Linkuri accesibilitate

Rusia crește brusc exporturile de petrol după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor


Un petrolier navigând în Marea Arabiei, în largul coastei din Mumbai, august 2023.
Un petrolier navigând în Marea Arabiei, în largul coastei din Mumbai, august 2023.

Rusia a crescut brusc vânzările de petrol pe piețele externe, pe fondul scăderii activității rafinăriilor. Exporturile au atins cele mai ridicate niveluri din ultimele 11 luni, petrolul fiind vândut cu mult peste plafonul de preț stabilit de țările G7.

În martie 2024, exporturile maritime ale țițeiului rusesc au crescut cu 5% față de aceeași lună a anului trecut, la aproape 3,8 milioane de barili pe zi, relatează publicația rusă Kommersant, citând datele Kpler. Este un nivel record după ce mai 2023 livrările rusești au ajuns la 3,9 milioane de barili pe zi. În ianuarie și februarie 2024, Rusia a exportat 3,5 milioane și, respectiv, 3,3 milioane de barili pe zi, cu petrolierele.

Creșterea semnificativă a exporturilor de petrol se datorează redirecționării fluxurilor de la rafinăriile avariate în urma atacurilor ucrainene cu drone. O altă rafinărie, cea din Orsk, a fost închisă din cauza inundațiilor.

Petrolul rusesc ajunge pe piețele externe într-o perioadă în care prețurile cresc, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și a iminentei reduceri a exporturilor de țiței de către țările din cartelul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol). Prețul de vânzare este cu mult peste limita stabilită de G7, menită să reducă veniturile bugetare ale Rusiei.

Agenția Bloomberg scrie că, în condițiile unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril, țițeiul Urals este livrat din porturile rusești la prețul de circa 75 de dolari. Iar petrolul siberian ESPO este expediat din portul Kozmino din Orientul Îndepărtat pentru 84 de dolari pe baril. Potrivit agenției, exporturile redirecționate spre India și China, din cauza sancțiunilor occidentale, aduc în continuare mai puțini bani la bugetul rusesc decât se aștepta.

În aprilie, Rusia urmează să reducă producția și exporturile de petrol, conform înțelegerii cu Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Rusia și OPEC au decis să limiteze producția de țiței până în iulie, pentru a împiedica ieftinirea acestuia. Din noiembrie 2023, prețul țițeiului european a crescut de la aproape 70 de dolari, la peste 85 de dolari pe baril, după decizia OPEC de a limita producția petrolului.

XS
SM
MD
LG