Linkuri accesibilitate

Rusia: cooperarea cu NATO va apropia Moldova de o „catastrofă” | Maia Sandu - doi ani de președinție


Veterani ai războiului de pe Nistru din 1992, la o acțiune publică de susținere a cooperării R. Moldova cu NATO, în fața Ministerului Apărării, 2014
Veterani ai războiului de pe Nistru din 1992, la o acțiune publică de susținere a cooperării R. Moldova cu NATO, în fața Ministerului Apărării, 2014

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • După ce viceministrul rus al afacerilor externe Mikhail Galuzin a declarat pentru presa rusă că o cooperare mai strânsă cu NATO va apropia și mai mult R. Moldova de o „catastrofă”, pe exemplul Ucrainei, ministerul de Externe de la Chișinău a respins declarațiile oficialului rus pe care le consideră „amenințări”, scrie newsmaker.md. R. Moldova este un stat pașnic și neutru, se arată în declarația ministerului moldovean de Externe, în care se precizează că „neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume”.
  • Tot newsmaker.md a publicat un articol despre al doilea an de președinție al Maiei Sandu. 2022 a fost marcat de războiul din Ucraina, dar și de un val de crize și amenințări care au cuprins R. Moldova. Pe de o parte, Moldova a reușit să ajute refugiații ucraineni, să obțină compensații pentru cetățeni, să păstreze pacea și să obțină statutul de țară candidată la UE. Pe de altă parte, este evidentă lipsa reformelor reale și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
  • În anul 2022, din cauza războiului rus în Ucraina, Chișinăul și Tiraspolul s-au distanțat foarte mult la capitolul politic, constată vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, transmite Radio Chișinău. Oficialul a spus că deși pe segmentele economic și social s-a constatat o apropiere între cele două maluri ale Nistrului, la nivel politic niciodată distanța nu a fost atât de mare. În primul rând „a fost războiul, agresiunea Federației Ruse contra Ucrainei, care a perturbat în totalitate toate mecanismele de negociere și le-a făcut imposibile. În al doilea rând, poziția Tiraspolului a fost ostentativă pe anumite capitole”, a spus Serebrian.
  • Scurgeri de produse petroliere în râul Nistru. A fost depășită de 200 de ori norma admisă, scrie jurnal.md. Mai exact este vorba despre porțiunea râului Nistru din apropierea orașului Halîci din regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, unde a fost înregistrată o contaminare a râului cu petrol. Deocamdată, nu este clară sursa contaminării.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, printre cele mai populare articole a fost reportajul despre o familie din regiunea transnistreană care are o plantație de rodii. Mai multe portaluri au scris, citând sursa agromedia.md, că o familie din raionul Slobozia a reușit să culeagă o jumătate de tonă de rodii de pe propria plantație.
  • Pe Instagram, moldova.org a distribuit una dintre cele mai populare postări. Este vorba despre o galerie foto ce cuprinde poze despre Crăciunul sărbătorit în Ucraina, în condiții de război. De exemplu, una dintre fotografii arată cum mai mulți militari ucraineni marchează Crăciunul la masă, în întuneric.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG