrainenii din România fac apel public „la responsabilitate”, „la oprirea imediată a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”. Majoritatea cultelor din România sunt solicitate să sprijine eventualii refugiați, pentru care și Uniunea Ucrainenilor se oferă să ajute atât partea ucraineană cât și cea română prin „echipe puternice și dedicate, capabile să asigure suportul logistic și lingvistic necesar”, informează Deutsche Welle.

Comunitatea academică a Universității se solidarizează cu locuitorii Ucrainei

Universitatea București are de asemenea o poziție publică, difuzată prin edupedu.ro : „Comunitatea academică a Universității se solidarizează cu locuitorii Ucrainei, cu victimele conflictului armat și cu întreaga comunitate educațională a statului ucrainean. Universitatea din București va sprijini concret, prin forțe proprii, studenții și profesorii care fug din calea atacului, refugiindu-se pe teritoriul României”. Tot la București, scrie G4Media, mai multe organizații civice, între care Corupția ucide și Vedem Just, organizează în această seară o manifestație de solidaritate cu Ucraina în fața ambasadei acestui stat.

XS
SM
MD
LG